Petlovi opet pojev



Osumnjičenog su snimile kamere prilikom pljačke u jednom restoranu, Gorela je i pijaca: foto Južne vesti,

Da ne „rčkamo mečku“, organi gonjenja su posao obavili bolje nego ranije. E sada, da li će to doprineti da vatrena stihija u Vranju prestane već jednom? Ili nam ostaje da strepimo da odavno ugašeni vulkani Grot i Oblik ne prorade, pa ćemo tek onda videti šta je pakleni oganj; kao Pompeji



 



Osumnjičenog su snimile kamere prilikom pljačke u jednom restoranuNa žalost, ono za šta smo mislili da je ružna epizoda za nama,   ispostavilo se kao praksa po kojoj je Vranje postalo znamenito. Naime, od petka do utorka, Vranje je ponovo napunilo vesti crnih hronika medija, još jednim piromanskim pohodom divljih huna. U petak, 23. maja, u jutarnje vreme kada pošten svet ide da crnči, dakle kada je čaršija prometna, zapaljena je advokatska kancelarija Dragana Nikolića Nike, narodnog poslanika SNS iz Vranja; još se zgarište njegovog ofisa prekoputa Hotela nije ni ohladilo, a u subotu na nedelju noću zapaljen je automobil DM City taksija vlasnika Zorana Dodića; već u ponedeljak na utorak došlo je do pravog piromanskog orgijanja, kada su zapaljeni luna park u Sportskom centru, letnjikovac kod donje kasarne i barake na pijaci Tekija. Kako ono mi kažemo – u Srbiju Srbi, u Vranje Vranjanci – pa dok je cela Srbija pod vodom, Vranje se fundari na vatri. Tamo, „Morava dzmni“, ovde, „petlovi pojev“.

POHOD VIKINGA

Za razliku od piromanske katastrofe iz prethodnih godina, ovde ima nekih  promena – naime, dok suđenje trinaestorici osumnjičenih za ranije paljevine još uvek traje, i ko zna do kada, ovde su organi gonjenja bili unekoliko efikasniji. Od svih pomenutih slučajeva (svako, naravno, muči svoju muku), ipak je najveću pažnju izazvao požar u Nikolićevoj kancelariji. Radi se o poznatom vranjskom advokatu i političaru, već decenijama eksponiranom na javnoj sceni Vranja, baška što je narodni poslanik; a posebno, što ovo nije prvi put da piromani i bombaši nasrću na njega: dva džipa su mu zapaljena, i jedna bomba bačena u avliju. Šlag na torti je činjenica da se u sudskom procesu protiv osumnjičenih za seriju paljevina u Vranju, u određenom kontekstu pominjalo i Nikolićevo ime, čak i kao naručioca. I to ne izjavi niko drugi, do li gradonačelnik Vranja Zoran Antić (kome je to, kako je rekao na sudu, nagovestio jedan „gradski lik“), u političkoj volovodnici koja u Vranju traje među „koalicionim partnerima“, SPS i SNS.

Sam, pak, Dragan Nikolić, bio je primetno uzdržan u izjavama povodom paljenja lokala.

– Ne želim da dajem nikakve izjave koje bi mogle da ometaju rad nadležnih organa, koji su u mom slučaju stvar obavili sasvim korektno, niti pak da svemu dajem neku političku konotaciju jer, po mom mišljenju, nje ovde nema. Uostalom, počinilac je vrlo brzo identifikovan, priveden, i protiv njega se sprovode ustaljene zakonske radnje.

Gorela je i pijaca: foto Južne vestiRadi se, naime, o Milošu Mladenoviću zvanom Vampir (1986), za koga se tvrdi da je narkoman, i da je pre paljenja Nikolićeve kancelarije izvršio pravi vikinški pohod, obijajući i pljačkajući šta mu je dopalo do ruke širom Vranja. Od Nikolića je ukrao laptop i tašnu sa advokatskim rokovnikom i dokumentima. Stvari su nađene, i vraćene vlasniku.

– Ne verujem – kaže izvor blizak problematici – da ovde ima političke pozadine. Radi se o narkomanu, a oni nisu pouzdani za akcije te vrste; jer, ako budu uhvaćeni, i policija im odredi pritvor, posle 24 sata oni kriziraju, i „otpevaju“ sve što znaju, samo da bi što pre izašli i zadovoljili svoju strast. Ozbiljni igrači se u takve stvari ne upuštaju sa takvima. Što se paljenja tiče, to je klasično zametanje tragova posle obijanja i pljačke.

I Zoran Antić, gradonačelnik Vranja, koji je pred sudom pomenuo Dragana Nikolića u kontekstu hunskih paljevina po Vranju, sada govori ublaženijim tonom.

– Hitno je održana sednica Saveta za bezbednost, povodom najnovije serije paljevina u Vranju. Moramo sprečiti da se onaj pakao od ranije ne ponovi. I mislim da se sada ne radi ni o kakvim organizovanim incidentima, kakvi su ranije bili, već o pojedinačnim ispadima lica, koja su odmah privedena organima gonjenja. To je ili bahato ponašanje, ili se radi o psihopatologiji, a ona prethodna piromanija je imala sve karakteristike organizovanog kriminala, uz neke političke implikacije. U svakom slučaju, sledeće nedelje biće održana sednica Gradskog veća na kojoj će posebna tačka dnevnog reda biti stanje bezbednosti i javnog reda i mira u gradu.

ZORAN DODIĆ, VLASNIK DM CITY TAKSI
Imam poverenja u organe gonjenja
U kolopletu kriminalnih radnji u Vranju, koje su došle u strahovitoj seriji, nekako je po strani ostala paljevina vozila DM City taksija vlasnika Zorana Dodića.
– Bila je to – kaže Dodić – noć između subote i nedelje, oko 02.30 sati. Taksi vozilo marke „tojota jaris verso“ bilo je parkirano ispred moje kuće, gde je i dispečerski centar taksija. Dežurna dispečerka tada je osetila jak miris na dim i paljevinu, i čula se eksplozija gume. Odmah me je pozvala, istrčao sam, i imao šta da vidim – ispred kuće kola u plamenu visine metar i po!
Dodić je bio pribran, protivpožarnim aparatom je ugasio vatru, ali je šteta ostala velika, vozilo je neupotrebljivo.
– Pozvao sam policiju – nastavlja Dodić – brzo su došli, odradili posao rutinski, zapisnik, fotografije, izjave. Ne znam, ni sa kime u Vranju nisam imao, niti imam bilo kakav problem, ni ružnu reč. Zbog toga bi bilo nezahvalno da kažem na koga sumnjam, mada imam nekih indicija. Čekaću da se završi službena procedura, imam poverenja u organe koji treba da je sprovedu. Za sada, podneo sam krivičnu prijavu protiv N.N. lica.

PARTIJSKA SOLIDARNOST

Ovoga puta, ni policija ni tužilaštvo, organi gonjenja na koje je bacano drvlje i kamenje, nisu sedeli skrštenih ruku, pa su policijski službenici PU u Vranju, po ovlašćenju zamenika tužioca OJT, doneli rešenje o zadržavanju do 48 sati M. M. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio sedam krivičnih dela teške krađe, od kojih jednu u pokušaju, i krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

Takođe – kaže se u saopštenju PU – postoji sumnja da je M. M. u poslednjih nekoliko dana izvršio još pet krivičnih dela teške krađe u Vranju, tako što je obio ugostiteljske objekte „Adria“ i „Šote“, knjigovodstvene agencije „Sigma-Zoran“ i „MB Lunakom“, prodavnicu nameštaja „Mladenović“, kiosk „Turističke organizacije Vranja“, iz kojih je otuđivao lap-topove, računare i „el-ce-de“ televizore. On je osumnjičen i da je obio prostorije Srpske radikalne stranke u Vranju. Osumnjičeni je priveden sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju koji mu je odredio pritvor do 30 dana.

Po partijskoj solidarnosti, bez obzira na trzavice koje vladaju u SNS u Vranju, oglasilo se i Povereništvo stranke, u kome se izmedju ostalog pita “da li to ponovo rade piromani u našem gradu ili je pak neki drugi uzročnik u pitanju“.

„Šta god da je u pitanju , pričinjena je materijalna šteta, kako poslaniku Nikoliću, tako i prethodnih dana mnogim drugim građanima. U svakom slučaju najoštrije osuđujemo nemarnost i zloupotrebu , svaki vid sabotaže i očekujemo snažan odgovor nadležnih. Da adekvatno odgovore svakom zadatku , izazovu i da se, što pre, bar kad je o Vranju reč, izjasne o čemu se tu zapravo, radi?!

Reagovala je, strukovno, i Zajednica advokata Vranje.

– Zajednica advokata u Vranju najoštrije osuđuje napad na kolegu Dragana Nikolića, koji je i narodni poslanik ispred SNS-a. Ovo je atak na pravosuđe i celu advokatsku profesiju. Nedopustivo je  da u današnje vreme advokati, kao nezaobilazni činioci u odbrani prava svih građana, budu nezaštićeni i da im osnovna ljudska prava, pravo na slobodu i nesmetan rad budu ugroženi. Podsećamo da  ovo nije prvi slučaj otvorene netrpeljivosti prema advokatima u Vranju. Zbog toga apelujemo na nadležne državne organe da pokrenu istragu i sankcionišu vinovnike ovog brutalnog napada na našeg kolegu u cilju zaštite ličnog integriteta svih advokata kako bi bez straha mogli da obavljaju svoj častan posao.

OBIČNI LjUDI

Šta je, međutim, sa onima koje političari nazivaju „obični ljudi“, to jest građanima Vranja? Ko će za njih da izda saopštenje? Za razliku od prethodne stihije, i tu su se u ovom slučaju organi gonjenja pokazali.

U 02.50 časova –kaže se u saopštenju PU – došlo je do požara na objektu vlasništvo JP „Komrad“ koji je izdat trojici zakupaca u krugu pijace „Tekija“. Požar je zahvatio još tri objekta privatnog vlasništva na kojima je pričinjena mala materijalna šteta. Ukupna zahvaćena površina požarom je oko 60 m. Uzrok požara će biti utvrđen, ali se sumnja da je u pitanju kratak spoj na elektroinstalacijama.

U 03.20 časova došlo je do požara na autodromu luna-parka SZR „Gaga“, na  sportskom centru . U požaru je izgorelo pet automobila sa autodroma, oštećena su još četiri, a požar je zahvatio i trambolinu, kao i ciradu kojom je pokriven autodrom. Ovaj požar je namerno izazvan i po ovlašćenju zamenika tužioca Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, osumnjičenima S. C. (1986) i I. N. (1988) iz Vranja, doneto je rešenje o zadržavanju do 48 sati, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

U 03.35 časova došlo je do požara na improvizovanom letnjikovcu u Ulici Proleterskih brigada. Postoji sumnja da je požar namerno izazvan. S obzirom da nije došlo do ugrožavanja ljudi i imovine dežurni zamenik Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela (? – p.a.).

Ovde se baš i nisu pokazali, jer kako objasniti da u namerno izazvanom požaru „nema elemenata krivičnog dela“?

No, da ne „rčkamo mečku“, posao je obavljen bolje nego ranije. E sada, da li će to doprineti da vatrena stihija u Vranju prestane već jednom? Ili nam ostaje da strepimo da odavno ugašeni vulkani Grot i Oblik ne prorade, pa ćemo tek onda videti šta je pakleni oganj. Kao Pompeji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar