Pesak, mulj i zmije



, Ovo treba da se očisti

Balkane, Balkane, Balkane moj, budi mi silan i dobro mi stoj



– Sinko, dvadeset godina se mrzimo, ubijamo, misliš li da je sve ovo slučajno? I vi u Srbiji, i mi u Bosni a i oni u Hrvatskoj, svi smo kažnjeni. Od Boga!

Ovako komentariše jedan deda, musliman po veroispovesti,  onako u hodu, dok se mimoilazimo preko Hidroelektrane Zvornik, pretvorene u “privremeni granični prelaz“ između Srbije i Bosne.



Ovo treba da se očistiMali Zvornik, gradić na samoj granici sa Bosnom, je podeljen na dva dela. Deli ga veliko kližište. A u okolna sela može se samo helihopterom. Ili pešice. Ja sam iz jednog dela Malog Zvornika, do opštine u drugom, stigao preko HE Zvornik  ispod koje huči Drina. Kazna koju spominje deda zaista je surova! U selu Donja Trešnjica, opština Mali Zvornik, bujica je pekrila prve spratove kuća. Sa planine je za sobom nosila kubike i kubike stabala, peska, mulja…Sve što joj je bilo na putu je utabano. Ljudi u nama vide spas, da kažu, da se izjadaju… Traže pomoć, moraju hitno da očiste kuće, da sa prvog sprata izbace i stabla i mulj jer je počelo da smrdi. Pojavljuju se zmijee .O podrumima ne pričaju. Oni su sada duboko pod zemljom, pardon, muljem. Da bi očistio kuću, moraš da očistiš i dvorište.

Deda iz drugog sela, ne mogu da se setim imena, star, jedva se kreće, sam, ćerke poudavao u gradove, žena umrla; plače! Kuća uništena klizištem. Kaže da ima šta da jede, daju mu komšije, donose iz opštine, ali ima samo jednu želju – da umre.Kaže da nema više smisla da živi, jer je star, bolestan, nema nikoga. Dok smo ga snimali, samo što se nisam rasplakao i ja. Nema čak ni put, a imao asfalt, prošle godine urađen. Sada ima samo granit iz obližnjeg rudnika, tu gde je bio asfalt. Jedva smo došli do njega. Zamislite kako je kada hodaš po ogromnom kamenju.   Da moramo da ostanemo pozitivni, da se izvučemo iz „blata, mulja, štrokave vode“, shvatio sam u Drmnu i Kostolcu.Tamo sam snimao dok su postavljali odbrambeni zid oko termo elektrane. Kolikom brzinom i organizovano, u meni je pobudilo neku pozitivnu energiju i nadu da ćemo uspeti…Malo ironije: „Sve ćemo sagraditi, i bolje i starije…ako treba“.

(Autor je snimatelj Dopisništva RTS iz Niša)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar