Ne donosite garderobu

Eko Taxi Vranje

Vranjanci su se od samog početka aktivno uključili u humanitarne akcije za područja ugrožena poplavama, prikupljanjem hrane, vode, odeće i sredstava za higijenu koje dalje na prave lokacije preusmerava Crveni krst. Prema rečima dr Mladena Kostića, volonteri vranjskog Crvenog krsta rade danonoćno.Da li su stvari koje su Vranjanci donirali poslate i gde?

– Kontigente šaljemo svakog dana. Prvo je to bio Paraćin, drugog dana Svilajnac, zatim Krupanj i u sredu je pomoć upućena ka Smederevskoj Palanci. Sve akcije su koordinirane po preporukama republičkog Crvenog krsta, u zavisnosti od toga šta je od robe i gde najpotrebnije.

Šta uglavnom donose ljudi, čega ima više a čega manje nego što je potrebno?

– Definitivno je garderoba višak, primili smo oko deset tona garderobe. Apel je da svi koji su u mogućnosti donesu flaširanu vodu, sredstva za higijenu, dečije pelene i hranu za bebe, mleko u prahu, konzerviranu hranu. Moram da napomenem da građani ne smeju da donose lekove kao donacije, već to mogu isključivo apoteke. Ukoliko neko želi da donira a nije u mogućnosti da preveze, mi se trudimo da stignemo da i to prevezemo do kancelarije Crvenog krsta. Danonoćno se radi.

Koliko ima volontera, da li ima dovoljno ljudi?

– Imamo 60 volontera i to su zlatna deca koja ne staju od jutra do mraka. Trenutno su podeljeni u dve grupe, kako bi imali vremena za predah i osveženje. Svakog popodneva su svi angažovani jer je tada najveći priliv donacija. Oni sortiraju i skladište robu, utovaraju u šlepere i vode evidenciju. Uključeni su i učenici Medicinske i Tehničke škole.

Na društvenim mrežama ima komentara o navodnom poklanjanju garderobe među volonterima?

– To je gnusna laž koja je plasirana od strane osobe koja je neinformisana i trebalo bi da se lično izvini volonterima. Ova deca rade bukvalno 24 sata, donose i svoje priloge i svi su bili uznemireni i pogođeni takvim komentarom. Sramota je privlačiti pažnju na takav način.  • Ostavi komentar