Ne donosite garderobu



Vranjanci su se od samog početka aktivno uključili u humanitarne akcije za područja ugrožena poplavama, prikupljanjem hrane, vode, odeće i sredstava za higijenu koje dalje na prave lokacije preusmerava Crveni krst. Prema rečima dr Mladena Kostića, volonteri vranjskog Crvenog krsta rade danonoćno.



Da li su stvari koje su Vranjanci donirali poslate i gde?

– Kontigente šaljemo svakog dana. Prvo je to bio Paraćin, drugog dana Svilajnac, zatim Krupanj i u sredu je pomoć upućena ka Smederevskoj Palanci. Sve akcije su koordinirane po preporukama republičkog Crvenog krsta, u zavisnosti od toga šta je od robe i gde najpotrebnije.



Šta uglavnom donose ljudi, čega ima više a čega manje nego što je potrebno?

– Definitivno je garderoba višak, primili smo oko deset tona garderobe. Apel je da svi koji su u mogućnosti donesu flaširanu vodu, sredstva za higijenu, dečije pelene i hranu za bebe, mleko u prahu, konzerviranu hranu. Moram da napomenem da građani ne smeju da donose lekove kao donacije, već to mogu isključivo apoteke. Ukoliko neko želi da donira a nije u mogućnosti da preveze, mi se trudimo da stignemo da i to prevezemo do kancelarije Crvenog krsta. Danonoćno se radi.

Koliko ima volontera, da li ima dovoljno ljudi?

– Imamo 60 volontera i to su zlatna deca koja ne staju od jutra do mraka. Trenutno su podeljeni u dve grupe, kako bi imali vremena za predah i osveženje. Svakog popodneva su svi angažovani jer je tada najveći priliv donacija. Oni sortiraju i skladište robu, utovaraju u šlepere i vode evidenciju. Uključeni su i učenici Medicinske i Tehničke škole.

Na društvenim mrežama ima komentara o navodnom poklanjanju garderobe među volonterima?

– To je gnusna laž koja je plasirana od strane osobe koja je neinformisana i trebalo bi da se lično izvini volonterima. Ova deca rade bukvalno 24 sata, donose i svoje priloge i svi su bili uznemireni i pogođeni takvim komentarom. Sramota je privlačiti pažnju na takav način.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar