Super Mario na kolegijumu



Kako - kad,

Ukoliko želite da vam dan počne dobro uprkos lošim vremenskim prilikama, uvek se možete osloniti na muziku, što svakako nisu melodije „za čekanje“ kojih ćete se naslušati pokušavajući da pronađete direktore javnih preduzeća i ustanova u njihovim kancelarijama. Možda bi zbog toga mogli da promene melodiju. Tema iz filma „Nemoguća misija“ bila bi nekako adekvatnija



 



Kako - kad– Dobro jutro, mogu li da dobijem direktora?

– Samo trenutak.

Usledila je melodija iz nekada popularne video igrice „Super Mario“, ali do kraja ove kompozicije niko se nije odazvao.

Ipak…

– Izvinite, a ko ste vi? – ponovo glas sekretarice.

Nakon odgovora „zovem iz Vranjskih novina“, usledilo je objašnjenje da je Krsta Janjić, direktor JP „Vodovod“, „ na kolegijumu“.

PORANILI STE

Ukoliko želite da vam dan počne dobro uprkos lošim vremenskim prilikama, uvek se možete osloniti na muziku, što svakako nisu melodije „za čekanje“ kojih ćete se naslušati pokušavajući da pronađete direktore javnih preduzeća i ustanova u njihovim kancelarijama. Možda bi zbog toga mogli da promene melodiju. Tema iz filma „Nemoguća misija“ bila bi nekako adekvatnija.

Pre dve nedelje, Vlada Republike Srbije usvojila je uredbu po kojoj se radno vreme javnih ustanova i preduzeća i uopšte državnih službi  pomera sa 8 časova na 7:30. Međutim, u Vranju godinama unazad postoji uredba po kojoj važi letnje i zimsko radno vreme, te oni koji obavljaju državni posao leti dolaze u sedam časova a zimi u osam, kako bi ih sačekale ugrejane prostorije. Kada smo već kod ugrejanih prostorija, radni dan u „Novom domu“ prema rečima direktora Nebojše Radulovića,  ponekad počinje i od 4:30, a uprava je u svojim kancelarijama stalno od sedam časova:

– Radno vreme od 7 do 15 časova se kod nas striktno poštuje, te nas uredba ne dotiče – kaže Radulović.

U sredu, oko pola osam, kada smo pokušali da ga dobijemo, sekretarica nam je rekla da je Radulović na sastanku te se zbog toga ne javlja.

Vranjski direktori uglavnom su jednoglasni u pohvalama na adresu premijera Vučića, čija je ideja uvođenje ove revolucionarne mere, mada ima i onih koji sumnjaju u mudrost njegove odluke.

– Ne vidim vezu između početka radnog vremena i produktivnosti, bitna efektivnost na radnom mestu –kaže Tomislav Stojanović, direktor Turističke organizacije, koji nije bio u kancelariji oko pola osam, ali nam se kasnije javio.

Inače, TO Vranje već godinu i po dana radi od sedam tokom cele godine, čak i zimi, kada je predviđeno da radnici dolaze sat vremena kasnije.

Na spisku melodija za čekanje dodajemo i temu iz filma „Žaoka“, nakon koje nam je službenica iz „Sportske hale“ rekla da smo poranili i da direktor još uvek nije stigao jer je radno vreme od osam časova.

Drugi pokušaj je bio uspešan, te smo Darka Stanojkovića na radnom mestu pronašli kasnije:

– Kakvo radno vreme, mi radimo 24 sata. – kaže Stanojković i dodaje da Sportska hala u skladu s svojim programima određuje radno vreme, zvanično je od sedam leti a od osam zimi.

PETAR MILOSAVLjEVIĆ, U POLA OSAM NA POSLU
RADIMO I NOĆU
U ovom našem malom istraživanju  Petar Milosavljević, direktor  Centra za socijalni rad, jedini je osvetlao obraz.  Lično se čak i javio na telefon. Objašnjava da ova ustanova dugi niz godina radi od 7:30, te da se ništa neće menjati:
– Uprava je korektna što se toga tiče, ali se radnici moraju disciplinovati. Kod nas su mnogi i na terenu često, a neki rade i noću. Video sam malopre da jedna službenica spava u kancelariji nakon treće smene.

Službena putovanja su u opisu radnog mesta direktora. Zbog toga nismo uspeli da od početka radnog vremena pronađemo Suzanu Petrović, direktorku Istorijskog arhiva, i Dejana Ilića, direktora Komrada.

Deset minuta do osam, Dejan Manić, direktor JP „Skijalište Besna Kobila“ nije u kancelariji.

– Direktor je na sastanku, doći će oko devet.

Manić kasnije objašnjava da nova uredba o radnom vremenu ne dotiče njegovu firmu  jer ona od osnivanja ima radno vreme od 7:30 do 15:30 časova.

– Vidite da smo unapred znali šta je dobro za budućnost Srbije – kaže Manić, dodajući da bi radno vreme ustanova trebalo da se prilagodi potrebama građana, kao i da bi sve ustanove trebalo da imaju isto radno vreme.

Na telefone u „Zavodu za urbanizam“ niko se od ranog jutra nije javljao, a nakon nekoliko pokušaja u toku dana saznali smo da će direktor ceo dan biti odsutan, ali službenik nije imao vremena da nam objasni zbog čega Dragan Veličković nije u kancelariji, te je prekinuo vezu.

SLUŽBENI PUT

Krstu Janjića nismo uspeli da pronađemo ni nakon kolegijuma koji je imao u 7:30, kako nam je sekretarica objasnila. Po drugi put, oko 12 časova, rečeno nam je da je Janjić do pre pola sata bio tu, ali da je otišao „na neko otvaranje“.

Na telefone Biblioteke, Narodnog Univerziteta i Narodnog muzeja se u 7:30 niko nije odazivao.

Radno vreme Predškolske ustanove je od sedam  časova, ali samo za upravu,, međutim, rečeno nam je da direktorka Jagoda Djorđević trenutno nije tu i da se ne zna kada će se vratiti.

Rezultat ove jutarnje prozivke kao u školi jeste da se samo jedan od rukovodioca (vidi okvir) javio i bio u kancelariji, ostali su jutro proveli na sastancima u ili van kancelarije, ne zna se.

Ipak, važno je da znamo da rade za dobro svih nas, bez obzira na radno vreme.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar