Nikolić i Nikolići



Goran, Radomir, Dragan, Nenad Veličković, , Pokušao da izmiri zavađenu braću: Radomir

Sin predsednika države i drugi čovek stranke, Radomir, pokušao je da približi stavove dve frakcije koje personifikuju njegovi prezimenjaci, Goran i Dragan, poverenik i poslanik. Međutim, sastanak je protekao u svakakvoj, samo ne prijateljskoj atmosferi



 



DraganRadomirGoranNi poseta Radomira Nikolića, šefa Izvršnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) vranjskim naprednjacima nije donela stišavanje strasti u povereništvu. Posle raspuštanja odbora SNS-a i imenovanja povereništva, među vranjskim naprednjacima su bile vidljive dve jake struje. Ona koja je aktuelno na vlasti i vode je poverenici Slaviša Bulatović i Goran Nikolić sa svojima, i ona trenutno u senci, okupljena oko Dragana Nikolića, narodnog poslanika. Prema najnovijim informacijama, u SNS-u Vranje postoji i treća struja, okupljena oko Dragana Stevanovića Bosanca, člana IO SNS i jedinog Surduličanina koji je do sada bio državni sekretar. Ova i struja oko poverenika su vrlo bliske, dok je Nikolićeva najbrojnija, ali trenutno daleko od vlasti.

MISTERIJA VELINOVIĆ
Kao važan lik u povereništvu SNS-a u Vranju ovih dana se pokazuje i Zoran Velinović, šef ovdašnje ispostave Fabus-a. Velinović je javnosti poznat po svojoj bliskosti sa URS-om, u čije je ime, doduše vrlo kratko vreme, bio i direktor „Skijališta“. Danas, on je važan čovek u SNS, iako ga doskora niko nije vezivao za tu stranku.
– Ja sam bio šef izbornog štaba za Vranjsku Banju, i tamo napravio odličan rezultat. Pre toga sam bio član centralnog Saveta za ekonomiju SNS-a u Beogradu. Predsednik Saveta bio je Milenko Dželetović, koji je predavao kod nas na Fabus-u – kaže Vellinović.
On ne krije da je blizak sa Draganom Stevanoviem Bosketom, kao i da je za potrebe SNS-a radio studiju o stanju privrede u Pčinjskom okrugu. Priča se i da mu je centrala obećala da će biti predsednik novog odbora SNS-a, ali samo pod uslovom da pre izbora uspe da skine SPS sa vlasti u Vranju.
– To su apsolutne izmišljotine. O tome nije vredno ni govoriti. Mi radimo, a šta će i ko će biiti, videćemo – kaže Velinović.

VUČIĆ DAJE KONAČNU REČ

Praktično drugi čovek stranke i sin predsednika države Tomislava Nikolića, Radomir, pokušao da je smiri strasti i izmiri zavađenu braću, ali to mu, čini se, ni ovoga puta nije uspelo. Mada svi sagovornici „Vranjskih“ ostaju u rukavicama kada govore o trenutnoj situaciji u SNS-u, prisutni se slažu da je sastanak protekao u svakakvoj, samo ne u prijateljskoj atmosferi. Rezultat svega je još jedna selidba odbora (povereništva) stranke, peta po redu od njenog osnivanja u Vranju. Ko je od koga pobegao ostaje otvoreno pitanje, baš kao i šta će se dalje dešavati sa SNS-om u Vranju.

Nenad VeličkovićIz najmanje dva tabora SNS dolaze kontradiktorne informacije o tome šta se dešavalo na sastanku sa Radomirom Nikolićem. Povereništvo tvrdi da je dobilo punu podršku, dok iz suprotnog tabora dolazi informacija da je u stranci postignut kakav – takav mir, te da je dogovoreno da jedan čovek iz Nikolićevog tabora uđe u Povereništvo. Kako se čulo, svaka od strana prezentovala je Nikoliću svoj spisak poverenika za Mesne odbore; po jednima, spiskovi su upareni, pa su izabrani najbolji ljudi, a po drugima, samo je spisak Povereništva otišao u Beograd na verifikaciju.

Goran Nikolić, jedan od poverenika, kaže da uživa punu podršku stranke:

– Nemamo rokove i povereništvo može da funkcioniše dve godine. Treba napraviti reviziju članstva, a to je oko 10.000 ljudi. Suština sastanka je da smo pokrenuli novu priču, da imamo rezultate i punu podršku stranke. Nedoumica za jedan mali deo članstva bio je položaj poslanika Dragana Nikolića. Predsednik IO Radomir Nikolić prvenstveno je ukazao na značaj koji ima rad poslanika Nikolića u Skupštini Srbije – kaže Nikolić.

Poslanik Dragan Nikolić, sa svoje strane, kaže da je u stvari reč o uobičajenom sastanku, na kome su zainteresovani narednjaci imali razgovor sa rukovodstvom stranke i Radomirom Nikolićem.

Pokušao da izmiri zavađenu braću: Radomir– Ništa nismo dogovorili, jer će o svemu što se ovde dešava biti podnet izveštaj, o kome će konačnu odluku doneti Aleksandar Vučić. Bilo je raznih predloga i sugestija, ali je to u suštini bio sastanak partijskih prijatelja. Želimo da objedinimo sve snage SNS-a, i Radomir Nikolić se složio sa time – kaže Nikolić, uz očekivanje da će u narednom periodu stanje u SNS-u u Vranju biti stabilizovano, u cilju pripreme za lokalne izbore.

BOSKETOVA ULOGA

Kao i obično, naprednjaci svoje probleme drže unutar stranke, ali se moglo pouzdano saznati da je za Beograd otišao spisak koji je overilo Povereništvo, sa 52 imena za poverenike mesnih oodbora i još 22 imena za poverenike stranačkih saveta. (vidi okvir)

PLATA
Mnogo priče u gradu bilo je oko radnog angažovanja poverenika Bulatovića i Nikolića. Oni rade u „Simpu“, i trenutno su na plaćenom odsustvu. Njima suprotan tabor to tumači da „Simpo“ želi da preuzme SNS u Vranju.
– To su radili sa SPS-om, to žele da rade sa nama. Dobili su šta su tražili, i uskoro će od Vučića dobiti pomoć od šest miliona evra. Lepo, samo SNS od toga nema ništa. Prosta računica pokazuje da „Simpo“ nije glasao za SNS nego za SPS, pa tako njihovi ljudi u Povereništvu ne rade za stranku, nego za kompaniju – kaže sagovornik „Vranjskih“ blizak staroj naprednjačkoj gardi.
– Nažalost, „Simpo“ je od avgusta u problemima, rade samo pojedini delovi firme. Što se tiče uprave, u kojoj i ja radim, polovina nas je na plaćenom odsustvu, dok polovina radi, pa se menjamo – objašnjava svoju situaciju Goran Nikolić.

No, kako je bilo na sastanku? Prema više raznih izvora, sastanak sa Radomirom Nikolićem protekao je u uzavreloj atmosferi. Deo članstva vernih poslaniku pokušao je na sve načine da problematizuje situaciju. Tada je, priča se, Radomir izgubio živce i obratio se direktno poslaniku Nikoliću, pitajući ga kako je to moguće da mu baš niko ne odgovara za saradnju? Tu je skočio Nenad Veličković Božidarka, raniji gradski većnik, i počeo otvoreno da napada Dragana Stevanovića Bosketa, optužujući ga za razbijanje i raspuštanje prethodnog odbora. Prekinuo ga je Radomir Nikolić, vratio Veličkovića na mesto, pred svima konstatujući da je glavni krivac za raspuštanje odbora sam poslanik Nikolić. Radomir je odobrio da se preseli stranka (u jedan privatni objekat u Ulici Oca Justina), a da Dragan Nikolić ostane tu gde je, u prostorijama Novog doma, jer „on direktno utiče na sve negativne stvari“. Sve se, naravno, završilo u „Haremluku“, na sastanku užeg rukovodstva sa Nikolićima, i Radomirom i Draganom i Goranom.

Sve u svemu, mira u SNS-u nema, i teško da će ga i biti. Vlast je najveća strast, ali očigledno za preširok broj ljudi. Kako dalje, malo ko ovde ima ideju. Nekako je svima lepo u čorsokaku. I dalje važi – naprednjacima neprijatelji nisu potrebni dok imaju sami sebe. A dokle će važiti, to zaista u ovom času niko ne može da predvidi.

 

PROSTORIJE
Glavna novost posle najnovijh sastanaka u SNS-u je da će ta stranka još jednom, po peti put od osnivanja 2008, promeniti stranačke prostorije. Kada je na vlast u stranku došao Dragan Nikolić, tadašnje povereništvo je iz Dositejeve prešlo u Beogradsku ulicu. Pre formiranja odbora jedan deo članstva se preselio u Bore Stankovića, a po formiranju odbora sedište stranke preseljeno je u Zmaj Jovinu. Posle dolaska na vlast 2012, SNS se seli u sadašnje prostorije u Lenjinovoj, odakle će preći u Oca Justina Popovića broj 3.
– Prostorije su nam skupe i tražimo, u cilju štednje, bolje i jeftinije. Isplatili smo sve nagomilane dugove, oko dva miliona dinara, i stranka bez dugova prelazi u privatan prostor. Nismo mi kao neki koji duguju za grejanje po 700.000 dinara – kaže jedan od poverenika Slaviša Bulatović.
No, novost koja je zaintrigrilala javnost je da se u svoje stare prostorije, u sadašnjem sedištu SNS-a, vraća narodni poslanik Dragan Nikolić.
– Ove prostorije su skupe i neuslovne za stranku. Ja se vraćam u svoju kancelariju gde ću primati građane koji traže rešenje svojih problema – objašnjava Nikolić.
Troškove sada poslaničke kancelarije plaćaće Grad Vranje, po odluci Gradskog veća. Portparol Veća Branimir Stojančić kaže da je Grad odobrio poslaniku korišćenje jedne kancelarije, ali se nije ulazilo u detalje.
– Mi smo odobrili „Novom domu“ da izda jednu kancelariju poslaniku. Koja će to kancelarija biti nije naša stvar, to je detalj oko koga je kasnije postignut dogovor – kaže Stojančić.  

SPISKOVI
Spiskovi poverenika u mesnim odborima i savetima bili su jedan od glavnih kamena spoticanja u SNS-u. Ova imena su važna jer će ti ljudi  pripremati stranačke izbore. Novi poverenik Mesnog odbora ima obavezu da u svom odboru sprovede izbore za predsednika MO. Kad se izabere predsednik, biraju se delegati za stranačku skupštinu, koja će izabrati i gradski odbor i predsednika tog tela. Dakle, ko progura svoje lljude u MO, taj će i  biti predsednik. Ovde su naprednjaci izvukli najbolje što imaju, pa je tako Dejan Tričković, doskorašnji predsednik skupštine grada i šef  Gradskog odbora sada kandidat za poverenika 6. mesnog odbora. No, kako se čuje po SNS-u, centrala će se možda opredeliti da ne bude stranačkih izbora, nego će Vučić da imenuje ovdašnjeg šefa gradskog odbora.
– U narednih deset dana možemo da dobijemo i Gradski odbor. Satut omogućava takav rasplet, da se odbor i njegov predsednik imenuju, a ne biraju. To bi pomoglo u radu, i sprečilo dalje nesuglasice  – kaže naš sagovornik iz vrha SNS-a. 
– Sve može, pa i to, ali mi smo ozbiljna stranka i idemo na izbore, tu nema dileme – kaže poverenik Nikolić.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar