Policijskim vozilima do ministra



Službenici vranjskog MUP-a sprečili su u utorak radnike „Jumka“, koji su u štrajku dva meseca, da blokiraju autoput nezadovoljni odnosom prema njima svog poslodavca – države. Zbog pretnji nadležnih da će organizatori blokade biti privedeni, radnici su odustali.



Šta ste hteli da postignete blokadom?

– Naša namera je bila da pešice krenemo prema Beogradu kako bismo još jednom nadležne pozvali da blagovremeno reše probleme sa kojima se suočavaju radnici Jumka. Mi smo ranije prijavili protestnu šetnju za utorak, koja nam je odobrena 14. aprila. Policija nam je odobrila kretanje jednom trakom autoputa, ali su nam ubrzo šetnju opet zabranili. Na kućnu adresu nas organizatora stiglo je upozorenje da ćemo odgovarati ukoliko zaista pođemo autoputem, da je tužilaštvo upoznato sa tim i da će reagovati u slučaju blokade. Koliko smo razumeli Slađana Velinovića, načelnika vranjske policije, nalog za zabranu protestne šetnje autoputem stigao je direktno iz Ministarstva saobraćaja, kako bi se sprečili incidenti na međunarodnoj deonici.



Da li je bilo incidenata?

– Ne, u dogovoru sa policijom smo odustali od šetnje kako bismo izbegli komplikacije, iako je svaka sindikalna borba sasvim legitimna. Obavešteni smo da ćemo u sredu u podne imati sastanak sa ministrom privrede u tehničkoj Vladi Igorom Mirovićem, a na sastanak ćemo biti odvedeni vozilima Policijske uprave u Vranju.

Šta očekujete od tog sastanka?

– Da se pronađe novac i da radnici dobiju šest zaostalih plata i uplate doprinosa i dohodaka. Svi hoćemo da se vratimo u pogone i radimo, ali da nam to bude plaćeno. Trenutno je tridesetak radnika u pogonima, dok su svi ostali u štrajku. Država mora da nam obezbedi neku finansijsku injekciju kako bismo nastavili sa radom i oporavili kompaniju. Nisu tu u pitanju 20 ili 50 milijardi dinara, kao što traže neke vranjske firme.

O kojoj cifri se onda radi?

– Ne mogu da licitiram  ciframa, to je na stručnjacima da odluče.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar