Pijačni barometar



, Raspored mandata 2012. godine, Raspored mandata 2014. godine

Formiranje nekoliko vladajućih koalicija od lokalnih izbora u maju 2012. godine, prelazak odbornika iz stranke u stranku, formiranje novih stranaka i slična dešavanja, toliko su promenili izbornu volju građana da je ona danas praktično neprepoznatljiva



 



Ustanoviti raspored odbornika u Skupštini grada Vranja u ovom času gotovo je nemoguća misija. Formiranje nekoliko vladajućih koalicija od lokalnih izbora u maju 2012. godine, prelazak odbornika iz stranke u stranku, formiranje novih stranaka i slična dešavanja, toliko su promenili izbornu volju građana da je ona danas praktično neprepoznatljiva. Da pokaže čitavu zbrku dovoljan je podatak da je u Skupštinu prilikom njenog osnivanja ušlo samo pet stranaka i koalicija (oko SPS-a, oko SNS-a, URS, DSS i DS-LDP), dok danas parlament ima devet političkih grupacija. Ono što se sa sigurnošću može reći je jedino to da trenutnu vladajuću koaliciju čine SPS, DS i deo odbornika izašlih iz SNS i njene izborne liste, uz basiranje LDP-a. Prelasci iz stranke u stranku nisu više nikakva retkost, baš kao ni formiranje odborničkih grupa ili čak čitavih stranaka. I niko, začudo, u tome ne vidi ni najmanji problem, nego se svi kriju iza velikih reči, spremni da naplate i najmanju skupštinsku uslugu najviše što se u datom času može. Ili, svi čorišu levom dok se desnom krste. Mora se priznati da se u takvom pandemonijumu najbolje snalazi SPS, jedan od pokretača i glavnih krivaca za nastalu situaciju.

DO PRVE KRIVINE

SPS
Što se tiče koalicije oko SPS-a, njih je javno napustio samo jedan odbornik, koji sada nastupa kao samostalac. Reč je o Dušanu Mladenoviću koji (za sada) nije pristupio ni jednoj odborničkoj grupi. Ostali su svi manje više tu, osim što je Jediinstvena Srbija zamenila Dejana Antića zbog toga što je izabran na mesto šefa Komunalne policije. On lično je pak prešao u SNS. Spekulisalo se i da će SPS imati problema sa svojim odbornicima iz „Simpa“, ali se to nije dogodilo.
Za razliku od 2012. godine, sada u Skupštiini grada deluju i odbornici PSS-a, Pokreta socijalista, iako je njihov odbor ovde raspušten te NDS-a, uz samostalne odbornike. Idi pa se snađi.

Ova stranka najuspešnije mešetari glasovima građana iz prostog razloga što drži sve gradske resurse i ne pita za cenu održanja na vlasti, koju ionako plaćaju građani. Drugi, rečju svi ostali, muku muče da u skupštinskom miru sačuvaju ono što su dobili u izbornom ratu, sa promenljivim uspehom. Za sada, SPS odoleva svim napadima, što ništa ne znači, jer ovakav raspored važi samo do prve skupštine, kada će krenuti najnovije brojanje koja će, na iznenađenje svih, iako čuđenju mesta već odavno nema, pokazati ko je ponovo promenio stranački dres, ko je preleteo a ko ostao pravoveran… Do prve krivine, naravno.

Ovakvu situaciju donelo je rešenje Ustavnog suda po kome su poslanici i odbornici vlasnici mandata, iako su oni osvojeni na stranačkim listama. Ili, glasate recimo za Zorana Antića, on kad postane gradonačelnik vrati mandat, i odjedanput vas predstavlja neko ko je bio u sredini liste SPS-a i čije ime ne prepoznajete ni u bunilu. Ali, tako je kako je, i ta činjenica je ne samo od vranjskog parlamenta napravila pijacu, otvorenu i javnu, za koju se, opravdano je sumnjati, plaća i solidan ulaz. Naime, ako hoćeš da se dobro prodaš, moraš nešto i da uložiš u stranku. A da svi žele samo i isključivo da se prodaju, tu sumnji nema. Do sada se nije čulo da je neko promenio stranku jer vlast nije htela da mu odobri pare za renoviranje firme u kojoj radi, ili da mu asfaltira ulicu. Ne, klub se menja, kao svuda na svetu, jer će novi da ti zaposle ženu ili dete, da ti nađu posao, da ti plate, da ovo ili ono. Uglavnom, trgovina traje, besomučna i ničim omeđena.

Sve je počelo još posle samih izbora, kada je jedan odbornik URS-a (Igor Nikolić) prešao u SPS. To je prošlo prilično nezapažno, ali su svi i dallje bili na oprezu: potpisivanje blanko ostavki i slične mere. Priča se da je od tada odbornička grupa URS- potpuno kompaktna i da nema većih problema u delovanju. Na istorijskoj sednici izlaska SNS-a iz lokalne vlasti prilikom brojanja su ipak Novica Mitić i Miloš Stamenković Paci dali kvorum SPS-u, ali su, koliko se zna, otada čvrsto uz URS.

Posle tog prvog preleta došlo je do svađe unutar SNS-a, kada je zbog neposlušnosti stranci (šefu Draganu Nikoliću) najpre zamenjen Ivica Cvetković, da bi poučen njegovim iskustvom  odborničku grupu SNS-a napustio Boban Pešić i prešao u samostalne odbornike koji podržavaju, priča se, SPS. U tom času je krenula i frka oko paljevina automobila po gradu, pa je zamenjen još jedan odbornik SNS-a, Miloš  Mladenović Žaba, i to u času kada je uhapšen kao jedan od osumnjičenih za te paljevine. Umesto narečenih, došli su novi ljudi, ali čini se van Nikolićeve kontrole, jer su oni nedugo potom, u aktuellnom sukobu Nikolić – Tričković – Veličkov, stali na stranu socijalista. Ali, o tom potom.

KOMBINACIJE

Raspored mandata 2012. godineKako je SNS jačao na srpskoj političkoj sceni, tako su komešanja u vranjskom parlamentu bivala sve jača. Predosetili su to glavni igrači, gradonačelnik Zoran Antić i Dragan Nikolić, narodni poslanik SNS, pa su krenuli u napad na DSS. Vodeći dvojac te stranke, Dejan Stanojević Denzi i Miroljub Stanković Mice, predsednik i potpredsednik vranjskog odbora DSS-a prešli su u SNS sa sve mandatima. Sa druge strane, Goran Vitorović i Miroslava Novković pojačali su SPS. DSS-ovac je jedino ostao Zvonimir Cvetković, koji sada pomalo glasa i za SPS i za SNS. Osim DSS-a, niko tu nije loše prošao (a možda je i stranka dobila ovim odlascima, ko zna). Stanojević se vratio na mesto zamenika direktora Direkcije, Stanković je kandiidat za direktora Zdravstvenog centra (ili šta mu se padne), Novkovićeva je dobilla radno mesto u „Vodovodu“ a jedino se ne zna kako je namiren Vitorović.

Posle raspada DSS-a, došlo je do cepanja SNS-a. Dok je jedan deo te stranke, predvođen Dejanom Tričkovićem i Bojanom Veličkov, želeo da sarađuje sa SPS-om, Nikolićev SNS je želeo rat, koji je na relaciji Nikolić – njegovi protivnici i Nikolić – SPS trajao do raspuštanja odbora naprednjaka. Epilog je poznat – SNS je izašao iz vlasti, Veličkova i Tričković su podneli ostavke na funkcije, a SNS se pocepao na dva jednaka dela sve do dolaska poverenika u stranku, koji sada pokušavaju da izglade stvar. Zanimljivo, na poslednjoj sednici Skupštine Bojana Veličkov ponovo je postala odbornica, i to sa liste SNS, iako je javno istupila iz te stranke. Ali, uveravaju svi, čitav posao je po zakonu. Čim je iz SNS skrajnut  Dragan Nikolić, Tričković se vratio u svoje staro jato, i sada nastupa kao odbornik SNS-a. Ali, grupa od osam odbornika te stranke sada nastupa kao samostalna. Ona je formirana od ljudi koji su bili ljuti protivnici Dragana Nikolića, kao što je to recimo doskorašnji predsednik omladine te stranke Slobodan Petrović, ali i od onih koji su sa liste SNS-a kasnije ušli u skupštinu, kada su zamenjeni Cvetković i Mladenović. Nikolić bi drage volje tu uveo svoje ljude, ali je zakon bio jasan, pa su mandate dobili Zvonko Alijević i Nenad Ordić iz Karićevog PSS-a, te član Pokreta socijalista. Uz Bojanu Veličkov i Biljanu Stojković, koja se udala u Švajcarskoj, to je praktično snaga koja drži vlast SPS-a u Vranju.

NOVI I STARI

Raspored mandata 2014. godinePošto je to svakako malo, SPS je na svoju stranu privukao i LDP, sa njihova dva odbornika. Oko ulaska DS-a u vlast došlo je do cepanja te stranke, pa se sada stvarno ne zna ko je stari, ko novi, a ko uopšte demokrata.  Ono što je izvesno je činjenica da su Novu demokraatsku stranku (NDS) Borisa Tadića prešli Igor Andonov, Marija Djorić i Slobodan Pejić, a da je Miroslav Nešić pretrčao u SNS. Od preostalih demokrata, posle promena u odborničkoj grupi zbog ulaska u vlast (otišli Slavica Sotirović i Perica Janković) ostalo ih je osam. Čuje se da Dušan Jovanović uopšte ne želi da bude odbornik, dok  se Valerija Risteska i Rade Ristić dvoume na koju će stranu. Ako se nedemokratski predomisle, može se desiti da DS ima manje odbornika od funkcija koje ima na lokalu.

I na kraju, koalicija oko SPS-a. Pored svih privlačenja na svoju stranu, ona ima gotovo isti broj mandata kao na izborima (vidi okvir). Ali, sa njima se nikada ne zna. Koliko god puta da se broji, i ma koliko da je gusto, oni probude ponekog spavača iz drugih stranaka i opstanu. Ovaj kratki pregled najnovije istorije lokalnog parlamentarizma jasno pokazuje svu komplikovanost situacije. Niti se tačno zna ko je sa kim, ni ko je protiv koga, ni ko će kako naredni put glasati. Izuzetno povoljna situacija za mešetrenje, u kome, opet, SPS premca nema. I tako će biti sve dok se ovim poslom bave sitne šićardžije, a ne narodni predstavnici. Kako se vidi, rezultat izbora ništa ne garantuje. Pa ti idi i glasaj!

 

VLADAJUĆE KOALICIJE OD MAJA 2012. GODINE DO DANAS
1. SPS (SPS-PUPS-JS-SDPS) – SNS (Karićeva stranka, Pokret socijalista) – URS
2. SPS – deo odbornika SNS-a – Samostalni odbornici
3. SPS – deo odbornika SNS-a – Samostalni odbornici – LDP
4. SPS – DS – deo odbornika SNS-a – Samostalni odbornici – LDP

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar