Ode još jedan lokal



Pogon Simpa

Simpu je iz državnog budžeta uoči izbora uplaćeno milion i po evra, a početkom marta tri miliona. Međutim, bunar je bez dna i ovaj novac samo je skliznuo niz bušotinu. U takvoj situaciji, 210.000 evra od prodaje lokala u glavnoj ulici predstavlja samo kap u onom bunaru



 



Pogon Simpa„Simpo“ još uvek ne ubire benefite posle podrške Aleksandru Vučiću i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) na izborima 16.marta. Slađan Disić, generalni direktor tvrdi (vidi okvir) da posle izbora u Kompaniju iz državne kase ni dinar nije stigao. Međutim, to nikako ne znači da u „Simpu“ sede skrštenih ruku. Para niotkuda,  pa se ovih dana nastavlja degradacija kompanije rasprodajom imovine. Na osnovu odluke Izvršnog odbora Kompanije od 26. juna 2013, Simpo je pre nekoliko dana prodao još jedan reprezentativni lokal, onaj u glavnoj ulici u prizemlju zgrade „Lepa Brena“. Cena, podrazumeva se, mizerna – 210.000 evra; kupac –uspešan lokalni preduzetnik. A kad je zort, onda se roba daje ispod cene, kao u  ratu – porodične relikvije za kantu masti.Lokal je prodat iz trećeg pokušaja jer prva dvojica nisu mogli da prikupi novac u toku.

– Politika firme je jasna: što više je obezvrediti pre nego što i zvanično pređe u ruke novog poslodavca, države – jasan je sagovornik naših novina upućen u kompanijska dešavanja.

NA VELIKI ČETVRTAK

Parama od prodaje lokala zaposlenima je na Veliki četvrtak, pred Uskrs, podeljen nekakav minimalac (priča se 5.000 dinara), na ime zaostalih plata. Pre toga je iz državnog budžeta uoči izbora i već legendarne Vučićeve posete, na račun Simpa uplaćeno tri miliona evra. Od tog novca delu zaposlenih je podeljena polovina decembraske plate. Onda je, samo nekoliko dana uoči 16.marta, na račun Kompanije „leglo“ još milion i po, kao neki vid „ohrabrenja“ i sugestije koga da zaokruže na izborima. Odatle je namiren ostatak zaposlenih koji je izvisio u prvom turnusu, pa u toj činjenici možda i treba tražiti deo razloga ubedljive pobede naprednjaka u Vranju (50 odsto glasova naspram 25 SPS-a).

– Ali, bunar je predubok i taj novac služi samo da zakrpi bušotinu – kaže sagovornik.

Za razliku od „pamučaraca“, koji su dva meseca u štrajku i svako malo prete blokadom autoputa (što su jednom i učinili, baš pred izbore), u „Simpu“ je na delu neka vrsta „tihe pobune“. Povremeno ne radi Tapetarija, pa kad tamo pokrenu proizvodnju rad obustave Štofara i Nemeštaj, a zaposleni sve otvorenije pokazuju nezadovoljstvo:

– Nekada je u „Simpu“ bilo nezamislivo da nekome uopšte i padne na pamet da zaustavi proizvodnju, a sada je to u Kompaniji nešto sasvim normalno – kaže sagovornik blizak vrhu „Simpa“.

Posle izbora, u generalni štrajk stupili su radnici „Kondive“ iz Tomićevog rodnog Žbevca, ali je pobuna podelom milostinje, pretnjama i ucenama nekako ugušena. Radnici su upozoravali na velike zloupotrebe u ovoj firmi, pa je na osnovu njihovih zahteva Simpo formirao komisiju koja je sve to, navodno, ispitala. Prema pouzdanim saznanjima do kojih smo došli, komisija je uradila izveštaj, ali je njen nalaz trenutno jedna od najčuvanijih „Simpovih“ tajni.

Do pre nekoliko godina bilo je nezamislivo i da neko stane na senku neprikosnovenog gazde Dragomira Tomića, predsednika Kompanije, pa se i to ipak desilo. U jednom trenutku uoči izbora, isticanjem u prvi plan Slađana Disića, generalnog direktora, za koga se spekulisalo da će preuzeti odbor SNS-a, stekao se utisak da je Tomić totalno razbaštinjen, ali poslednje informacije govore da se stari lisac ne predaje lako.

– Trenutno mu je najveći „kamen o vratu“ činjenica da nadležni organi češljaju Simpove knjige jer Vučić, pre nego što država preuzme firmu, želi potpuno čiste račune – kaže jedan od naših sagovornika.

Verovatno se Tomić zbog toga, kako saznaju Vranjske, na Veliku subotu uoči Uskrsa, na Pržaru na trosatnoj „radnoj večeri“ sastao sa jednim visokim policijskim zvaničnikom.

– Tomić lavira između socijalista i naprednjaka, čas je za jedne, čas za druge, osluškuje i posmatra, prati situaciju. Njegov cilj je jasan: da „strateški partner“ kupi Firmu a da država prethodno socijalno zbrine višak od 1.500 do 2.000 radnika, otpiše onih sedam milijardi poreskog duga, namiri poslovne banke i ostale poverioce, a da on iz cele priče izađe neukaljan, kao neki mesija – slažu se naši sagovornici, poznavaoci prilika.

ZAKON ĆUTANjA

E, sad, veliko je pitanje hoće li budući premijer Vučić nasesti na ovu i slične floskule iz Tomićevog vokabulara, poput one o „braniku otadžbine“. Jer, iz veoma obaveštenih krugova curi informacija da Dragomir Tomić zapravo želi da preko „strateškog partnera“ postane i formalni vlasnik „Simpa“, firme koju bi država pre toga očistila od svih dugova. A u takvoj situaciji, dakle bez dugova i bez viška radnika, „Simpo“ bi tek tada postao ono kako ga sad titulišu – zdrava i jaka kompanija sa zaista ogromnom imovinom.

Za razliku od predizborne euforije, među političarima povezanim sa Simpom trenutno vlada suprotan proces, svojevrsna „omerta“, sicilijanski zakon ćutanja. Do 16.marta simpovci su se prosto utrkivali u izjavama, a posebno su prednjačili poverenici odbora SNS, inače ljudi iz top menadžmenta kompanije.

Slaviša Bulatović, jedan od poverenika, inače direktor Sektora za upravljanje ljudskim resursima u Simpu, kada smo ga pozvali za potrebe pisanja ovog teksta, rekao nam je da o Kompaniji ne može da daje nikakve izjave. A pre samo nešto više od mesec dana, on je, pored ostalog, zamoljen da za „Vranjske“ prokomentariše Tomićev status, njegov odnos sa Disićem i uopšte zbivanja u firmi, izjavio:

„Isključivo poverenje radnika uživa generalni direktor „Simpa“ Slađan Disić. Radnici  su još uvek u „Simpu“ iako četiri meseca ne primaju platu samo zahvaljujući tome što veruju Disiću. On je u Ministarstvu privrede dogovorio neku pomoć. Koliko je meni poznato, tu Tomić i nema neke zasluge“.

Pa vi sad vidite.

SLADjAN DISIĆ
NOVAC OD LOKALA DOBAVLjAČIMA I RADNICIMA
– Pre nekoliko dana Simpo je prodao još jedan lokal u centru Vranja. Za koliko novca je prodat lokal i ko je kupac?
– U koje namene je iskorišćen novac od prodaje lokala?
– Da li je posle izbora 16. marta Simpo dobio od države nekakvu novčanu pomoć? Ako jeste, o kom iznosu je reč?
– Da li je Simpo, na osnovu konverzije dugova, prešao u državno vlasništvo?
Ovo su pitanja koja smo poslali Slađanu Disiću, generalnom direktoru Simpa, a na koja smo dobili sledeće odgovore.
– Dana 22.04.2014. godine postavili ste nekoliko pitanja, pa, u cilju pravovremenog i objektivnog izveštavanja, dostavljamo tražene odgovore. Insistiramo da odgovori budu objavljeni u celosti, kao integralni tekst, bez ikakvih izmena ili dopuna (što i činimo;p.a.).
Prodaja poslovnog prostora u Vranju u ulici Kralja stefana Prvovenčanog br.134. Obaveštavamo va da je na osnovu Odluke Izvršnog odbora br.63/2013 od 6.06.2013.godine raspisan javni poziv za prodaju-zakup, prikupljanjem pisanih ponuda, nepokretne imovine Simpa, zemljišta i lokala. Oglas je objavljen u dnevnim novinama i na lokalnoj televiziji Vranje. Ponude za kupovinu navedenog objekta dostavili su Jovanović Branislav iz Vranja, i firme “Montplus 2” d.o.o. Vranje, “Orion” o.d. Vranje i “Neša komerc” d.o.o. Vranje. Kako je ponuda firme “Montplus 2” d.o.o. Vranje bila najpovoljnija, komisija za prodaju nepokretnosti je dala predlog Izvršnom odboru da se ugovor o kupoprodaji nepokretnosti zaključi sa ovim kupcem. Odlukom Izvršnog odbora predlog komisije je prihvaćen I ugovor o kupoprodaji nepokretnosti  je zaključen,po uslovima iz ponude.
Kako kupoprodajnu cenu iz ugovora kupac nije isplatio u ugovorenom roku,ugovor je raskinut na njegovu štetu, a novi predugovor je zaključen sa firmom “Orion” o.d. Vranje. Međutim, ni ovaj kupac nije isplatio kupoprodajnu cenu u ugovorenom roku pa je I ovaj predugovor raskinut na njegovu štetu.
Od preostalih prispelih ponuda, sledeća najpovoljnija je bila ponuda preduzeća “Neša komerc” d.o.o. iz Vranja pa je sa ovim preduzećem zaključen predugovor o kupoprodaji navedenog poslovnog prostora. Na osnovu odredbi predugovora, kupac je deo kupoprodajne cene isplatio dana 17.04.2014. godine, a ostatak cene je dužan da isplati najkasnije do 01.05.2014. godine.Nakon isplate kupoprodajn ecene, biće zaključen ugovor o kupoprodaji nepokretnosti.
Deo sredstava od uplate koju je izvršilo preduzeće “Neša komerc” d.o.o. Vranje iskorišćen je za isplatu repromaterijala dobavljačima, a deo za isplatu minimalne zarade zaposlenima u proizvodnoj celini u Vranju dana 17.04.2014. godine.
Cene,koju su u ponudi dali navedeni ponuđači,nismo u mogućnosti da vam dostavimo zbog zaštite njihovih interesa i naše obaveze čuvanja poslovne tajne.
Država nije dala Simpu nikakva novčana sredstva u vidu kredita ili pomoći nakon izbora održanih dana 16.03.2014. godine.
Konverzija  duga Simpa prema državi još uvek nije izvršena, postupak je u toku po osnovu ZaključkaVlade RepublikeSrbije od 14.02.2014. godine, tako da je procenat vlasništva države u Simpo a.d nepromenjen, a podaci o strukturi kapitala Simpa su dostupni na sajtu Agencije za privredne registre.
S poštovanjem,
Generalni direktor,
Slađan Disić dipl. oec.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar