NAJLEPŠA PROFESIJA NA SVETU



„Novinarstvo je najlepša profesije na svetu”

„Novinarstvo je nezasita strast i ona jedino može da se istrpi u nadahnutom suočavanju sa stvarnošću”.



 „Štampani listovi takmiče se sa elektronskim medijima, i u toj trci sa vremenom mašine odnose pobedu, a strada duša novinarskog poziva“.

„Teško je danas pronaći dragulj u dnevnim novinama”.



„Iznerviran sam zbog katastrofalno napisanih tekstova. Rečenica mora da se osmisli a mlade novinare treba podučiti pisanju”.

„Glad za informacijama podstiče se elektronskim medijima, pa novinari u redakcijama ne mogu ni da razmisle o događajima pre nego što ih bace zbrda-zdola na papir“.

„Niko ko to (novinarstvo; p.a.) nije osetio, ne može da zamisli kakvo je to ropstvo koje neprestano mora da se hrani nepredvidivostima života. Niko ko to nije proživeo ne može da shvati natprirodni srčani drhtaj, orgazam koji nastaje u dodiru sa novom informacijom, ili moralnu razorenost u slučaju neuspeha.”

„Novinari rađaju kao takvi, ali to nije dovoljno. Niko ko se nije takav rodio, i ko nije spreman da živi samo za to, ne može da opstane u tako nerazumljivom, neutoljivom poslu, čije delo se okončava posle svake vesti, ali ti ne pruža ni trenutak smirenja, pre nego što ponovo sa još većim žarom već sledećeg minuta ne počneš sve ispočetka.”

Ovi citati nisu izvučeni iz nekog novinarskog udžbenika, već su delo Gabrijela Garsije Markesa, nedavno peminulog kolumbijskog velikana čiji je stil u novinarstvu i književnosti krasilo „odsustvo svake slatkorečivosti“.

Markesa, koji je rekao da je lepše biti novinar nego nobelovac, Markesa koji je napisao „Sto godina samoće“, „Pukovniku nema ko da piše“, „Sećanja na moje tužne kurve“, članke, tekstove, reportaže, studije…

„Kristijan: Devojka mi je odgrizla polni organ!“

„Sandra liposukciju vrata platila 900 evra!“

„Dari venčani kum pipao međunožje“.

„Tačno je, silovao sam kerušu“.

„Cecin sin se potukao ispred kuće“

Ovo su samo neki od naslova iz beogradske dnevne štampe u sredu 23.aprila. „Treći metak Branke Prpe“ opaljen je nešto ranije.

Koliko Markesova njegova promišljanja o novinarstvu imaju veze sa ovim nasumično odabranim baljezgarijama?

Znam da čitaoce najmanje zanima kad se novinari bave sobom, ali Kolumbijčeve misli ne moraju nužno biti vezane za novinarstvo.

I, da, ko pomisli da ovaj uradak nema veze sa lokalom stanjem profesije ovde, u Vranju, grdno se vara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar