Hotel „Luks“ ili hotel „Kalifonija“



Potpisan ugovor sa republičkom Direkcijom za imovinu, Nemoguće poslovanje: Popović

Imamo pozitivno mišljenje Ministarstva privrede i Republičkog pravobranilaštva, tako da čekamo mišljenja skupštinskih odbora za finansije i zakonodavstvo. Posle toga ostaje samo da vlada sve to verifikuje – objašnjava proceduru ustupanja vlasništva nad firmom sa države na grad direktor Dragan Popović



 



Potpisan ugovor sa republičkom Direkcijom za imovinuUgostiteljsko preduzeće (UP) „Vranje“ uskoro bi moglo da postane javna gradska firma. Tako bar najavljuje direktor Dragan Popović, koji kaže da je u toku prenos upravljačkih prava  pošto je o tome potpisan ugovor sa republičkom Direkcijom za imovinu:

– Imamo pozitivno mišljenje Ministarstva privrede, kod koga se nalazi predmet. UP „Vranje“ je u stopostotnom vlasništvu države od kraja 2012, pa je između nas, Grada Vranja i vlasnika napravljen nacrt ugovora prema kome bi država gradu ustupila vlasništvo – kaže Popović.

PORESKI DUG

Iz Agencije za privatizaciju, u čijoj se nadležnosti  UP „Vranje“ nalazi od 2002, pojašnjavaju da je ova institucija 1.aprila ove godine donela Zaključak o prekidu postupka privatizacije.

ŠARIĆ
Popović otkriva da je nedavno uhapšeni Darko Šarić, osumnjičen za šverc kokaina iz Južne Amerike, svojevremeno preko svojih ljudi, bio zainteresovan za kupovinu UP „Vranje“.
– Da bismo tada, 2009.godine, sprečili prodaju, kao uslov smo propisali da kupac mora da ima najmanje pet godina ugostiteljskog iskustva, da toliko dugo ne sme da proda firmu, da već poseduje hotel sa bar četiri zvezdice i da pet godina ne sme da otpušta zaposlene, uz obavezu da svakome isplati 500 evra po godini staža otpremnine ako to ipak učini. Tada je Šarić odustao od već zakazane aukcije  – seća se Popović.

– Agencija za privatizaciju će postupati u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, pri čemu će svakako imati u vidu sve odluke Vlade Republike Srbije, budući da su sredstva koja koristi Ugostiteljsko preduzeće «Vranje» u celini u državnoj svojini. Takođe, treba napomenuti da se očekuje donošenja novog pravnog okvira (Zakona o privatizaciji) za sprovođenje privatizacije. Tek tada biće moguć nastavak postupka – kažu u Agenciji.

Iz Ministarstva privrede u tehničkoj, odlazećoj vladi nismo dobili odgovor na pitanja o daljoj sudbiji UP „Vranje“, a Dragan Popović kaže da je krajem prošle godine doneta Odluka o izmeni osnivačkog akta, zajedno sa Ministarstvom i Gradom, što je bio prvi korak u transformaciji iz državnog u javno preduzeće. – Imamo pozitivno mišljenje i Republičkog pravobranilaštva, tako da čekamo mišljenja skupštinskih odbora za finansije i zakonodavstvo. Posle toga ostaje samo da vlada sve to verifikuje – kaže Popović.

On očekuje da se ovaj posao završi možda i pre formiranja nove izvršne vlasti.

Agonija UP traje duže od jedne decenije, kada je 2002.započet proces privatizacije, mada firmi ni pre toga nije išlo sjajno. Od tada pa do pre četiri godine propalo je pet pokušaja aukcijske prodaje po početnoj ceni od 141,7 miliona dinara (u to vreme između 1,5 i 1,7 miliona evra). Iako se radi o beznačajnoj ceni u odnosu na imovinu preduzeća, niko izgleda nije smeo da se uhvati u koštac sa problemima,od kojih su devastiranost objekata, nefunkcionalnost i energetska neefikasnost svakako najveći. Doduše, direktor Popović otkriva da je 2009. za kupovinu preduzeća bio zainteresovan poznati lik (vidi okvir), ali da je odustao zbog propisanih uslova.

Prema Popovićevim rečima, ali i prema podacima sa sajta Agencije za privatizaciju, UP „Vranje“ nije opterećeno hipotekama i kreditima, a najveća obaveza tiče se poreskog duga od blizu 80 miliona dinara. Popović kaže da je polovina tog iznosa kamata, a da je dug napravljen između 2005. i 2007, „zbog izmena poreskih stopa“:

– I o tome pregovaramo sa nadležnim institucijama i nadam se da će problem biti rešen – očekuje Popović.

Nemoguće poslovanje: PopovićMeđutim, i pored toga što firma trenutno duguje „samo“ 20 miliona dinara iz tekućih obaveza (uglavnom dobavljačima) i nije pod teretom bankarskih kredita i hipoteka, jasno je da u postojećem socrealističkom, megalomanskom konceptu nema šta da traži na tržištu. Ovo se pre svega odnosi na novi deo Hotela u centru grada, koji arhitektonski neizbežno asocira na bilo koju sličnu građevinu od Plovdiva do Vladivostoka, u slučaju našeg „Luks“ hotela mastodont od 8.000 kvadratnih metara zidan pre skoro četiri decenije, „u ona srećna vremena“ kada niko nije vodio računa čemu sve to služi i koliko košta održavanje.

Hotel u svom sastavu ima 77 soba sa ukupno 170 ležajeva, nekoliko banket sala, bašte, lokale i holove, a to u situaciji kada hotel pohodi tek po koji namernik, nije lako ni očistiti.

– Nama je danas najveći problem tekuće održavanje, posebno zimi, kada u sezoni potrošimo do 400 tona uglja. U proseku, ukupni mesečni troškovi su nam oko četiri miliona dinara, a to ne možemo da zaradimo. Otuda i onaj dug od 20 miliona, koji može da se namiri prodajom samo jednog našeg objekta. Poslovanje u ovim uslovima gotovo je nemoguće. Do nedavno, bez Agencije za privatizaciju nismo smeli takoreći ni ekser da zakucamo, sa klijentima nismo smeli da potpisujemo ugovore duže od šest meseci  – kaže Popović.

Imovina
HOTEL, MOTEL…
Prema podscima Agencije za privatizaciju, UP „Vranje“ poseduje 28 objekata u Vranju i okolini i oko 50.000 kvadratnih metara zemljišta (slobodnog i pod zgradama) koje koristi a u vlasništvu su države. Neki od obejkata nalaze se na veoma atraktivnim lokacijama. Pored Hotela, tu su i Motel na autoputu, Zanatski dom, Ćoška, Vila Balkan u Vranjskoj Banji i restorani „Kosovo“ i „Srbija“ u tom mestu, studentske menze i dva stana u gradu. Ovde treba napomenuti da preduzeće ima manje od 28 objekata jer je Agencija svaki od njih specifikovala na nekoliko celina (npr, Motel i Hotel zvanično imaju nekoliko posebnih delova: aperitiv bar, smeštajni deo, restoran…).

Šta onda Vranje i preduzeće dobijaju kada ono pređe u vlasništvo grada?

Neboša Zupančić, gradski većnik za ugostiteljstvo i turizam, kaže da je Vranju potreban jedan reprezentativan hotel, ali da ovaj ne može na tržište u postojećem stanju.

– Još uvek nema konkretnih ideja, čekamo da se prenos vlasništva ozvaniči. Neki delovi preduzeća biće svakako prodati, videćemo šta može da se rentira a šta renovira. Sigurno je da nećemo sedeti skrštenih ruku, ali nećemo ni da od novca građana finansiramo nešto što ne donosi profit. Sreća je što je supstanca sačuvana i što će UP, Hotel pre svega, postati vlasništvo grada, što je nekako i logično – kaže Zupančić.

ZVEZDICA OD MILION EVRA

Popović dodaje da će grad dobiti jednu relativno zdravu firmu koja, uz mala ulaganja, može postati atraktivna i profitabilna. Grad će moći da raspolaže imovinom preduzeća, da ulaže, da prodaje ili izdaje

– Prema našoj računici, da bi hotel koji sada ima tri zvezdice dobio još jednu, potrebno je uložiti oko milion evra. U proteklom periodu uradili smo socijalni program, pa sada imamo optimalan broj od 65 zaposlenih (prosečna plata 18.500 dinara; p.a), umesto nekadašnjih 350. Grad će, sa Ugostiteljskim preduzećem, zaokružiti tu neku turističku celinu, zajedno sa Skijalištem i Vranjskom Banjom, gde imamo nekoliko vrednih objekata. Ako ništa drugo, moći ćemo normalno da poslujemo na tržištu – očekuje Popović.

Tržište, ako je verovati budućem premijeru koji najavljuje zatezanje budžetske česme, biće jedino moguće opredeljenje svih javnih preduzeća u Srbiji, pa tako i ovog čije se osnivanje najavljuje. Ako bude suprotno, pa „Ugostiteljsko“ postane samo samo još jedan zaštićeni rezervat za partijske kadrove i fabrika za proizvodnju dugova, onda bolje nek se država bavi njime. Hotel „Luks“ ili hotel „Kalifornija“!?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar