Enigma greha



Predavanje pod nazivom „Enigma greha“u organizaciji  Biblioteke „Bora Stanković“ izazvalo je ogromno interesovanje vranjske publike, jer je sala Doma vojska bila prepuna ljudi.



Profesor Jerotić je objašnjavajući tajnu greha kazao da je tema veoma složena.

–  Po definiciji Miodraga Lalevića u njegovom leksikonu, greh je što se zlo čini iz neznanja, nehotice što se tiče duše morala i običaja sredina, osobito gašenje verskih i uopšte duhovnih propisa. To  je dosta smela definicija za 1974. kada je leksikon napisan. Definicija rečnika pravoslavne teologije Jovana Brije rumunskog teologa, greh je čin prekida prvobitne zajednice između boga i čoveka i posledice tog događaja , stvar koja je uticala na stanje celog ljudskog roda –  kazao je Jerotić.  



Jerotić je govoreći o „enigmi greha“ ukazao na neverovatnu mudrost i značaj narodnih poslovica.

–  Greh ide iz usta, a ne u usta greh ti kažem ali grešnika neću, kad ne činiš dobro grijeh je na vratima  –  podsetio je akademik na poslovice svojstvene našem narodu.

Jerotić je napomenuo da je jedan od paradoksa svakako u isto vreme težnja za odvajanjem i spajanjem.

– Ima neki proces koji je teško razumeti, odvajanje,  a u isto vreme težnja u čoveku i narodu da se zbliže.

Vekovni snovi najboljih Evropljana da se ujedine u  EU, kao naravno i najbolji ljudi Srba, Hrvata i Slovenaca da se ujedine u Jugoslaviju –  kazao je profesor Jerotić.

On je objasnio i težnju neprekidnog cepanja naše ličnosti.

– Mi smo ko razbijeni mozaici ne dajte da se delovi mozaika preterano od vas udalje možete ih lagano u toku života ponovo skupljati da bi se mozaik koje kako popravio – kazao je Jerotić.

Jerotić koji je rođen 1924. godine napomenuo je da mu je Vranje drago i da već nekoliko godina dolazi u rodni grad jednog od najvećih srpskih pisaca  Borisava Stankovića.

Jerotić je nakon predavanja potpisivao knjige čitalačkoj publici koja je bila u prilici da profesoru postavi i pitanja na temu “Enigma greha”.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar