Motivacija i edukacija



Vranjski Zdravstveni centar, Društvo za borbu protiv raka i Grad Vranjesu u okviru obeležavanja „Nacionalnog meseca borbe protiv raka“ ove srede u prostorijama Američkog kutka organizovali su tribinu „Lečenje i prevencija bolesti maligniteta“. O značaju redovnih pregleda i prevencije raka dojke i grlića materice kao i zakonskim mogućnostima za besplatne preglede, govori dr Miljana Mitrović, ginekolog u Dispanzeru za žene  Doma zdravlja:



Kako do skrining pregleda?

– Zakon je predvideo da žene između 24 i 65 godina imaju pravo da u toku godine obave skrining pregled, koji podrazumeva uzimanje takozvanog Papa brisa. Ukoliko su tri godine uzastopno ti nalazi, odnosno kolposkopska slika, uredni, sledeći pregled se obavlja na po tri godine. Ukoliko su nalazi loši, pacijentkinje se upućuju na dalje lečenje. Dakle, sve pacijentkinje ovog starosnog doba, koje do sada nisu obavile skrining, neka se obrate Dispanzeru za žene kako bi zakazale pregled. Za razliku od skrining pregleda, pacijentkinjama je omogućen i takozvani preventivni pregled.



Šta podrazumeva preventivni pregled?

– Svaka ženska osoba stara između 15-29, godinu dana nakon prvog seksualnog odnosa i svake sledeće, mora da se obrati Dispanzeru za žene i zakaže preventivni pregled koji podrazumeva ginekološki pregled, kolposkopiju, uzimanje Papa brisa i vaginalnog sekreta kao i klinički pregled dojke. Veoma je bitna motivacija koja dolazi najpre od roditelja, zatim od prijatelja i okoline, da se redovno javljaju na preglede. Inače, najmlađa pacijentkinja u Vranju kojoj je otkrijen rak grlića materica ima 28 godina, a najčešće su to osobe između 35 i 45 godina.

Koja je najbolja prevencija?

Najpre, podizanje svesti. A zatim i redovni pregledi. Stalno ponavljamo, na vreme otkriveni karcinom se može lečiti efikasno. Mora da se stalno priča o tome, da se edukuje pogotovo mlađa situacija i da se ukaže roditeljima da ne treba da beže od činjenice da njihova deca stupaju u seksualne odnose sa 15, 16 godina.

Prvih pet čitalaca koji sa primerkom Vranjskih dođu u četvrtak u redakciju, dobiće na poklon knjigu Vesne Miletić „Život sa šifrom C 20“

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar