Šta bi rekao Leh Valensa



Prijave protiv Petrovića podnete su zbog kršenja radne discipline: Velinović, Do sada podneo 47 predloga za disciplinsku odgovornost: Petrović

Zamislite da je u vreme druga Tita policajcima bilo omogućeno da se sindikalno udružuju! Ili u vreme Slobe, početkom njegove vladavine devedesetih. Ne bi se taj „pripadnik policije“, sindikalista, nanosio šapke, možda čak i u bukvalnom smislu te reči. Danas nije tako. Sindikat ujedinjene policije prevazišao je osnovni vid sindikalne delatnosti pa je prošle nedelje u centru grada organizovao potpisivanje peticije za smenu načelnika PU Vranje



 



Prijave protiv Petrovića podnete su zbog kršenja radne discipline: VelinovićDo sada podneo 47 predloga za disciplinsku odgovornost: PetrovićZamislite da je u vreme druga Tita policajcima bilo omogućeno da se sindikalno udružuju! Ili u vreme Slobe, početkom njegove vladavine devedesetih. Ne bi se taj „pripadnik policije“, sindikalista, nanosio šapke, možda čak i u bukvalnom smislu te reči. Danas bi svi da budu Leh Valensa pa u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova deluju 25 sindikata, od kojih su dva, što se kaže, reprezentativna. Ovde u Policijskoj upravi (PU) Vranje za prava zaposlenih bori se pet sindikata. Sindikat ujedinjene policije (SUP), međutim, prevazišao je osnovni vid sindikalne delatnosti (bolji uslovi rada, veće plate, zejtin, šećer, polutke etc.) pa je prošle nedelje u centru grada organizovao potpisivanje peticije za smenu Slađana Velinovića, načelnika PU Vranje od kraja 2010. godine. Zoran Petrović, predsedavajući Saveta ovog sindikata na nivou republike,  kaže da se na ovakav korak odlučio „zbog propusta, nediscipline i nezakonitog rada“ načelnika i njegovih najbližih saradnika.

– Protiv Velinovića sam podneo nekoliko krivičnih prijava tužilaštvu, zbog zloupotrebe službenog položaja. Tužilaštvo ih je, pretpostavljam zbog korupcije, ili odbacilo ili ih krije po fiokama, pa sam se žalio Državnom veću tužioca, Narodnoj skupštini, Savetu Evrope i drugim institucijama – kaže Petrović i dodaje da javnosti ne može da prezentuje šta konkretno piše u prijavama.

POLITIKA
U Srbiji ništa ne može bez politike, pa je takva situacija i u policiji. Vranjske su prošle godine baš u ovo vreme (broj 837; Velinović između Veljovića i Ivice Tončeva) pisale kako direktor Policije Milorad Veljović želi da po svaku cenu skloni Velinovića zbog njegove navodne blizine sa Ivicom Tončevim, savetnikom za nacionalnu bezbednost premijera Ivice Dačića, ali je svako od aktera i dalje na svojim pozicijama. Malo kasnije, posle izbora za savete mesnih zajednica krajem aprila 2013, narodni poslanik SNS Dragan Nikolić verbalno je napao Velinovića u centru grada, da bi to ponovio u slavljeničkoj noćnoj koloni ispred zgrade PU. Zbog toga je krajem prošle godine PU Vranje podnela protiv Nikolića krivičnu prijavu. Od tada ne prestaju zahtevi ove stranke za smenu načelnika zbog toga što je, kako smatraju u SNS, blizak socijalistima. Podsetićemo i na optužbe na račun Velinovića iz iste stranke posle hapšenja „vranjskih piromana“ krajem 2012, među kojima se nalazio i odbornik SNS čiji je Nikolić bio branilac.
Posle parlamentarnih izbora 16.marta, na kojima su i u Vranju ubedljivo pobedili naprednjaci, zahtevi za Velinovićev opoziv iz ove stranke postali su intenzivniji. Iako Zoran Petrović tvrdi da peticija nema veze sa politikom, činjenica da je ona organizovana neposredno po izborima veoma je indikativna.
Velinović, pak, kaže da se ne plaši za svoj položaj i radno mesto posle izbora:
– Nemam ništa protiv SNS ni pojedinaca iz te stranke. Tu sam da štitim zakon, i to važi za sve. Pa, mi smo protiv Zorana Antića, gradonačelnika i šefa SPS, uoči izbora 2012.podneli krivičnu prijavu zbog Sportskog saveza! Kako sam onda ja to blizak socijalistima? Podseća Velinović.
Kako onda komentariše zahteve SNS za njegovu smenu i otvorenu netrpeljivost pojedinaca i stranke prema njemu?
– Pogledajte samo koga je sve Nikolić kao advokat branio, koga u vašim novinama podržava Goran Tasić Gokče, ko je njega zatvarao a ko ga branio– sugeriše Velinović na vezu između Tasića, Nikolića i napada na sebe.
Dragan Nikolić ostaje pri neophodnosti Velinovićeve smene sa načelničkog mesta „na kome se nezasluženo nalazi“, i kaže da za to ima mnogo razloga:
– Njegova smena biće primer da se sa te pozicije niko ne može staviti na bilo čiju stranu u političkoj utakmici, posebno forsiranjem prljave kampanje u kojoj se ne biraju sredstva protiv SNS a u korist SNS. Očekujem da na to mesto dođe profesionalac koji nije iz Vranja, jer će jedino takav čovek moći da uredi stanje u PU Vranje, a takođe se potruditi da policija isključivo profesionalno radi svoj posao, podjednako  štiteći sve građane.
– Statistika služi za prikrivanje pravog stanja. S druge strane, Pčinjski okrug, uz sve specifičnosti, važi za jedan od najmirnijih i kriminalom najnezastupljenijih u Srbiji – odgovara Nikolić na statističke pokazatelje rada PU Vranje.
Branimir Stojančić, gensek odbora SPS kaže da iza peticije stoje „lični interesi pojedinih inspektora da preko kriminalaca dođu do načelničkog mesta“, dok u pomalo ironičnom tonu komentariše zahteve SNS za Velinovićevu smenu:
– Naprednjaci imaju pravo da, kao politička stranka, traže smenu načelnika policije, ali njihove zahteve ne mogu da komentarišem jer ne znam ko zapravo traži smenu, ko predstavlja stranku. Nikolić je kao poslanik imao pravo na to, a druga je priča da li je njegov zahtev opradan. Mislim da će Velinović još dugo ostati načelnik, bez obzira na izbore i politiku, jer prosto ima rezultate – kaže Stojančić.

BROJ NIJE VAŽAN

Petrović nije želeo ni da odgovori na pitanje koliko je građana od prošle srede do ponedeljka potisalo peticiju, kao ni da kaže koliko je radnika PU Vranje u njegovom sindikatu:

– Potpisao se dovoljan broj građana, i taj dokument odneću ministru policije. Mogu samo reći da sam zadovoljan. A što se naših članova tiče, to uopšte nije važno u ovom slučaju. Reprezentativnost nije bitna, već to da su naši zahtevi za smenu načelnika legitimni i po zakonu – objašnjava Petrović.

Nesporazumi koje Petrović ima sa Velinovićem i njegovim saradnicima, nisu od juče. Petrović se sporadično poslednjih godina (SUP je formiran 2010.) oglašava u javnosti sa istim zahtevima, ali do sada je, kako kaže, izostala svaka reakcija Ministarstva policije i ostalih nadležnih institucija kojima je pisao.

– Prvo sam tražio da, u skladu sa etičkim normama, podnese ostavku – dodaje Petrović, u PU Vranje zaposlen na mestu vođe bezbednosnog sektora sa, kako naglašava, 20 godina policijskog iskustva.

– Protiv načelnika i Marjana Petrovića, svog nadređenog, podneo sam prijavu zbog zlostavljanja na radu, popularno za mobing, jer su za godinu dana protiv mene poveli čak 23 disciplinska postupka. Marjan vodi drugi sindikat i zato gaji netrpeljivost prema meni – kaže Petrović.

Bez želje da ulazimo u Petrovićeve namere, Zakon o policiji jasno u svom 20. članu kaže da su načelnici područnih uprava direktno odgovorni direktoru policije, dok je član 24 još belodaniji: „Ministar, po pribavljenom mišljenju direktora policije, imenuje i razrešava policijskog službenika – načelnika područne policijske uprave“.

– Ministar a ne, dakle, sindikat, imenuje i razrešava načelnika  – podseća i pomenuti Marjan Petrović, šef podružnice Nezavisnog sindikata policije (NSP), koji okuplja oko 70 odsto zaposlenih u PU Vranje, inače komandir Policijske ispostave Vranje.

Prema njegovim rečima, SUP nema reprezentativnost ni na nivou republike ni u Vranju:

– Zoran Petrović se svojim postupcima i izjavama krije iza sindikata koji ima tek tridesetak članova, tako da on meni nije nikva konkurencija. Osim toga, zna se šta je uloga sindikata, menjanje načelnika to sigurno nije. Uostalom, i Zakon o radu je u svom šetom članu jasan – upućuje on.

„Sindikatom, u smislu ovog zakona, smatra se samostalna, demokratska i nezavisna organizacija zaposlenih u koju se oni dobrovoljno udružuju radi zastupanja, predstavljanja, unapređenja i zaštite svojih profesionalnih, radnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i drugih pojedinačnih i kolektivnih interesa“ – stoji u Zakonu o radu.

Načelnik Velinović kaže da u PU Vranje deluje pet sindikata, i da ni jedan nema primedbe na „moj rad osim SUP-a i Zorana Petrovića“:

– Zoran Petrović politizuje problem optužujući me za gušenje sindikalnih prava, što nema veze sa istinom. Prijave protiv njega podnete su zbog kršenja radne discipline, a ne zbog sindikalnog delovanja. On je prvo policijski sužbenik, dužan da izvršava zadatke i obaveze, a tek onda sindikalac. Uostalom, protiv svih službenika koji krše disciplinu i zakon podnose se prijave, neki su ostali i bez posla, nije Petrović usamljen slučaj. Konačno, sindikat ne može da vodi kadrovsku politiku Policijske uprave Vranje, već Direkcija policije, odnosno direktor i ja kao načelnik – kaže Velinović, kome je kao znak podrške u redakciju je stiglo pismo potpisano kao „grupa penzionera PU Vranje“, gde se u superlativima govori o njegovim profesionalni, moralnim i ličnim kvalitetima.

Pa, šta je to nagnalo Zorana Petrovića na peticiju? Na oglasnoj tabli kod prijavnice u zgradi PU Vranje zakačeni su tekstovi iz nekih srpskih tabloida u kojima su Marjan Petrović i Velinović glavni junaci, a tema optužbe u osnovi slične ovima koje u Vranjskim iznosi Zoran Petrović.

– On – kaže Marjan Petrović – koristi najbizarnije situacije kako bi optužio načelnika i nas još nekolicinu  njegovih saradnika Na primer, koristi fotografije sa nekih skupova, pa ko nosi šapku a ko ne, onda to stavlja na društvene mreže. A, zapravo, radi se o njegovoj ličnoj netrpeljivosti prema nama zato što su mu pretpostavljeni do sada podneli nekoliko disciplinskih prijava, od kojih je četiri potvrdilo drugostepeno Veće MUP-a u Nišu, u kome je obavezno član i jedan građanin.

DISCIPLINSKA ODGOVORNOST

Marjan Petrović kaže da su prijave protiv njegovog prezimenjaka (kome je, inače, nadređen u službi) podnošene zato što zadatke ne izvršava na vreme, ne sprovodi naredbe pretpostavljenih, ne sluša naređenja a kad ode na teren nikome se ne javlja.

Zanimljivo, slične primedbe na Velinovića i njegove saradnike ima i Zoran Petrović, koga ne čudi što su prijave protiv njega potvrđene u Nišu jer, kako kaže, u Veću sedi po jedan načelnik uprave iz drugog grada i normalno je da ne bude protiv Velinovića:

– Načelnik svojim javnim istupima samo pokušava da zaštiti sebe i sakrije nedisciplinu i nerad, optužujući mene da sam neradan i nediscilinovan. A ja sam, zbog povrede službene dužnosti i radne nediscipline, do sada podneo 47 predloga za disciplinsku odgovornost protiv nekolicine iz rukovodećeg kadra zbog samnicijativnog napuštanja radnog mesta i odlaska na razne proslave, konzumiranja alkohola u radno vreme i u uniformi. A oni su za godinu dana protiv mene podneli 23 prijave, što se nije desilo do sada u MUP-u – tvrdi Zoran Petrović i dodaje da njegov zahtev nema veze sa politikom.

On ističe da je za 20 godina rada napravio „zavidne rezultate“ u policiji:

– Dobitnik sam Sedmoseptembarske nagrade i jedini policajac u okrugu sa ordenom prvog stepena zbog učešća u ratu 1999, koji mi je dodelio Slobodan Milošević („Tada je on bio predsednik“).  Kako to da sam do 2010.bio najbolji, a sada ne valjam – pita Petrović.

Na drugoj strani, Marjan Petrović, odgovarajući na optužbe da u PU Vranje caruje nerad, a gradom kriminal, uzvraća zvaničnim podacima:

– Naša PU je zvanično, sa svim specifičnostima pograničnog regiona, sa 78 procenata rasvetljenih krivičnih dela, 2013. najbolja u Srbiji, na šta smo ponosni.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar