Oslanjanje na donatore



Ambiciozni planovi

Pokušaćemo sve što je u našoj moći da prostor Galerije Narodnog univerziteta adaptiramo u mesto koje će imati multifunkcionalni  karakter i dobiti više namena,  intencija je da postane najreprezentativniji prostor u gradu za sva kulturna i umetnička dešavanja;  ideja je da  pored galerijskog može postati i medija centar jer je preko potreban, a tako nešto nemamo u gradu



 



Ambiciozni planoviU novoj podeli karata, posle izlaska SNS-a iz lokalne vlasti, za v.d. direktora Narodnog univerziteta postavljen je Boban Mihajlović, na predlog LDP-a kao nestranačka ličnost. Mihajlović ima vrlo ambiciozne planove sa javnom ustanovom na čijem je čelu, u svim  segmentima, počev od finansijskog, pa preko umetničkog i obrazovnog, što opravdava profesionalna biografija ovog mladog čoveka.

PRIORITETI

Vranjske: Koji će biti priorireti u daljem radu Narodnog univerziteta?

Mihajlović: U ovoj godini, to će biti obezbeđivanje finansijskih sredstava pre svega od donatora, stranih ambasada koje imaju programe donacija za kulturne i obrazovne ustanove, kao i nevladinih organizacija koje se bave sličnim aktivnostima. Pokušaćemo sve što je u našoj moći da prostor Galerije Narodnog univerziteta adaptiramo u mesto koje će imati multifunkcionalni  karakter i dobiti više namena, naša intencija je da postane najreprezentativniji prostor u gradu za sva kulturna i umetnička dešavanja. Naša ideja je da  pored galerijskog može postati i medija centar jer je preko potreban, a tako nešto nemamo u gradu. Iskoristio bih poslovne i lične prijateljske  veze koje sam ostvario dok sam radio kao regionalni direktor Mercedes-Benz i Avon Cosmetics da dodjemo do dodatnih donacija i mogućnosti za ulaganje u kulturu.

PROFIL
Boban Mihajlović je rođen 1975. godine u Vranju, gde je završio osnovnu školu I gimnaziju; na Fakuletu za bisnis i menadžment u Novom Sadu diplomirao 2005. godine na Katedri za marketing, čime je stekao zvanje diplomiranog ekonomiste. Ima bogato radno i profesionalno iskustvo: Više od 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama u multinacionalnim kompanijama: Avon Cosmetics, Mercedes-Benz i Chrysler grupacija; vođa franšiza u regionu Jugoistočne Srbije. Poznavanje tržišta Jugoistočne Evrope. Od 2003. do 2007.god. nagradjivan od Avon Cosmetics SCG-a, kao najbolji regionalni direktor; U Dubaiu 2006. mu je dodeljeno “Circle of Excellence” priznanje – dijamantski prsten za najboljeg regionalnog direktora i franšizera na Balkanu  u okviru Avon Cosmetics Global-a;  Mercedes-Benz ga je nagradio kao najboljeg regionalnog direktora prodaje i marketinga u Srbiji i Crnoj Gori i dodeljeno  mu je prestižno priznanje u Ženevi.

Neki projekti su već započeti, neki čekaju na ovaploćenje?

-U 2013. godine su započete aktivnosti na sredjivanju zgrade Narodnog univerziteta. U prvom delu zgrade izvršena je sanacija krova (novčani iznos od oko 800.000 dinara je  obezbeđen od grada). Za prvu fazu sređivanja fasade konkurisali smo za sredstva kod Caritas -a, sa Školom za odrasle koja koristi naše prostorije. Predračunski radovi su procenjeni na oko million dinara samo za deo koji koristi  škola. Kako smo kod Caritas-a aplicirali za treću fazu  objekata u gradu, nadamo se da će nam ta preko potrebna sredstva odobriti ova ogranizacija koja zavisi od finansiranja vlade Luksemburga.

POSEBAN AKCENAT

Planirate i nove manifestacije?

-U sklopu manifestacije „Ulica otvorenog srca“ juna će biti organizovana u delu šetačke zone glavne ulice kod Narodnog muzeja, biće priredjena likovna radionica na otvorenom, u poslednjoj nedelji školske godine. Namenjena je pre svega deci osnovnih škola, a u dogovoru sa njihovim direktorima organizovali bi dolazak dece i njihovo interaktivno učešće u slikanju i edukovanju na otvorenom. Na taj način bi poslali poruku i odraslima koliko je umetnost i kreativnost bitna za našu decu i za naše društvo. Izložba ovih radova organizovala bi se na platou ispred muzeja. Pozvaćemo i druge učesnike iz sfere kulture i obrazovanja da nam se pridruže, a pre svega  iz pozorišta i muzičke škole.

Šta planirate sa već tradicionalnom manifestacijom Likovna kolonija?

-U prostorijama Likovne radionice sredinom jula biće organizovana tradicionalna Likovna kolonija na kojoj će učestvovati sedam umetnika iz zemlje i inostranstva – umetnike će birati savet galerija Narodnog univerziteta. Izložba će imati internacionalni karakter, radove sa ove kolonije prezentovaćemo u septembru. Projekat  Letnji atelje, započet u leto 2013. Godine, održaće se u avgustu, kada će Galerija otvoriti vrata ljubiteljima umetnosti i svim sugrađanima koji će moći da je posete, a i sami uzmu učešće u radu. Planirali smo da tom prilikom gostuju i poznati muzičari. Slike nastale u Letnjem ateljeu izlagaće se u redovnom galerijskom programu sredinom oktobra.

Program rada Narodnog univerziteta za ovu godinu spremio je i tradicionalne kulturne manifestacije, počevši od 24. Svetosavske nedelje, održane u januaru, zatim 41. Smotre recitatora „Pesniče naroda mog“, planirana za mart, imamo i manifestaciju „Prva frula juga Srbije“u Vranjskoj Banji u junu mesecu i na kraju i smotra dečijeg folklora u skladu sa kalendarom Saveza amatera Srbije i Radio Beograda. U 2014. god u gradu će po 11. put biti organizovan „Etno sajam“.

Narodni univerzitet je prepoznatljiv i po bogatoj izdavačkoj delatnosti; šta se planira u tom segmentu?

– Ekonomska kriza u društvu uticala je na smanjeni broj izdatih knjiga i publikacija Narodnog univerziteta. U 2014. godini po prvi put organizujemo Književnu koloniju koja bi bila u oktobru mesecu i pratila program Dečije nedelje. U saradnji sa školama pisci će gostovati u vrtićima i školama, gde bi bile organizovane književne večeri, radionice sa decom koja su postigla uspeh na literarnim konkursima u prethodnoj godini. U dogovoru sa izdavačkim kućama i gradskom bibliotekom organizovali bi i sajam knjiga. U ovoj godini planirano je da se održe i četiri salona knjiga. Jedan će se održati u martu, drugi u junu, treći u septembru za „Stare dane“, i četvrti u decembru.

Sama odredica u nazivu JP, univerzitet, implicira i obrazovanje?

– S obzirom da postoji  veliko interesovanje za obuku za zanatska zanimanja, poseban akcenat ćemo staviti na poboljšanje usluga rada i kvalitet programa, pre svega računovodstva i informatičke obuke. Naš prioritet ove godine biće povećanje broja polaznika na različitim kursevima stranih jezika, koje organizujemo kako za decu tako i za odrasle. U daljem radu ćemo se osloniti na partnerski odnos sa stranim investitorima koji bi trebalo uskoro da otvore svoje fabrike u industrijskoj zoni, a njima su preko potrebni radnici sa znanjem jezika (engleski,italijanski, nemački i grčki).

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar