Majka i maćeha



Bez ustupaka: Knežević, Stabilnost: Krstić

Dugovi koje javna preduzeća i ustanove imaju uglavnom iznose više desetina miliona dinara, dok se dugovi preduzeća poput Simpa, Jumka i bujanovačkog Komunalca broje stotinama miliona. Dok rukovodstvo Vodovoda bez skupštinske odluke ili bilo kakvog ugovora sa Gradom odlučuje da ne tuži ove dužnike, iz Elektrodistribucije kažu da nema izuzetaka kada su tužbe u pitanju



 



Prošle nedelje na sastanku sa medijima SPS-a, gradonačelnik Zoran Antić obznanio je da je gradsko rukovodstvo postiglo interni dogovor sa Vodovodom da ovo javno preduzeće ne tuži druge gradske firme zbog dugova za vodu. Istovremeno, Vodovod se ne libi da tuži građane zbog iznosa daleko manjih od onih koja imaju javna i državna preduzeća.

POREDjENjE

Za ovakav korak ne postoji bilo kakva skupštinska odluka ili sporazum sa rukovodstvom Grada, već je, po rečima gradonačelnika Zorana Antića, to koncept poslovne politike:

– Ne postoji nikakva skupštinska odluka, već su to preuzele da rade menadžerske ekipe. Na ovaj način omogućićemo javnim preduzećima da nesmetano rade – kaže Antić, dodajući da je jedino rešenje plaćanje u ratama kako bi se dugovi smanjivali.

Bez ustupaka: KneževićZbog čega su, dakle, preduzeća u povlašćenijem položaju u odnosu na građane?

– Ne možemo nikad da merimo privredu i građane – objašnjava Antić.

I rukovodstvo Vodovoda izjavljuje da neće tužiti javna preduzeća i ustanove iako potražuje više stotina miliona. Direktor Krsta Janjić najpre je pristao da ovu situaciju objasni za Vranjske, kao i da nam da podatke ko koliko duguje, ali je pred zaključenje ovog broja Vranjskih odustao izgovorivši se obavezama. On je, međutim, na Otvorenom danu SPS čiji je član potvrdio da je odluka da to preduzeće ne utužuje ostala gradska preduzeća  internog karaktera, bez ikakve skupštinske odluke ili pisanog ugovora između grada i “Vodovoda”. Janjić je obelodanio da za vodu najviše duguju Jumko i Simpo:

– „Simpo“ za vodu duguje 36 miliona dinara i sa njima je sklopljen ugovor o reprogramu, ali „Jumko“ nam duguje čak 238 miliona dinara i tu postoji problem oko naplate.

Duguju i druga javna preduzeća i ustanove ali interni dogovor je da se protiv njih ne podnose tužbe, kao najnepopularnija mera, kako se ne bi ugrozilo funkionisanje grada.

Stabilnost: KrstićNa drugoj strani, iz Elektrodistribucije pršte tužbe za neplaćene račune na sve strane, a prema rečima direktora Zorana Kneževića nije bilo pošteđenih među javnim ustanovama i preduzećima. Tako je spor koji se vodi sa rukovodstvom kompanije Simpo oko duga od 196 miliona dinara star dve godine. Uslov za reprogram duga ovom i ostalim preduzećima bio je da „priznaju“ dotadašnji dug kao i iznos na osnovu tužbe.

– Na reprogram su pristala sva preduzeća i ustanove osim Jumka, čije rukovodstvo je odbilo da iznos tužbe uđe u dug koji iznosi 80 miliona dinara. Međutim, ovo su takozvani „stari dugovi“, odnosno presek stanja do 1. jula prošle godine kada je naplatu preuzelo EPS Snabdevanje. Dugovi od jula 2013. do danas su oko 30 miliona (Simpo) i 25 miliona dinara (Jumko). Simpo je pre nekoliko dana od toga uplatio šest miliona, a stari dug će reprogramom vraćati u narednih 120 meseci – kaže Knežević. 

Ali, to nije kraj problema:

– Iako su skoro sva preduzeća pristala na reprogram duga, imamo problema sa naplatom. Simpo, na primer, plaća račune, ali manje od cifre koja je na fakturi. – objašnjava Knežević.

Rukovodstvo Komunalca iz Bujanovca pristalo je na reprogram duga od 100 miliona. Direkcija za razvoj i izgradnju moraće da u naredna 24 meseca isplati ukupno oko devet miliona. Na ovoj listi je i vranjski Novi dom, koji ne ostvaruje svoje obaveze plaćanja po reprogramu, sa 11 miliona duga prema Elektrodistribuciji i tri miliona duga prema EPS Snabdevanju.

MILIONI
Firma    dug za vodu    struju
Simpo    36                    230
Jumko     238                  oko 100
Napomena: iznosi u milionima dinara

– Nema kod nas nikakvih izuzetaka niti selekcije, ko duguje moraće nekako da plati. Bilo to fizička ili pravna lica. Mi smo tužili Policiju, Vojsku i Upravu carine, kriterijumi su isti za sve – kaže Knežević dodajući da je najveći problem sa dugovanjima javnih institucija i preduzeća rasipanje električne energije i nedostatak svesti o štednji.

SLUČAJ GRADSKE UPRAVE

Kao primer, Knežević navodi slučaj Gradske uprave koju su ranije tužili za dug od 45 miliona dinara:

– Seli smo sa menadžmentom GU i ušli u reprogram. Oni su se snašli, pa su nama povisili takse za električne stubove na primer, pa kada dođe vreme za naplatu, dođe i do takozvanog prebijanja duga.

Prema rečima nadležnih, ukoliko dođe do tužbi za vodu ustanove i preduzeća će imati problema u funkcionisanju. Problema u funkcionisanju i svakodnevnom životu imaju i građani kojima se voda „isključuje“ i zbog neplaćenog duga od 10 hiljada, a imaju minimalna ili nikakva primanja, ali „ne može se to porediti“:

Plaćanje u ratama, nekad, negde, kad god se može, koliko god se može, obrazloženje je nadležnih. Koncept poslovne politike iz šupljeg u prazno.Nakon izvesnog perioda, ti dugovi će zastareti, a odlukom da se ne tuži  ništa zakonom neće obavezivati ova preduzeća i ustanove da izmire svoje milionske dugove. A besplatan ručak ne postoji i neko će će te dugove morati da plati. Pogodite ko!

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar