Urbano, protiv diktature



Ove godine će se takmičenje besednika u čast dr Zorana Djinđića održati po deveti put na nacionalnom nivou. Kvalifikaciona takmičenja će biti održana u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Kragujevcu, Svilajncu, Nišu, Rumi, Subotici i Vranju 1. marta, o čemu smo razgovarali sa Nelom Dimitrijević, portparolkom takmičenja u našem gradu:



Na šta prilikom sastavljanja besede kandidati moraju obratiti pažnju?

– Sadržaj besede može biti na političku, ekonomsku, sociološku, kulturološku, istorijsko-sociološku i opštedruštvenu temu. Bitno je da se učesnici oslobode treme na vreme, da razmišljaju svojom glavom i imaju dosta samopouzdanja na sceni. Biće odabran po jedan najbolji besednik iz svakog grada, ukupno osam finalista koji će se takmičiti u finalu, 12. marta u Beogradu. Do sada je iz Vranja najuspešniji besednik osvojio drugo mesto u finalu.



Ko sve može da se prijavi i kako?

– Na takmičenje mogu da se prijave svi zainteresovani srednjoškolci i studenti od 18 do 30 godina starosti. Za sada su se prijavila četiri kandidata, ali su iskustva iz ranijih godina pokazala da se najviše njih prijavi poslednjih dana pred samo takmičenje. U Vranju će ono biti održano 1. marta od 17 časova u sali Omladinskog kulturnog centra, gde će prijavljeni imati priliku da kažu sve što žele na temu „Zalažem se za urbano, civilizovano i evropsko društvo, a protiv diktature“. Zainteresovani iz Vranja i okoline se do 25. februara mogu prijaviti preko sajta DS-a, u prostorijama stranke ili preko fejsbuk stranice gradskog odbora.

Ko će ocenjivati kandidate?

– U žiriju će biti predsednik GO DS Slobodan Stamenković, vranjska književnica Milica Djorđević Mitić i još troje iz Beograda, čija će se imena uskoro znati. Moram da napomenem da stranačka pripadnost nije nimalo bitna tokom takmičenja.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar