Nemačka, obećana zemlja



U vranjskoj Gimnaziji će u nedelju biti premijerno izvedena edukativna predstava „Nemačka“, namenjena onima koji razmišljaju o političkom azilu van zemlje kao i onima koji ne razumeju zbog čega se veliki broj porodica odlučuje na ovakav korak. Pored Vojislava Arsića i Ivana Stojiljkovića, režiju i tekst radila je naša sagovornica Milena Bogavac:



Kako je nastala predstava, sa kojim ciljem?

– Predstava je nastala u okviru projekta “Antidiskriminaciona kampanja” namenjenog mladim Romima i neromima, sa juga Srbije. Cilj ove kampanje jeste smanjivanje diskriminacije Roma, a predstava za cilj ima da problemu diskriminacije, pristupi kao osnovnom razlogu iz koga Romi iz ovog dela naše zemlje odlaze da traže azil, od Nemačke, Švedske i drugih razvijenih zemalja. Zvanični Beograd ove ljude naziva “lažnim azilantima” a cilj naše predstave jeste da preispita mogu li se azilanti deliti na “lažne” i “prave”. To što većina mladih građana Srbije, smatra da njihova rodna zemlja nije poželjno mesto za život, razumeli smo kao jedan od ključnih problema u našem društvu. Mnogo se govori o posledicama tog problema, ali se veoma retko pristupa sprečavanju njegovog uzroka. U tom smislu, “Nemačka” je predstava o svim mladim ljudima, koji bi adresu u Srbiji rado zamenili za neku drugu, koja im se čini srećnijom. Diskriminacija, nezaposlenost, siromaštvo, nedostatak perspektive, apatija, zatvorenost, degradacija kulture i umetnosti, te potpuna autističnost našeg društva za prava i potrebe mladih, samo su neka od pitanja koja predstava otvara.



O čemu se u predstavi radi?

– Režirana je tako da se izvodi u prostoru škole. Ona je interaktivna, pa njena publika nisu gledaoci već učesnici u celovečernjem kulturno-obrazovnom programu, u kome se odgovara na pitanja vezana za intergraciju, diskriminaciju i migracije Roma. Pored Vojislava Arsića, Ivana Stojiljkovića i mene, autori i autorke ove predstave su i mladići i devojke iz Vranja,  koji u njoj glume, ali i iznose svoje lične priče vezane za razloge iz kog su napuštali ili bi rado napustili Srbiju. U ovoj predstavi nema fikcije.  Sve je istina i dokument. Radnja ove predstave jeste pretresanje ključnih problema mladih. Kako mladih Roma, koji su deo života proveli kao azilanti, tako i mladih Srba koji veruju da će bolji život naći na nekom drugom mestu. Poruka je jednostavna: ne beži u Nemačku, nego uči od Nemačke i pokušaj da svoju zemlju učiniš obećanom. Nemačka bi mogla biti i ovde, ako bismo našli način da se suočimo sa svojom prošlošću i popravimo svoju sadašnjost.

Kada i gde će predstava sve biti prikazana?

– Ova predstava nastala je u koprodukciji Centra E8 i Bitef teatra, iz Beograda. Osim igranja u Vranju, Vranjskoj Banji i Bujanovcu, ona će biti redovno igrana i u Beogradu, na repertoaru ovog pozorišta. Premijera u Vranju zakazana je za 9. Februar.Beogradske premijere biće izvedene 15. i 16. Februara, a nismo slučajno izabrali Dan državnosti. Nakon toga slede igranja u Vranjskoj banji i Bujanovcu, a mi se iskreno nadamo da će provokativna tema kojom se bavimo, pobuditi interesovanje i u drugim gradovima. Beogradsko igranje predstave prati i okrugli sto, na kom će autori predstave, zajedno sa donosiocima odluka i predstavnicima nevladinog sektora, razgovarati o mogućnostima rešavanja problema iz kojih se brojne porodice odlučuju za traženje azila u nekoj od zemalja EU.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar