Vehabije ne lakiraju nokte



Želim da budem viking: Knut Teisnes

Poznato je da Žandarmerija funkcioniše na principima stroge discipline, sa jasno definisanim pravilima službe, pa ostaje nejasno kako je neki civil uopšte uspeo da priđe opremljenom, obučenom i naoružanom pripadniku ove policijske formacije, da ga onesposobi i razoruža



 



Želim da budem viking: Knut TeisnesPreševsko naselje Železnička Stanica prošle subote ujutru bilo je poprište scene kakva se viđa u akcionim filmovima ili u novinskim izveštajima o krivoprolićima širom sveta. Knut Teisnes, norveški državljanin ubijen je u ovom naselju posle sukoba sa policijom i spektakularne jurnjave, a beogradski mediji, uz retke izuzetke, ovog su čoveka netom proglasili za vehabiju iako je ovaj trideset osmogodišnji državljanin Kraljevine Norveške, ispostaviće se, sasvim izvesno, bio ozbiljno bolestan čovek. U Preševo se pre nekoliko meseci doselio sa suprugom Natalijom Stojanovskom, makedonskom državljankom iz pograničnog sela Tabanovci, ali o tome nešto kasnije.

NIŠTA NIJE UKAZIVALO

Železničku Stanicu na ulasku u Preševo uglavnom naseljavaju Srbi, hronično nepoverljivi prema medijima. U lokalnim prodavnicama i ugostiteljskim objektima  o ovom događaju ne može se saznati mnogo više nego iz medijskih napisa. Sagovornici ne žele da se predstave, da se fotografišu još manje, i njihove se izjave svode na opšta mesta: Knut i Natalija bili su neupadljivi, trgovali su povremeno po okolnim radnjama, ponekad bi navratili na piće ili ručak u neku od kafana, on je bio miran i povučen i, da parafraziramo najčešću izjavu koju u ovakvim prilikama daju nadležni, komšije i prijatelji – ništa nije ukazivalo na tragediju!

A šta se zapravo dogodilo i pod kakvim je okolnostima nastradao Norvežanin.

U centru naselja, nekoliko desetina metara u ulici od glavne, blizu štamparije, u nekadašnjem Domu mladih danas se nalazi menza za pripadnike Žandarmerije. U šturim policijskim izveštajima piše da je Knut na tom mestu napao žandarma na dežurstvu udarivši ga tupim predmetom (najverovatnije ciglom) u glavu, oteo mu automatsko oružje i počeo nasumice da puca. Odatle je otrčao do centra naselja, za njim je krenula potera koja ga je stigla stotinak metara dalje, kod kuće koju su Natalija i on rentirali kada su došli da žive u Preševo. Knut Teisnes je na tom mestu smtrno stradao, dok je na strani policije jedino povređen žandarm B.P, u koga je Norvežanin najpre zapucao pošto ga je onesposobio.

Jedan od očevidaca ovog događaja, koji je tog jutra nešto pre pola osam izašao do prodavnice, za Vranjske kaže da je pomislio da prisustvuje snimanju filma.

– U jednom momentu kraj mene je protrčao čovek ispaljujući rafale, a odmah za njim i policija. Samo sam stigao da se pomerim u stranu, a tek sada sam svestan koliku sam sreću imao. Kad bolje razmislim, sreća je i što se sve dešavalo rano, neradnog dana, tako da je ulica bila skoro prazna – objašnjava ovaj sagovornik.

Pošto je onesposobio žandarma i oteo mu oružje, Knut je dotrčao do centra naselja, gde je bio parkiran minibus sa pripadnicima granične policije, pa je Norvežanin zapucao i ka njima. Kako nezvanično saznajemo, i policajci iz busa uključili su se u poteru a Teisnes je uspeo da umakne samo stotinak metara gde mu je, u razmeni vatre, zapečaćena sudbina.

Vranjska policija saopštila je da će se oglasiti kada bude imala kompletne informacije posle uviđaja, ali to do danas nije učinila. Dodatnu zabunu unelo je saoptenje Policijskog sindikata Srbije koje su preneli mediji, prema kome je njihovog kolegu napao „norveški državljanin, najverovatnije pripadnik vehabijskog pokreta“. Bilo je potrebno nekoliko dana da Knut u prestoničkim medijima, koji su se pozvali na albanske medije sa juga Srbije, od vehabije postane roker.

Driton Saliju, urednik uticajnog albanskog portala !!!!!!!!!!presheva.com, koji je prvi objavio Knutovu fotografiju na kojoj ovaj ima duge, u crno obojene nokte, kaže za Vranjske da je Norvežanin čitavu noć uoči nesreće bio budan i postavljao statuse na Fejsbuku:

– To smo utvrdili posetom njegovom profilu na toj društvenoj mreži. Čitavu noć postavljao je pesme u kojima se pominje smrt, postavio je i status „želim da budem viking“. Poslednji put se na Fejbuku javio desetak minuta pre nego što je napao žandarma – kaže Saliju.

Ni on ne veruje da je pokojnik pripadao vehabijskom pokretu jer, kako kaže, oblačio se kao roker, nije se pojavljivao u džamiji a sudeći prema načinu odevanja „pre je podsećao na rokera nego na vehabiju“.

– Uostalom, vehabije ne neguju duge crne nokte – kaže Saliju.

Knut i Natalija su se ovde doselili novembra prošle godine iz Tabanovca, gde su živeli kod njenih roditelja. Prema onome što smo saznali u Preševu, iz Makedonije su došli zbog sve češćih nesporazuma između Knuta i Natalijinih roditelja „koji ga nisu podnosili“, pa je par često sa njima dolazio u sukob. Navodno je to jedan od razloga, tačnije porodična svađa, zbog kojih su makedonske vlasti proterale Norvežanina i zabranile mu ulazak u njihovu zemlju na šest meseci. Preševo kao mesto stanovanja odabrali su zbog blizine graničnog prelaza Tabanovci, gde je Stojanovska zaposlena.

LEKOVI I ALKOHOL

Sada, međutim, ona ne može na posao jer su joj srpske vlasti oduzele pasoš dok traje istraga. Vranjske u Preševu nisu uspele da dođu do nje, a prema onome što je preneo OK Radio, pozivajući se na izvore u pravosuđu, ona je istražnim organima dostavila dokumentaciju iz koje se vidi da je njen suprug bolovao od epilepsije. Ona je navodno rekla  da je Knut uz lekove protiv ove bolesti uzimao i alkohol, pa i ovaj detalj, ukoliko se posle biopsije koja se radi u Beogradu ispostavi tačnim, može da bude važan za istragu i objasni možda jedan od motiva Kutovog sumanutog i suicidnog postupka.

Onim o čemu se, međutim, u Preševu šapuće, ni jedan se medij nije pozabavio. Poznato je da Žandarmerija funkcioniše na principima stroge discipline, sa jasno definisanim pravilima službe, pa ostaje nejasno kako je neki civil uopšte uspeo da priđe opremljenom, obučenom i naoružanom pripadniku ove policijske formacije, da ga onesposobi i razoruža. Neki sagovornici tvrde da je Knut često prolazio tuda, da su ga svi poznavali i da na njega nisu gledali kao na potencijalnog napadača. Šta se tačno desilo svakako zna i povrešeni žandarm, ali je teško poverovati da će njegova saznanja izaći u javnost. Motive svog postupka Knut Teisnes je odneo sa sobom na onaj svet.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar