Vatrena pobuda



Oganj

Autorka ovog teksta bila je u dilemi, pitajući se da li je prikladno da, za ovu priliku – dodatak o Svetosavskoj nedelji, naslov bude „Orgazam za uši“. Slušajući ritmove Ognja, javlja se jedan od onih časova u kojima nema načina da se pobegne od samog sebe



 



OganjNa Balkanu ne postoji oštra granica koja bi pokazala gde se jedna kultura završava a druga počinje, sve su pomešane. Tako i muzika ovog sastava ne može da se podvede pod neki konkretni žanr i da se ograniči, niti to članovi žele.

Odabrali su pesme sa Balkana koje im se sviđaju, i sviraju ih na svoj način, onako kako ih muzika sama uputi. Iako postoje tek nekoliko meseci, tačnije od oktobra prošle godine, ovaj sastav čine muzičari sa dugogodišnjim iskustvom u raznim muzičkim stilovima te i ne čudi brzina kojom su se prilagodili. Dalibor, Marko i Srđan su Vranjanci dok su Janu, Peđu i Milana poznavali iz prestoničkih muzičkih krugova i odlučili da im predlože saradnju.

– Nismo pokrenuli ovu priču da bismo svirali nešto drugačije, već iz čistih muzičkih pobuda.

Iako neki laici smatraju da se bendovi u sve većoj meri odlučuju za ovaj vid sviranja jer je kombinovanje tradicije i modernog novi trend u svetu, ipak to nije slučaj. Na našim prostorima su i devedesetih postojali muzičari koji su se tokom stvaranja moderne muzike okretali tradicionalnim melodijama sa ovih prostora, dok su neki termin tradicionalna muzika zloupotrebljavali.

Kako i sami objašnjavaju, vole da komplikuju da bi im bilo zabavno. Koriste svu moguću muziku koju poznaju. Vranjska publika se na njihovom nastupu uverila u različitost stilova koji se provlače kroz njihove aranžmane praćene Janinim kvalitetnim vokalom. Ima tu svega i svačega, a harmonski možda najviše podseća na džez. Na početku vam numera zbog gitarskog uvoda i bas deonica zaliči na neku laganu fank stvar sve dok ne začujete melanholični ali prijatan kaval, moćan ženski etno glas i „usitnjen“ ritam.

Naišli su na pozitivne komentare publike, a jedan od najdražih je komentar Sava Miletića, profesora džez klavira na beogradskoj Muzičkoj akademiji: „Zvučite kao Brian Blade Fellowship“.

Od samog formiranja benda pre par meseci, bitnu podršku pružili su im prijatelji i kolege. Studio Feđa Frenklin, prvi video je snimio David Micić, fotografije radi Marina Perović, tu su i Nebojša Despotović, zatim Ivica Bocko Nešić čije je idejno rešenje logoa benda, Ivana Stamenković koja je odradila prve bedževe i Mario Čikojević, čijih par aranžmana sviraju.

Ova godina će za Oganj biti oblik turneje. U kontaktu su sa poznatim muzičarima i organizatorima evropskih džez festivala, a naredni nastupi su im u februaru. Do kraja godine će, kako su najavili, izdati album.

PROFIL:
Dalibor Mladenović, kaval:
Tradicionalnom muzikom bavi se od 2001. godine. Iza sebe ima rad na mnogim muzičkim projektima, a svira u sastavima Ved, Izvor, Kulin ban. Sarađivao je sa brojnim muzičarima iz regiona i sveta, a jedan od njih je poznati kavalista Stevče Stojkovski. Nedavno je komponovao muziku za Sizif K, film Filipa Gajića koji je trenutno u fazi postprodukcije. Svirao je od Južne Koreje do severno američkog kontinenta.

Srđan Zdravković, gitara:
Muzičku karijeru započeo je sredinom devedesetih, a nakon odlaska u prestonicu, 2002. džez je njegova okupacija. Sarađivao je sa domaćim i stranim umetnicima džez scene. Jedan od muzičkih projekata je i bend The Collision. Već šest godina je inženjer zvuka i producent mnogim muzičarima, od Dada Topića, do novih mladih pank rok bendova. Učenik je profesora Danila Karamarkovića.

Jana Rančić, vokal:
Jana je studentkinja kompozicije na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Pored angažmana u bendu Oganj, komponuje modernu klasičnu muziku. Učenica je svetski poznatog etno vokala Brankice Vasić Vasilise.

Peđa Milutinović, bubnjevi:
Za njega ostali iz benda jednostavno kažu da je rođen s muzikom. Zajedno sa Srđanom bio je deo benda The Collision. Peđa je neizostavni deo bilo koje džez ekipe u državi i regionu. Dušan Ivanišević, Vasil Hadžimanov, Lena Kovačević, Max Kochetov Quartet samo su neki od brojnih.

Marko Hadži-Djokić, bas:
Marko je jedan od retkih muzičkih talenata na jugu Srbije, a u prilog tome ide činjenica da je nakon duge pauze sviranja bas gitare, sada u tome jednako dobar, i bolji. Kao i ostali članovi benda, nije se zaustavio na jednom instrumentu, te pored basa, svira gitaru i bubnjar je u lokalnom bendu The Seed.

Milan Jeki Jejina, bubnjevi:
Trenutno jedan od najangažovanijih studijskih muzičara. Neki od bendova u kojima svira su Organised Chaos i Destiny Potato. Osim toga, radi kao predavač u školi Master Blaster. Bio je u ekipi i mnogih estradnih zvezda poput Lepe Brene i Emine Jahović. Ostali članovi benda za njega kažu da svira od Ere do Pantere.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar