Da svi mislimo kao Alek



Nije ovo Severna Koreja: Vučić i Tončev

Vranjski političari, bez obzira na stranačku pripadnost, listom podržavaju istup člana Predsedništva SPS i prvog čoveka Surdulice, koji se usudio da jedini javno stane u odbranu Branka Ružića i tako odbrani čast socijalista



 



Nije ovo Severna Koreja: Vučić i TončevIzmeđu više varnica koje su nagoveštavale da nešto među koalicionim partnerima ipak nije uredu, jedna je sinula i sa juga Srbije. Šef surduličkih socijalista, predsednik opštine i član najvišeg rukovodstva Socijalističke partije Srbije, Novica Tončev, usudio se da javno kritikuje Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika Vlade i trenutno najmoćnijeg čoveka na srpskoj političkoj sceni (vidi okvir).

– Hajde onda svi da mislimo kao Vučić – preneo je Blic izjavu Tončeva, pošto je Vučić „na pasja kola“ nagrdio Branka Ružića, funkcionera SPS koji je javno izrazio sumnju u krivicu uhapšenog pa oslobođenog Dagana Djurića.

POLITIČKA KOREKTNOST

Tončev je jedan od retkih političara u Srbiji koji se osmelio da “stane na crtu” Prvom Potpredsedniku, da javno kritikuje njegove stavove i rad. Tončevu stranu drže I vranjski političari, koji smatraju da svako ima pravo na mišljenje.

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić, predsednik vranjskih socijalista staje na stranu stava Novice Tončeva:

– Suština demokratije podrazumeva da svaki politički akter, koji deluje na javnoj sceni, apsolutno ima pravo da iznese svoj stav ili svoje mišljenje o nekoj političkoj ili društvenoj temi. Ali, nesuvislo je da politički i stranački prvaci jedne političke stranke, određenim izjavama stanu iza jednog stava, a kada bilo ko iz neke druge stranke izađe u javnost da nešto prokomentariše, po njemu se ospe paljba iz svih mogućih oružja. To onda nije korisno, a ni politički korektno. Ja, dakle, u tom svetlu shvatam izjave i Branka Ružića i Novice Tončeva. Ružić je predsednik Izvršnog odbora jedne stranke, a Tončev je član Predsedništva te stranke. U tom kontekstu Tončev je legitimno izneo svoje mišljenje, svoj stav, koji se ne mora dopasti nikome, čak ne mora da bude ni tačan,  ali je nečiji politički stav. Zato se o tome mora suditi drukčije.

ŠTA JE REKAO TONČEV
Pošto je rekao da istupanje prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u vezi Ružića nije uredu, da je štetno, jer u demokratskim društvima svako ima pravo na svoje mišljenje, Tončev je nastavio.
-Zašto bismo mi strepeli da ne naljutimo naprednjake? Pa, nije država njihova. Nije država Severna Koreja pa da niko ništa ne sme da kaže. Ružić je samo rekao svoje mišljenje. Nije se mešao ni u čiji rad. Hajde onda svi da mislimo kao Vučić – naveo je Tončev.
Istine radi treba reći: Tončev je sutradan demantovao ovakvu informaciju rekavši „pominjao sam Dačića, a ne Vučića“. Ali…

Goran Stefanović, predsednik Okružnog odbora DS ne želi komentariše slučaj, ali samom činu polemike daje punu podršku, tim pre što je Novica Tončev ličnost koja ima političku težinu.

– Tončev kao visoki politički funkcioner, kao član Predsedništva SPS i kao predsednik opštine Surdulica, ima pravo na tako nešto. Želim reći da Tončev ima jednu političku težinu, da ima ogromnu podršku građana u svojoj sredini i da, na kraju, u toj sredini ima visoke rezultate. Još nešto – protivim se svakom autoritativnom stavu, svakom stavu kojim se želi graditi mit o nekome. I u tom kontekstu odobravam stav Tončeva.

Uroš Trajković, prvi čovek URS ovu izjavu stavlja u kontekst odnosa na liniji SNS-SPS i u funkciju raspisivanja izbora. Takav stav on je saopštio nekoliko puta u polemici na poslednjoj sednici Skupštine grada.

– Da, znam za izjavu, ali znam de je posle toga Tončev nešto demantovao. Ali, sve u svemu, šta god da je rekao, to je samo još jedan dokaz da izmedju SPS i SNS postoje razmerice i neslaganja.

Ništa manje zanimljiva nisu ni druga mišljenja, jer je opšta ocena mnogih da je Tončev imao „hrabrosti i smelosti“ kada je udario na ličnost broj 1 na srpskoj političkoj sceni. Jedni to pravdaju političkom moći Novice Tončeva, jer je član političkog vrha od samo 15-ak probranih u SPS, a drugi time što je moćan preduzetnik i što u krajnjem, njegova životna egzistencija ne zavisi mnogo od političke karijere.

DEMANTOVANjE IZJAVE

Igor Andonov, potpredsednik GO DS ovaj istup Novice Tončeva stavlja u kontekst borbe za pozicije u SPS, ali i šire, u kontekst, kako se izrazio, jednog „društvenog ludila“ koje traje na političkoj sceni Srbije.

– Koliko znam, gospodin Tončev je, revoltiran Vučićevim nastupima i ponašanjem, rekao to što je rekao. Kada su mediji preneli njegovu izjavu, on je, koliko se sećam, to demantovao. Mislim da SPS i dalje radi na tome da ostane deo vlasti, te u tom kontekstu razumem njegovu ispravku. Drugo, ja njegovu izjavu stavljam i u kontekst borbe za pozicije u vrhovima SPS.

Ništa manje zanimljivo nije ni mišljenje Gradimira Jovanovića, predsednika GO PUPS. On istupanje Tončeva stavlja u direktnu vezu sa ponašanjem Branka Ružića

– Svaki građanin može da ima svoj lični stav o bilo čemu. Po tome dakle mi ne možemo da budemo Severna Koreja. Ali, u tom kontekstu član Vlade, o akcijamam koje ta Vlada preduzima, neumesno je da ima svoj lični stav. U tom kontekstu je nepromišljena izjava ministra Branka Ružića, čak i da je reč o njemu samome. A svoju nevinost svako dokazuje na sudu. Dakle, što ser Tončeva tiče, on je građanin i političar koji može da ima svoj stav i svoje mišljenje.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar