Predstava bez fikcije



Rekonstrukcija će trajati 150 dana, Hvala svima: Djorđević

Rekonstrukcija će trajati 150 danaRadovi na obnovi zgrade Pozorišta u Vranju koja je izgorela u požaru 2. jula 2012. godine, zvanično su počeli u ponedeljak performansom glumaca na mestu nekadašnje scene. Prva faza rekonstrukcije zgrade Pozorišta trajaće 150 dana, a izvođač radova vrednih 31,5 miliona dinara je građevinsko preduzeće „Banković“ iz Crne Trave.



U prisustvu gradskih, crkvenih i vojnih zvaničnika, direktorka Radmila Djorđević zahvalila se svima koji su pomogli da radovi, čije se završetak očekuje do kraja godine, konačno počnu:

– Naravno da u svemu ovome nismo usamljeni. Imamo veliku podršku Vlade Republike Srbije i naših poslanika Dragana Nikolića i Miroljuba Stojčića. Zahvaljujemo se, takođe, Organizacionom odboru za obnovu pozorišta, lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom Zoranom Antićem i svim organizacijama, javnim preduzećima i ustanovama na pomoći i podršci koju nam pružaju u svakom trenutku kada je to potrebno. Ogromnu zahvalnost svakako dugujemo Vojsci Srbije, Generalu Simoviću i Generalu Luburi, koji su prvi pritekli u pomoć u raščišćavanju zgarišta a potom nas primili u svoj Dom vojske u kome i dan danas održavamo večernje predstave. Naši mališani svake nedelje imaju priliku da uživaju u dečjim predstavama i našoj igri na sceni koju nam je ustupio Omladniski savez grada Vranja, na čemu smo im takođe zahvalni.



Gradonačelnik Vranja Zoran Antić istakao je da početkom izgradnje Talijinog hrama svi zajedno pokazujemo visok stepen odgovornosti prema jednoj instituciji kulture, bez koje ovaj grad u prethodnih godinu i po dana nije bio to što jeste.

– Za ovo što se danas dešava, može se reći da je istorijska predstava u kojoj nema fikcije i u kojoj su svi akteri stvarni. I ne samo stvarni, već i rešeni da svoje uloge odigraju profesionalno i do kraja. Imena režisera neću pročitati jer ih ima puno, preko 220. To su svi pojedinci i kolektivi koji su izdvojili sredstva za obnovu pozorišta i koji tako žarko žele da ponovo čuju lagani zvuk zavese koja se podiže i donosi duhovno otkrovenje – rekao je Antić.

Hvala svima: DjorđevićDjorđevićeva se osvrnula i na donatore, koji dobrovoljnim prilozima pomažu izgradnju:

– Na sajtu grada Vranja svakim danom se povećava broj učesnika u akciji „Obnovimo vranjsko pozorište“. Kako ne bi nekog izostavila, dozvolite mi da svim donatorima, privrednim i finansijskim subjektima, građanima i medijima koji su na bilo koji način učestvovali u akciji, uputim jedno veliko hvala. Tako se pokazuje humanost i plemenitost koja nama uliva veru i nadu da nismo izgubljeni.

Uz vranjsko pozorište su u proteklih godinu i po dana bile i kolege iz drugih gradova:

– Od mnogobrojnih pozorišta u Srbiji, uz nas su bili: Narodno pozorište Beograd, Atelje 212, pirotsko, niško i kragujevačko pozorište. Tu su i Udruženje dramskih umetnika Srbije i naše drage kolege kojima se neizmerno zahvaljujemo na angažovanju i učešću u mnogim akcijama za prikupljanje sredstava za obnovu našeg pozorišta. Evo i danas 20. januara na ovaj sveti dan, dan kada krećemo sa radovima na obnovi našeg hrama, stojimo pred svima vama pre svega mi glumci. Kostimi i likovi su uz nas. Penjemo se na scenu života da po ko zna koji put pokažemo da je vreme u nama. Vreme je za novo stvaranje i nove prostore.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar