Narodni poslanik



U prijavi piše da je Nikolić pokušao da ga udari: Velinović, , Radi se o neosnovanim optužbama poslanika Nikolića: Dragan Stefanović, Nisam reketaš: Radojković,

Najpre je policija podnela krivičnu prijavu protiv njega, zbog napada na Slađana Velinovića, načelnika vranjske Policijske uprave aprila prošle godine. Samo dvadesetak dana kasnije, 14. januara, poslanika SNS su u njegovoj advokatskoj kancelariji napale četiri osobe, što je bio povod za još jednu konfrontaciju ne samo sa policijom, već i sa predsednikom Višeg suda u Vranju Draganom Stefanovićem



 



U prijavi piše da je Nikolić pokušao da ga udari: VelinovićKraj prošle i početak ove godine za narodnog poslanika Srpske napredne stranke Dragana Nikolića bili su veoma burni. Najpre je policija krajem 2013. podnela krivičnu prijavu protiv njega, zbog „napada na Slađana Velinovića“, načelnika vranjske Policijske uprave 29. aprila 2013. Prijava po članu 138 (stav 2; ugrožavanje sigurnosti građana) Krivičnog zakona prosleđena je Osnovnom javnom tužilaštvu. Samo dvadesetak dana kasnije, 14. januara Nikolića su u njegovoj advokatskoj kancelariji napale četiri osobe (iz Aleksinca i okoline), što je bio povod za još jednu konfrontaciju ne samo sa policijom, već i sa predsednikom Višeg suda u Vranju Draganom Stefanovićem zato što nije odredio pritvor Aleksinčanima, osumnjičenim za ugrožavanje sigurnosti i iznudu. Aleksinčani, pak, tvrde da su kod Nikolića došli kako bi im ovaj vratio 10.000 evra, koliko su mu platili automobil (džip BMW 5) koji je, navodno, od nekog Novopazarca kome su ga ovi preprodali, krajem prošle godine oduzet na granici sa Mađarskom zbog sumnje da je ukraden.

PSOVKE I UVREDE

Nikolić je istog momenta optužio vranjsku policiju da zataškava čitav slučaj i tužilaštvu daje montirane podatke, a Stefanovića, sudiju za prethodni postupak, što osumnjičenima, posle 48 sati policijskog zadržavanja, nije odredio pritvor.

DRAGAN NIKOLIĆ, POSLANIK SNS
TAČNO JE, VREDjAO SAM I PSOVAO VELINOVIĆA
Poslanik SNS je uoči odlaska ovog broja Vranjskih u štampu pozvao redakciju sa željom da prokomentariše prijavu koju je protiv njega podnela policija. On demantuje da je pokušao da udari Velinovića, ali potvrđuje da mu je uputio niz uvreda i psovki:
– Jesam ga vređao i psovao, ali to nije krivično delo ugrožavanja sigurnosti, za šta me Velinović tereti.  Međutim, nisam pokušao, kao što tvrdi, da ga udarim. Od njega sam bio udaljen tri do četiri metara, načelnik laže kada kaže da sam zamahnuo. Jer, da sam mu bio bliže i pokušao da ga udarim, ne verujem da bi uspeo da se izmakne, pa zato predlažem rekonstrukciju događaja. Nemam od čega da se branim jer nisam počinio krivično delo, a osim toga imam mnogo svedoka koji uopšte nisu saslušani, a koji mogu da potvrde moje reči – kaže Nikolić.

Stefanović je kazao da narodni poslanik vrši pritisak na sud, a reagovao je i Nezavisni sindikat policije (NSP) saopštenjem koje je potpisao Marjan Petrović, predsednik Sindikalne grupe Vranje, inače zamenik komandira policije.

Pre nego se detaljnije pozabavimo ovim slučajevima, napomenućemo da je Nikolić o njima najpre odbio da razgovara sa dolepotpisanim novinarom, te ga uputio na saopštenje kojim je odgovorio onom NSP, ali je kasnije pristao da prokomentariše policijsku prijavu (vidi okvir). Slađan Velinović nije želeo da komentariše ove događaje.

Policijska krivična prijava, u kojoj se kao oštećeni javlja Velinović, posledica je slavlja i naprednjačke euforije posle pobede na izborima za savete mesnih zajednica 29. aprila 2013. Prema navodima prijave, slavljenička kolona se, uz automobilske sirene, pedeset minuta iza ponoći zaustavlja u Ulici Lole Ribara ispred zgrade RTV Vranje, gde stoje Velinović i direktor te medijske kuće Zoran Veličković. Nikolić, piše u prijavi, izlazi iz kola u pratnji nekolicine saboraca (čija se imena takođe spominju u prijavi) i najpre ulazi u raspravu sa Veličkovićem, kome sugeriše da pošalje ekipu kako bi ovekovečila pobedu SNS, a zatim se okreće Velinoviću ne baš biranim rečima. Ključni deo prijave je onaj u kome stoji da Nikolić u jednom pokušava da udari Velinovića, ovaj se izmiče, a poslanika ka kolima odvlače njegovi kako bi se sprečio još veći incident. Potom slede citati kojima ovaj „čašćava“ prvog čoveka vranjske policije, rečima koje nisu za novina:

„Razračunaću se sa tobom i Mapetom (Marjan Petrović, zamenik komandira i predesednik NSP u Vranju; p.a), ja sam narodni poslanik“ – viče navodno Nikolić dok odlazi.

Nešto kasnije program se nastavlja ispred Policijske uprave u Matije Gupca, gde Nikolić sa haube automobila u koloni, viče „pobeda, pobeda!“, a zatim ponovo šaljeVelinoviću, koga tu nema, najogavnije uvrede i psovke.

U Osnovnom tužilaštvu nam je potvrđeno da je kod njih stigla krivična prijava iz policije, ali da zbog velikog broja neradnih dana tokom januara na osnovu nje nije doneta nikakva tužilačka odluka.

Prema rečima pravnika sa kojima smo razgovarali, ukoliko tužilaštvo pokrene postupak protiv Nikolića po policijskoj prijavi, narodni poslanik ima pravo da se pozove na imunitet. U tom slučaju, tužilaštvo je dužno da o tome obavesti Skupštinu Srbije, odnosno Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja koji odlučuje o imunitetu; u suprotnom, poslanik ima status običnog građanina. Zoran Babić, predsednik ovog skupštinskog tela, inače visoki funkcioner SNS, za Vranjske kaže da iz Vranja takav zahtev nije stigao:

– To znači ili da se narodni poslanik Nikolić nije pozvao na imunitet, ili da protiv njega nije pokrenut postupak – objašnjava Babić.

Radi se o neosnovanim optužbama poslanika Nikolića: Dragan StefanovićUporedo sa tim, Nikolić vodi bitku na nekoliko frontova ovde u Vranju – sa policijom, sindikatom i Draganom Stefanovićem, predsednikom Višeg suda, koji za Vranjske kaže da poslanik svojim izjavama „vrši pritisak na pravosuđe“:

– Radi se o neosnovanim optužbama jer se mojim rešenjem ne prejudicira dalji tok postupka – kaže za Vranjske Stefanović.

Veće ovog suda je u utorak odbilo žalbu Tužilaštva zbog neodređivanja pritvora Aleksinčanima osumljičenim za iznudu novca od Nikolića, što po Stefanoviću govori u prilog njegove odluke.

BMW

Pa šta su to od poslanika hteli Bojan Radojković iz Tešice kod Aleksinca i njegovi prijatelji, koji su od privođenja i „posete“ Nikolićevoj kancelariji 48 sati zadržani u policiji?

Bojan Radojković, koji je vlasnik auto otpada i pripadajuće radionice, čovek, dakle, koji se bavi trgovinom vozilima, za naše novine kaže da mu je Nikolić 2008. prodao džip BMW 5 za 10.000 evra, koji je on kasnije preprodao izvesnom Izetu Brolji iz Novog Pazara:

– Od Nikolića sam dobio pismene garancije da je auto „čist“ i da nije na poternici, odnosno da nije ukraden negde u Evropi. Ovi papiri nalaze se u vranjskom pravosuđu, a džip je Brolji policija oduzela na granici sa Mađarskom, uz potvrdu da se radi o vozilu ukradenom u Italiji. Onda je on došao kod mene po pare, a ja sam pozvao Nikolića kako bi se dogovorili kako da rešimo problem. Ni sam ne znam koliko sam ga puta zvao i SMS poruka mu poslao, sa zahtevom da mi vrati novac jer me je prevario, ali je on sve to ignorisao. Na kraju sam sa prijateljima došao kod njega. Ne radi se ovde o iznudi, jer ja tražim svoj a ne njegov novac. O svemu posedujem dokumentaciju – kaže Radojičić.

BRATISLAV GAŠIĆ, POTPREDSEDNIK SNS
NEMA ZAŠTIĆENIH
Zamoljen da prokomentariše događaje u kojima je narodni poslanik SNS glavni junak, potpredsednik SNS kaže kako stranka ima poverenje u pravosuđe ali i da svako, poput Nikolića, ima pravo na reč, mišljenje i iskazivanje revolta:
– Nikolić sve to radi kao advokat, i stranka sa tim nema ništa sve dok on ne počne da se poziva na nju. Međutim, napominjem da niko, pa ni Nikolić, neće biti zaštićen ako se utvrdi da je počinio krivično delo. Ne poznajem dovoljno međuljudske odnose u Vranju da bih mogao da ih komentarišem.

On dodaje da mu je Nikolić „smestio“ istragu, samo da bi izbegao nadoknadu štete.

Nikolić, pak, na osnovu njegovih izjava medijima, ima sasvim drugačiju verziju priče. On se u svojim javnim istupima veoma malo bavi Radojkovićem, već pažnju fokusira na policiju, zato što događaj nije u startu okvalifikovala kao iznudu, i na sud jer nije odredio pritvor osumnjičenima.

Nikolić objašnjava da su pokušaji iznude počeli krajem prošle godine, 16.decembra, ali ne ulazi u detalje, kao ni u to da li je obavestio policiju.

– Izjave osumnjičenih, od kojih je jedan do nedavno izdržavao kaznu u leskovačkom zatvoru, koji su, nakon puštanja, održali pres konferenciju ispred Višeg suda u Vranju, izjava sudije za prethodni postupak Dragana Stefanovića koji ih je pustio na slobodu, kao i saopštenje NSP, zvuče sinhronizovano i sa jednom porukom, a to je  oštećeni  Dragan Nikolić je kriv – rekao je Nikolić.

Još nije zabeleženo u analima pravosuđa, izjavio je još Nikolić, da se za iznudu ne određuje pritvor.

– Kazne za to krivično delo su od pet do 15 godina zatvora. Ima tu mnogo dokaza da se izvede i da se saslušaju svedoci. Sada postoji opasnost da se delo dovrši, jer je kod jednog od njih pronađena i bejzbol palica. Taj čovek je rekao da je kod mene u kancelariji bio jer je došao da traži savet. Palicu je poneo verovatno da mi plati za taj savet – priča Nikolić.

On je izjavio da je ceo slučaj sada proširen na još nekoliko ljudi, jer se sumnja da su u napad umešana još neka lica iz Niša.

– Slučaj je okvalifikovan kao teže krivično delo, tako da je iz Osnovnog, prebačen u Više tužilaštvo, mada ne znam ni zašto je uopšte bio u Osnovnom tužilaštvu. Neko iz policije je pokušao tužioca da dovede u zabludu, prekrivši bitne podatke o dešavanju. Rekli su da me napao jedan čovek, a da su ostala trojica sasvim slučajno bila u mojoj kancelariji. Takođe, prećutali su za palicu koja je pronađena kod napadača. Marjan Petrović i njegov pretpostavljeni su tužiocu Trajku Naumoviću i zameniku tužioca Redžepi Nasipu, a u vezi napada na mene, izostavili da saopšte bitne činjenice i to da je pronađena bejzbol palica kod jednog od napadača i da su isti pokušali da iznude 10.000 evra od mene – kaže Nikolić.

Neko je, objasnio je Nikolić, pokušao da sve to prikrije,a onda kvalifikuje kao obično ugrožavanje sigurnosti.

– Na kraju, intervenisalo je Više javno tužilaštvo, na čemu sam im posebno zahvalan, i izvršilo kvalifikaciju dela kao krivično delo iznude iz člana 214. stav 4. u vezi stava 2 i 1 Krivičnog zakonika, jer je izvršeno od strane organizovane grupe.

Na Nikolićeve medijske istupe reagovao je saopštenjem Marjan Petrović iz NSP. Prema ovom dokumentu, policija je odmah privela Radojkovića i ostale napadače, a ispitivanju je prisustvovao i zamenik tužioca koji je vodio pretkrivični postupak. On je i odredio zadržavanje od 48 sati, policija je postupila po tom nalogu, da bi tužilaštvo kasnije prekvalifikovalo delo u iznudu, tražeći pritvor, što je Viši sud odbio.

„Narodni poslanik Dragan Nikolić je 14. Januara“ – piše u saopštenju NSP – „ iz svoje advokatske kancelarije pozvao policijske službenike koji su vršeći redovnu patrolnu delatnost slučajno naišli i od istih zatražio pomoć, nakon čega su policijski službenici odmah intervenisali i u prostorije PU u Vranju radi utvrđivanja identiteta doveli četiri lica. Policijski službenici su protiv četiri lica podneli krivičnu prijavu za krivično delo Ugrožavanje sigurnosti, pa su tri lica zadržana a jedno je pušteno po odobrenju zamenika tužioca. Prilikom obrade dela sa svim detaljima upoznat je zamenik gde je uz krivičnu prijavu priložena i drvena palica, oduzeta od jednog lica na licu mesta prilikom pregleda i samim tim demantujemo izjavu poslanika Dragana Nikolića koji je obmanuo javnost tvrdeći da je palica koja je pronađena kod napadača prećutana od strane policije“ – tvrde u sindikatu.

RAT SAOPŠTENjIMA

Nisam reketaš: RadojkovićU saopštenju se dodaje da Nikolić uporno i u kontinuitetu svojim „neistinitim saopštenjima i izjavama“ vređa i ruši ugled policije kad god za to nađe pogodnu priliku.

„Ovo nije prvi put da gospodin Nikolić omalovažava rad PU u Vranju, jer je to činio i 29. aprila prošle godine, kada se ispred PU u Vranju, popeo na haubu putničkog vozila i vređao policijske službenike a potom i napao načelnika PU Vranje, vređajući ga na najgori mogući način, o čemu su građani upoznati. Pozivamo gospodina Nikolića da izađe u javnost i saopšti iz kog razloga je tražio pomoć policije, smatrajući sebe ugroženim, i da građanima objasni zašto je došlo do problema u njegovoj advokatskoj kancelariji. Krajnje je nemoralno sa njegove strane da u svojim saopštenjima zloupotrebljava funkciju narodnog poslanika i omalovažava rad policijskih službenika koji su pružili pomoć i postupili na zakonit, profesionalan i čestit način.

Nikolić ovo, očito, nije mogao da prećuti, pa je medijima i on poslao saopštenje, optužujući Petrovića da je „na najgrublji, najbezobzirniji i podanički način zloupotrebio svoj položaj da bi branio sindikat koji nikada nisam prozvao“.

„Gospodine zavisni predsedniče, nemojte da se skrivate iza sindikata koga na najnečasniji mogući način gurate u prljave političke igre i svodite ga na funkciju portparola vrhuške PU u Vranju i svih nepodopština koje činite (…)  14.1.2014. Marjan Petrović i njegov pretpostavljeni su tužiocu Trajku Naumoviću i zameniku tužioca Redžepi Nasipu, a u vezi napada na mene, izostavili da saopšte bitne činjenice i to da je pronađena bejzbol palica kod jednog od napadača i da su isti pokušali da iznude 10.000 evra od mene. Zbog toga umalo trojica napadača nisu saslušana kao svedoci i puštena na slobodu.To je sprečio pošteni policajac koji je obavestio koga treba, a onda je pomenuti tužilac izdao nalog o zadržavanju sve četvorice (…) Ovde se  radi o besprizornoj hajci na mene. Ne biraju se sredstva. Huškaju se kriminalci na mene uz obećanje da će biti zaštićeni.Mnogo je ovakvih saopštenja izdao g. Petrović sa jedinom namerom da zaštiti svoje šefove , prikrije svoje radnje i učestvuje u hajci na političke protivnike“.

Nikolić na kraju kaže da, ako je nekoga prevario, slobodno protiv njega podnese krivičnu prijavu a on se neće pozivati na imunitet, a saopštenje završava citirajući Njegoša i Matiju Bećkovića:

„Tvrd je orah voćka čudnovata, zube slomi al ga ne polomi.Ćeraćemo se još!“

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar