Neki će poginete, a neki će se vratimo



Siniša Mitić pokazao je kako se vodi Skupština

Posle ostavke dosadašnjeg predsednika Skupštine Dejana Tričkovića iz SNS, koju je ovaj podneo po nalogu iz vrha stranke, Mitić je preuzeo stvar u svoje ruke i svima pokazao kako se može očuvati vlast u samo nekoliko poteza



 



Siniša Mitić pokazao je kako se vodi SkupštinaPosle toliko godina, SPS je konačno video i neke vajde od Siniše Mitića, dugogodišnjeg vodećeg čoveka raznih vladajućih  garnitura. Posle ostavke dosadašnjeg predsednika Skupštine Dejana Tričkovića iz SNS, koju je ovaj podneo po nalogu iz vrha stranke, Mitić je preuzeo stvar u svoje ruke i svima pokazao kako se može očuvati vlast u samo nekoliko poteza. Kao predsedavajući parlamenta 10. januara, Mitić je potencijalno najopasniju sednicu Skupštine po SPS priveo kraju još pre ručka, demonstrirajući pri tome brutalnu bezobzirnost prema svima koji bi da makar i posumnjaju u postojanje vladajuće većine. Doduše, njemu i njegovima sve je išlo na ruku, pa je na kraju krajeva ispalo da vladajuću većinu u Vranju čine svi, izuzimajući častan, ali slabašan otpor URS-a.

ŠUŠKA SE

Iako se u političkoj čaršiji šuškalo da se svi, ama baš svi organizuju protiv SPS-a, u času kada je ta stranka ostala bez podrške SNS-a i kada je tu podršku potražila kod demokrata, do toga na skupštini jednostavno nije došlo. Momir Stoiljković, sa Mitićeve strane familijarno najavljen kao „Moša“, šef odborničke grupe SNS-a u skupštini grada, za govornicom je rekao da će ta stranka i dalje podržavati SPS, iako više nije sa njim u koaliciji.

– Mi smo opozicija, ali ćemo kao visoko odgovorna stranka glasati za sve predloge vlasti na ovoj skupštini – ostao je Stoiljković do kraja nejasan i zbunjiv.

Stoiljković je jedini čovek koji u ovom času javno sme da predstavlja vranjski SNS, kao predsednik odborničke grupe te stranke. On kaže da je na direktnoj vezi samo sa Bratislavom Gašićem, potpredsednikom stranke, i predsednikom IO SNS Radomirom Nikolićem, od kojih dobija instrukcije kako da se ponaša u parlamentu.

– Čeka se izbor poverenika, kako bi sve dileme bile razrešene. Stranka još nije odlučila kako dalje, dogovaraćemo se od skupštine do skupštine. Sada je odluka bila da se podrži dnevni red, naredni  put ćemo videtii kakva će biti – jasno Stoiljković opisuje rasulo u redovima stranke kojoj pripada.

URS
IZBORI, PO SVAKU CENU
Jedina dosledna opozicija u skupštini je ostao URS, a šef te stranke Uroš Trajković čak je opipavao kvalitet fotelje u kojoj sedi Siniša Mitić, čisto da vidi šta je to što siocijaliste drži na funkcijama tako dugo.
– Ma jasno je da SPS nema većinu. Demokrate im ne odgovaraju na poziv, pa je kupovina odbornika jedino rešenje za njih. A to je čista korupcija. A kad neko nema većinu, onda se ide na izbore. Ništa to nije strašno, vidi se koga građani žele, i nastavlja se dalje. Ali, ni ovako neće dugo trajati, nego do marta i vanrednih parlamentarnih izbora – predviđa Trajković.

Na ovakvu situaciju, začudo, reagovao je samo šef demokrata Miroslav Nešić, konstatujući da neko mora da bude ili pozicija ili opozicija, jer se „ne može biti malo, ili srednje trudan, nego je trudnoća ustanovljena, ili nije“. I to je skoro bilo sve. Kada je ovakav obrt prošao, da opozicija očas može postati i vlast, sve ostalo bilo je stvar tehnike. Skupština je bez rasprave usvojila ostavke četiri većnika iz SNS-a, ali je u isti koš gurnuta i zamenica gradonačelnika Bojana Veličkov, za koju je Siniša Mitić iznenada ustanovio da je članica veća po funkciji, i da zato za nju važe pravila kao da je većnik, pa prema tome nema rasprave o njenoj ostavci na mesto zamenice. I što je još smešnije, svi većnici, i nova, 12. većnica Veličkov, do daljeg ostaju na svojim mestima, do izbora njihovih zamena. Ljiljana Stojanović, sekretar Skupštine, na primedbe DS-a da to može da traje do izbora, rekla je da se novi većnici moraju, po zakonu, izabrati u narednih mesec dana. Tako, ili tako nekako.

I to je bilo to – da ne beše URS-a (vidi okvir) skupština je mogla biti završena pre podneva, uz opomenu gradonačelnika Zorana Antića onima koji prizivaju izbore.

– Nemoj posle da bude neki će poginete, a neki će se vratimo – slikovit je bio Antić.

Ono što je mnoge začudilo na skupštini je da se Antić nije odvajao od demokrata čitavo vreme sednice. Prvo je kao ćaskao sa njima u sali, a kad su ovi izašli na hodnik, on ih je i tamo pratio. Kao bivšu devojku/momka na korzou. No, i demokrate kao da su mu se revanširale – mada nisu glasali za predloge  vlasti, ipak su bili tu da vide kako će se stvari razvijati, i mimo običaja, uopšte nisu talasali, na radost već posustalog Siniše Mitića. Zašto su pa sad demokrate pripremile ovakvu taktiku?

– Mi smo se pripremali za jedan drugačiji rasplet, za političku,a ne programsku skupštinu, i nismo mnogo vremena potrošili na pitanja sa dnevnog reda. Opet, taj politički udar na skupštini je izostao, pa se onda sve brzo i okončalo, to je jedina istina – kaže zamenik predsednika DS-a u Vranju Igor Andonov

Iako on o tome ne želi otvoreno da priča, na skupštini se očekivao pokušaj udara na SPS i gradonačelnika Antića, u sadejstvu SNS i URS, i možda uz pomoć nekog dela „socijalističke“ koalicije. Cilj je bio uvođenje privremenih mera, pa bi na taj način SNS preuzeo vođstvo gradom i sa tog mesta ušao u izborni proces u martu, ako ga bude. Ali, SPS je, priča se opet, preko Bratislava Gašića uspeo da predupredi taj udar i od odborrnika SNS napravi stolicu koju pomera u Skupštini gde god mu je potrebno. Interes DS-a je bio da se spreče privremene mere, pa su oni bili spremni da deluju u zaštiti SPS, ali njihova intervenncija nije bila neophodna. Još jedan gaf naprednjaka, taj neizvedeni puč, koji je direktno označio guranje demokrata u zagrljaj SPS-a.

– Da, samo šta će biti ako ih sutra Dačić pozove i naredi im da vrate SNS u vlast? Šta, izviniće nam se SPS i izbaciti nas na ulicu? Takav rasplet DS nikada neće dozvoliti sebi – kažu demokrate.

Opet, Antić tvrdi da u ovom času SPS ima većinu, da ona nije upitna, i da se stvara na dosada retko viđen način – strateškom procenom zainteresovanih činilaca.

– Vidi se da ja ne radim u svoju korist nego u korist građana. Mnogi shvataju to, da nam je posao da građane odbranimo od svih zala, da je to naša dužnost, da ljudima bude bolje. Ne smatram da su ljudi posebno za mene, nego im je naša priča politički prihvatljiva i moguća za grad, zato što je praktična a nije u magnovenju – ostaje samozatajan Antić.

SVE ZA GRADjANE

On tvrdi da iskreno veruje da će i DS podržati ovu vlast, „jer smo i mi i oni korektni partneri“. Lepo, ali tu je i cirkus sa većnicima koji rade ili „rade“ iako su podneli ostavke. 

– Naravno da će sadašnji većnici biti smenjeni i da će umesto njih na red doći još četvoro drugih, iz neke političke opcije, videćemo koje – opet je maglovit Antić.

Pa naravno, gradonačelniče, da će biti smenjeni kad su podneli ostavke, nego je pitanje, bez odgovora naravno, zašto to do sada nije učinjeno nego je SNS uspeo da izađe iz vlasti tako što još uvek suvereno vada preko svojih direktora i većnika?!

No, Vranje je to, i ništa više ne sme da čudi. Stari san Mihajla Markovića, jednopartijski pluralizam, sada će dobiti svoju lokalnu modifikaciju, višepartijsko jednoumlje. Pa će svi da uđu u vlast, što socijalisti nude od osnivanja svoje stranke, i svi će biti srećni. I čiča miča i gotova priča. Ono, baš gotova.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar