Blokiraćemo autoput



Ovog ponedeljka je oko 1700 radnika Jumka stupilo u generalni štrajk, koji je najavljen 25. decembra prošle godine. Reakcije rukovodstva su izostale, a ukoliko ne dobiju odgovor od svih institucija kojima su se obratili, radnici će radikalizovati štrajk. Osnovni razlog štrajka je neredovna isplata zarada.



Koliko radnika od ukupnog broja zaposlenih štrajkuje?

–       Od ukupno 1760 radnika, u štrajk je stupilo oko 1700, ostalo su direktori i pojedini šefovi koji se ili boje direktora ili im odgovaraju dobre plate koje primaju, za razliku od radnika kojima nisu isplaćena primanja osam meseci, a i kad budu, to nije više od 10.000 dinara. Trenutno ne radi nijedan pogon i neće ni raditi ukoliko ne dobijemo povratnu informaciju od svih institucija i pojedinaca kojima smo se obratili.



Kome ste se sve obratili i sa kojim zahtevima?

–       S obzirom na to da rukovodstvo ne poštuje zakon te radnicima još uvek nije povezalo radni staž, nije isplaćeno 17 zarada, nije regulisano zdravstveno osiguranje, ne postoji kolektivni ugovor, rešili smo da se, osim rukovodstvu JUMKA i gradu Vranju, obratimo i predsedniku Vlade Srbije, vicepremijeru i Ministarstvu privrede. Osim od ministra Saše Radulovića, sa kojim smo imali sastanak u decembru, odgovor je ovih dana stigao od Ivice Dačića i biće prezentovan na konferenciji za novinare. On je da najavio sprovođenje mera kako bi se ispitalo funkcionisanje firme u poslednjih devet godina, koliko traje ova agonija.

Da li se direktor oglasio povodom generalnog štrajka?

–       Nije se uopšte oglašavao od početka štrajka, odnosno od ponedeljka, 13. januara. Izaći će kad-tad na videlo sve malverzacije koje su se dešavale u ovoj firmi i dovele  do toga da 1700 radnika i njihove porodice ostanu bez osnovnih sredstava za život. Mi kao sindikat zajedno sa radnicima smo sve ove godine pokušavali da doprinesemo da kompanija funkcioniše. Ovaj štrajk će trajati sve dok kompaniju ne posete Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar Jovan Krkobabić, kako bi pokrenuli rešavanje svih ovih problema. U suprotnom ćemo radikalizovati štrajk i blokirati autoput.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar