Važno je razmišljati



Djorđe Djelić

Djorđe DjelićDjorđe Djelić je odmah, na početku školovanja zavoleo matematiku, a na prvo takmičenje otišao je u četvrtom razredu:



– Samo, tada nisam bio toliko dobar kao sada – kaže.

Ovom šesnaestogodišnjaku je majka, nastavnica matematike, prenela ljubav prema ovoj nauci. Gledajući je kako sastavlja i pregledava zadatke, postalo mu je zanimljivo.



– Matematika nije teška kada se razume na pravi način.

Glavni razlog što naši vršnjaci ne razumeju matematiku, po njegovom mišljenju, je to što je ne vežbaju. Pored drugih predmeta nemaju mnogo vremena za matematiku, objašnjava on.

Matematika je nauka koja treba da se razume, a to se postiže logičkim razmišljanjem a ne učenjem napamet. Smatra da dobri đaci nisu automatski i štreberi:

Voli da pomaže drugovima, ali ga nervira kad nekome uzalud pokušava da objasni neki zadatak. Nema određenu oblast u matematici koju posebno voli.

– Meni su sve oblasti podjednako zanimljive.

Za geometriju kaže da je teška jer treba znati šta i gde dodati, ali sa druge strane algebra sadrži teške zadatke sa brojevima koje treba kombinovati i koristiti uopštena znanja o brojevima.

– Matematika je jedina nauka koja sadrži prave zadatke i traži razmišljanje – objašnjava. Priznaje da zadatke iz hemije ne ume da rešava tako dobro kao iz matematike jer mu ne objašnjvaju to na pravi način, a fizika je ponavljanje formula.

Kada ne može da reši neki zadatak posveti mu vreme i razmišlja o problemu, a ako ga ne reši pogleda rešenje i pokuša da ga razume. Kada mu ni to ne pomogne, pomoć zatraži od majke ili profesora.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar