ONI SU OBELEŽILI 2013.



, , , , ,

PETAR VELIČKOVIĆ, PRVOTIMAC DINAMA



PAKER, ŠMEKER, GOLGETER

Miljenik vranjske publike Petar Veličković, iako ima 21 godinu, iza sebe nosi ogromno fudbalsko iskustvo, koje proizilazi iz činjenice da je vrlo rano ispekao zanat u velikim klubovima poput mlađih selekcija beogradske Crvene zvezde, Jagodine, kasnije kalio se u seniorskim ekipama Sloge iz Despotovca i Dubočice iz Leskovca. U januaru 2013. sa još nekolicinom fudbalera iz Leskovca se preselio u Vranje. Doveden je sa ciljem da klub ne ispadne iz Srpske lige. Međutim, i pored ogromnog truda koji je uložio zajedno sa ostalim saigračima, Dinamo je ispao i preselio se u Nišku fudbalsku zonu. Besan i ljut, kao i ostali zbog potpunog kraha, nije se predao, nego je i pored ozbiljnih ponuda sa strane, rešio da ostane u Dinamu i pomogne kako bi se klub ekspresno vratio u srpskoligaško društvo. Jesen je obeležio sjajnim asistencijama, omogućivši Nikoli Vojinoviću da bude vodeći strelac Dinama, a ostalim saigračima, poput Ljubiše Demića, Miloša Savića, Miloša Ž. Tasića, da se upisuju u listu strelaca. On sam postigao je šest golova i drugi je na listi golgetera. Posebna scena desila se u poslednjem, 15. kolu kada je u 90. minutu u komšijskom derbiju Bujanovčanima dao gol. Bila je velika kiša, duvao je vetar, a on je nošen velikom energijom otrčao do tribina gde su bili ljubitelji Dinama i podelio sa njima neopisivu radost. Nije bez razloga miljenik vranjske publike i nema nikakve sumnje da je Petar Veličković svojom igrom, pogotovo golovima, obeležio fudbalsku 2013.



 

DANIJEL STOŠIĆ, IGRAČ KMF VRANjE

MAJSTOR PETOPARCA

Klub malog fudbala Vranje u svojim redovima ima veliki broj asova. Mlađani Danijel Stošić takođe je pripadnik visoke klase igre koja sve više osvaja publiku. Klub malog fudbala Vranje čiji je Stošić član, ne blista u šampionatu Prve futsal lige, ali ne zato što on ne igra dobro, naprotiv, on je sjajan, ali drugi nisu na tom nivou. Publika u Vranju prepoznaje ga po sjajnim driblinzima na malom prostoru. Nisu mogli da ga zaustave ni odbrambeni igrači Bečeja, Kalče iz Niša, zrenjaninskog SAS-a Marbo Makobeta, Kolubare iz Lazarevca, niškog Kopernikusa. Bilo je nemoguće zadržati ga, jer mlađani Stošić radi ono što malom broju igrača uspeva – vara telom. Kada se tome dodaju fantastični volej udarci, onda se o Stošiću mora reći da je pravi biser na fudbalskoj sceni ne samo Vranja, već i Srbije. Sezonu je obeležio, u to nema nikakve sumnje, i sigurno je bio najbolji pojedinac u redovima kluba.

 

MARJAN PETROVIĆ, OMLADINAC DINAMA

GOLOVI GA PREPORUČILI PRVOM TIMU

Korpulentni golgeter omladinskog pogona FK Dinamo Marjan Petrović ni slutio nije da će sa nepunih 19 godina biti pozvan da brani boje prvog tima. U omladincima Dinama bio je glavna poluga tima koji trenira Dragan Stojanović Firga. Petrović je odigrao jesenas 12 utakmica, dao isto toliko golova, na šest susreta bio je igrač utakmice. Najbrži gol – u drugom minutu, dao je u Lebanu Radanu, u Boru postigao je čak tri gola, a sudije su mu priznale samo jedan. U prvom timu još nije postigao gol, ali ima vremena za ovog momka čiji su potencijali izuzetno veliki. Zbog velikog talenta i doprinosa u omladinskoj selekciji, kao i činjenici da su njegovi golovi bili presudni da klub zauzme treće mesto na tabeli, Petrović je, nema sumnje, najbolji mladi fudbaler grada u 2013. godini.

 

DRAGANA SRETENOVIĆ, JUNIORSKA PRVAKINjA EVROPE U LOU KIKU

DAMA ČELIČNIH PESNICA

Fenomen srpskog, evropskog i vranjskog kik boksa je svakako učenica Ekonomske škole u Vranju Dragana Sretenović. Ova devojka čeličnih pesnica u poslednje tri godine svojim rezultatima iznenađuje kako srpski, tako i evropski svet kik boksa. Godine 2011. u italijanskom gradiću Langino Sabijatore osvojila je titulu evropske prvakinje za mlađe juniorke. Naredne godine u glavnom gradu Slovačke Bratislavi okitila se titulom juniorske prvakinje sveta.Ove godine u poljskom gradiću Krinica Zdroj ponela je titulu juniorske prvakinje Evrope. Selektor reprezentacije Srbije Neca Milošević smatra je najvećim talentom u ženskoj konkurenciji u poslednje dve decenije. Tvrdi da će za vrlo kratko vreme kada bude član seniorskog sastava reprezentacije, pokoriti Srbiju, Evropu i svet. Osvojena titula juniorske prvakinje Evrope je najveći uspeh jednog vranjskog sportiste u ovoj godini i s pravom možemo reći da će se u Vranju sportska 2013. pamtiti po njoj.

 

FAZLIJA REDžEPI, JUNIORSKI VICEŠAMPION EVROPE U LOU KIKU

REPREZENTATIVNI DEBI UKRAŠEN SREBROM

Fazlija Redžepi nije ni slutio da će biti na spisku reprezentativaca za put na juniorsko prvenstvo Evrope u Poljskoj. Međutim, selektor Neca Milošević uvideo je u ovom mladom Vranjancu raskošan talenat i pozvao ga pod zastavu Srbije. Takmičenje u poljskom gradiću Krinica Zdroj ujedno je bio debi u sastavu sa nacionalnim obeležjem. U vrlo dramatičnom finalu poklekao je u sudaru sa kršnim reprezentativcem Rusije, pružio ruku i osvojio srebrnu medalju, postavši vicešampion Evrope u lou kiku za 2013. godinu. Uz Draganu Sretenović, Redžepi je u to nema nikakve sumnje, obeležio godinu za nama.

FUDBALSKI KLUB RADNIK,ČLAN PRVE LIGE

PONOS JUGA SRBIJE

Kada je daleke 1923.godine u Surdulici osnovan prvi fudbalski klub-SSK,od tada pa sve do sada generacije igrača sanjale su da  pređu u viši rang.Prvobitna želja je bila da igraju u vranjskom fudbalskom podsavezu,zatim u Okružnoj,Međuokružnoj ligi,Južnomoravskoj ligi,Niškoj zoni,Srpskoj ligi.Generacija fudbalera razmišljala je zajedno sa upravom kluba i predsednikom Novicom Tončevim da se domognu Prve fudbaleske lige Srbije.Cela priča je postavljena tako da tim u leto 2013 uđe u elitno društvo.Na startu Radnik je u odnosu na glavnog rivala-niški Sinđelić zaostajao šest bodova.Da bi se stiglo na cilj trebalo je angažovati dobrog trenera.Vrlo brzo je nađeno rešenje i u Surdulicu stiže nekadašnji as Crvene zvezde Cvijetin Blagojević i cela priča dobija konačan smisao u junu mesecu kada Surduličani nakon trideset odigranih kola imaju isti broj bodova-65 i po pravilu da bi se dokopali višeg ranga morali su zajedno sa Nišlijama u baraž.Trener Blagojević je sa svojim timom napravio čudo i u sred Niša Radnik je savladio kao gost Sinđelića sa 3:0 i praktično postao prvoligaš.Drugi meč koji se igrao u Surdulici 23.juna u 17:30 časova bio je čista formalnost.
Surduličani su taj meč izgubili sa 1:2 ali bili su pobednici jer su u prvom meču napravili iznenađenje i sa pravom su postali šampioni Srpske lige-grupa Istok i plasirali se u Prvu fudbalsku ligu Srbije.
Ovim podvigom Surduličani su napravili najveći uspeh u svojoj istoriji,državi Srbiji podarili prvoligaša i na taj način osvetlali obraz celom Pčinjskom okrugu,bolje reći jugu Srbije,jer od Niša do Preševa Radnik je jedini prvoligaš.Zbog toga je Radnik u 2013.godini najuspešniji kolektiv u okrugu Pčinjskom.Zlatnim slovima u istoriju Surduličkog fudbala biće upisani:fudbaleri Stefan Mirdžić,Dalibor Petrović,Danijel Ilić,Nikola Stojanović,Ilija Tanasković,Miloš Ivanković,Milan Marković,Nikola Kovačević,Nikola Petrović,Nikola Vojinović,Milan Petrović,Nikola Petrović,Edin Ličina,Vladimir Stanković,Dušan Stojkov,Stefan Sibinović i Nikola Stanković.Takođe zlatnim slovima biće upisani i trener Cvijetin Blagojević,njegov pomoćnik Goran Jocić,klubski lekar Dr.Čeda Mitić,fizioterapeut Miljan Stanković,kao i celokupna uprava kluba na čelu sa počasnim predsednikom Novicom Tončevim.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar