Samo Lunga nije smenjen



Ponovo u sedlu: Čedomir Stanimirović, zamenik direktora ZC, Pomoćnici direktora: Goran Stanković i Dušan Aleksić, Upravnik Bolnice: Zvonko Djorđević, Novi načelnici: Dušan Jovanović i Slađana Mitić, Smenjena: Ljiljana Živulović

Na rukovodeća mesta postavljene su bračne drugarice gradonačelnika, predsednika Skupštine i načelnika Policijske uprave



 



Ponovo u sedlu: Čedomir Stanimirović, zamenik direktora ZCU Zdravstvenom centru u Vranju, krajem protekle i početkom tekuće nedelje, došlo je do prave Vartolomejske noći, u kojoj je, nakon smene na čelu ustanove, na red došla i većina zamenika, pomoćnika direktora, te načelnika odeljenja, uz kolateralnu štetu oličenu u srednjem i nižem medicinskom i nemedicinskom osoblju. Vršilac dužnosti direktora ZC Vladimir Stamenković, koji je na čelu ZC zamenio Uroša Trajkovića, predložio je novi tim saradnika, iako je pre samo petnaestak dana, prilikom imenovanja na tu funkciju rekao da niko neće biti smenjen, niti da će neko od zaposlenih da dobije otkaz. Otkaza, doduše, još uvek nema, ali spisak smenjenih izgleda kao „seča knezova“.

PARADIGMA
– Postavljanje moje supruge – kaže Dejan Tričković, predsednik Skupštine Grada – na čelo Dečijeg dispanzera, nema nikakve veze sa politikom. Ona ima sve neophodne kvalifikacije, bilo bi neukusno da ih ja nabrajam. O kakvom pedijatru se radi, znaju svi koji leče decu kod nje, i kolege sa kojima sarađuje.

ŠINDLEROVA LISTA

Evo liste, pa kako za koga: Prema novim kadrovskim rešenjima, za upravnika Bolnice izabran je gastroenterohepatolog Zvonimir Djorđević, dok je njegova supruga Slavica Djorđević načelnica Pneumoftiziologije. Nova načelnica Urgentnog odeljenja je, umesto osnivača i dugogodišnjeg načelnika Ljubiše Stojiljkovića, Milena Antić, supruga gradonačelnika Zorana Antića. Doktorka Dušica Stanković zamenila je na Internom odeljenju dugogodišnjeg načelnika Blagoja Timčića. Na Ginekologiji je umesto Ljiljane Živulović za novog načelnika imenovan Goran Radojčić, suprug načelnice Neurologije Gordane Radojčić. Pedijatrija je dobila za načelnicu Zoricu Parezanović, suprugu načelnika Infektivnog odeljenja Milomira Parezanovića. Načelnica Fizikalne medicine Tatjana Mladenović, supruga je upravnika Doma zdravlja Nenada Mladenovića. Načelnik Ortopedije je Zoran Stojanović, dok je upravnik bolničke apoteke ostala Marija Dejković. U bolničkoj laboratoriji Danijela Ristić Georgijev zamenila je na mestu načelnika dosadašnju dugogodišnju načelnicu Stanče Mihailović.

Pomoćnici direktora: Goran Stanković i Dušan AleksićDo određenih kadrovskih promena došlo je i u Domu zdravlja. Naime, nova načelnica  Stomatologije je Jasminka Velinović, supruga načelnika Policijske uprave u Vranju Slađana Velinovića. Zatim, nova načelnica Školskog dispanzera je Vesna Tričković, supruga predsednika Skupštine grada Dejana Tričkovića. Novi načelnik Dečijeg dispanzera je Slave Nedeljković, rođeni brat direktora filijale RFZO u Vranju Dragoslava Nedeljkovića. I Odeljenje opšte prakse dobilo je novu načelnicu – Slađanu Mitić, suprugu zamenika predsednika Skupštine i visokog funkcionera SPS-a Siniše Mitića. Sa meta načelnika Transfuzije smenjena je Slavica Mladenović, a postavljen Dušan Jovanović.

Upravnik Bolnice: Zvonko DjorđevićInače, u istom danu imenovani su i pomoćnici direktora Zdravstvenog centra u Vranju, Nebojša Stošić, Miroljub Stanković, Dušan Aleksić, Dobrivoje Stošić i Goran Stanković. Novi zamenik direktora je Čedomir Stanimirović, koji je posle karijere predsednika odbora DS-a prešao u SRS, da bi se nedavno učlanio u SNS. 

LOJALNOST I POŠTOVANjE

I tako dalje, tu su glavne sestre i glavni tehničari, i ostalo medicinsko i nemedicinsko osoblje, samo što još nije smenjen i Jovan Janković Lunga, zadužbinar vranjskog zdravstva.

Novi načelnici: Dušan Jovanović i Slađana Mitić-Pa tu nema ničega čudnog – kaže dr Vladimir Stamenković, v. d. direktora Zdravstvenog centra – uobičajeno je da novi direktor stvara i svoj novi tim. Članovi mog novog tima su izabrani zbog njihove stručnosti i iskustva; da, čuo sam već da me optužuju zbog „partijskog zapošljavanja“, ali, ne mora neko ko je stručan i sposoban da trpi zbog javnog rada svoga supružnika. Oni koji su partijski zapošljavali, sada neka peru svoj prljavi veš. Ja sam upravo i postavljen na ovo mesto zato što sam vanstranačka ličnost, i to što se priča da su kadrovske odluke donošene po nekakvim komitetima, uopšte nije tačno – sve ove odluke su isključivo moje.

No, struktura novopostavljenih funkcionera u vranjskom zdravstvu insinuira i na neke druge uticaje.

-„Počistili“ su nas – kaže dr Slobodan Pejić, dosadašnji načelnik Neurologije, funkcioner DS – mene i Ristića, bez obrazloženja, bez poziva novog rukovodstva na razgovor, i naravno da je to politička smena. Šta da kažem – za prethodnih pet godina otkako smo Rade Ristić i ja bili na čelu naših odeljenja, to su bila dva najorganizovanija i najopremljenija odeljenja u bolnici. A čemu ovo, samo rukovodstvo zna, ako i ono zna. Meni nije ovo prva smena, tako da sam se već navikao na te političke igre. Očekivalo se da će biti smenjeni svi koji nisu u SPS ili bliski njemu, i struje u SNS koje nisu bliske predsedniku Gradske skupštine Dejanu Tričkoviću. Novi direktor, uvaženi kolega, prema kome imam izuzetan respekt u stručnom smislu, izgleda da je prerano podlegao političkim igrama.

Smenjena: Ljiljana Živulović„Političke igre“ nisu se samo odrazile na URS i DS, već i na deo koalicije u turbulenciji SPS-SNS.

-U petak sam smenjen – kaže dr Mladen Kostić, otorinolaringolog, dotadašnji zamenik direktora ZC – odlukom novog direktora sa tog mesta; valjda, kao neka kompenzacija, istom odlukom postavljen sam za pomoćnika direktora. U ponedeljak ujutru sam smesta dao ostavku na to mesto, jer smatram da to nije bila korektna smena, a istovremeno poštujem odluke vrha SNS da naši članovi koji su u vlasti i direktori koji su imenovani zbog članstva u SNS, da se povuku sa svih funkcija. Smatram da je to časno i etički. Zbog toga poručujem stranačkim i kolegama po profesiji, lekarima, koji su prihvatili funkcija, da slede moj primer, da se povuku sa funkcija i time pokažu lojalnost i poštovanje prema SNS.

Ne, uopšte nema politike u ovoj zdravstvenoj priči, ali u to može da poveruje samo pacijent Gornje Toponice. Dok i tamo ne smene načelnika, naravno, bez politike, još će mu pokloniti i najnoviji model košulje koja se zakopčava otpozadi. A onda će ući u politiku, i lečiti društvene probleme. Hudini.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar