Mnogo sam jak



Zoran Antić

O odlasku naprednjaka iz vlasti, skupštinskoj većini, promenama u zdravstvenom centru, svojoj poziciji u stranci, abicijama i željama u narednoj godini. I, naravno, o poslaniku Draganu Nikoliću



 



Zoran AntićGradonačelnik Zoran Antić pred novu 2014. godinu nalazi se na naajvećim iskušenjima od kako je došao na to mesto, u julu 2012. godine. Vladajuća koalicija se raspala, nova je tek u procesu stvaranja, ali SPS ne odustaje od vlasti na koju je zaseo pre ravno 23. godine. Kako gradonačelnik posmatra godinu za nama, kako aktuenu situaciju a kako percepira budućnost, vidi se iz redova koji slede. Zanimljivih momenata ne manjka, kao ni optimizma. Istina je, što reče Molder, uvek negde tamo, ali gradonačelnik ipak smatra da u 2014. možemo ući sa dozom optimizma, koji nam tako mnogo nedostaje u svakodnevnom životu.

VRANjSKE: Gospodine Antiću, ima li skupštinske većine?

ANTIĆ: Naravno  da ima. 

Ko čini tu većinu?

– Čine je odbornici izborne liste SPS – JS – PUPS – SDPS, odbornici LDP-a i odbornici koji svojom odgovornošću, svešću i savešću, obazrivošću prema dešavanjima u gradu, podržavaju  ovu koncepciju koju smo do sada imali.

U  brojevima?

– To je u brojevima negde 36-37 odbornika.

ŽENE FUNKCIONERA
A kako gledate na to da su na mnogim mestima sada supruge funkcionera SPS-a?
– Pa nisu samo one. Opet, supruge ničim nisu hendikepirane što su im muževi to što jesu. Eto, Slađana Mitić je već bila načelnik. Kad mogu neki drugi, zašto ne i ona? Na Školskom je načelnik bio bez kvalifikacija. Koji je diskvalifikujući razlog za Vesnu Tričković? Po čemu on može da bude predsednik Skupštine, a ona ne može načelnik? Milena Antić je lekar specijalista deset godina, sa prosekom preko 9,60. Slavica Djorđević je bila načelnik, isto i Tanja Mladenović. Oni su birani analizom, i to na predlog kolega. Pitajte slobodno – da li je Zoran Antić bio za ta imenovanja, ili je to bio dogovor kolektiva.
Opet, više je nego čudno da supruge gradonačelnika, predsednika skupštine, njegovog zamenika, šefa policije, sve one odjednom postanu načelnice odeljenja.
– To je sticaj okolnosti. Kad sam se ženio nisam mogao da pretpostavim šta ću biti za deset godina. One napreduju shodno svojoj karijeri. Ne mogu da pričam o kriterjumima za izbor, jer bi to bila politika, a mi ne želimo da se politika time bavi. O ljudima koji su postavljeni govoriće rezultati njihovog rada.

DEMOKRATE SU NAM PARTNERI

Pa šta će vam sada još i DS?

– Radi se o legitimnom iskazivanju moje političke procene da u ovom momentu treba pozvati DS, obzirom da mi ni na koji način politički nismo narušavali naše odnose, sem iskakanja pojedinaca, koji su zbog raznoraznih ličnih odnosa shvatali neke procese drugačije nego što oni jesu. DS je sačuvala svoj legitimitet, odbornička grupa deluje prilično homogeno, DS ima svoju izbornu bazu ovde, i kao partner sa kojim smo radili u prethodnom periodu bilo je i planirano da nastavimo zajedno u vlasti, da nije bilo poziva Dačića posle izbora da se partneri promene.

Pa kako ide taj posao oko ulaska demokrata u vlast?

– Idu politički proceduralno. Zvali smo ljude da se razgovara, imali smo preliminarne kontakte, i oni će se nastaviti tokom praznika. Nije bilo zvaničnih sastanaka, samo telefonskih kontakata.

Pa postoje li tamo dve struje – jedna za vas i jedna protiv vas?

– Ne znam ja da li tamo ima struja. Ono, ima struje u prostorijama stranke, to je sigurno.

Znači, vi ne ulazite u samu suštinu, kako biste rešili svoje probleme?

– Nemam ja problema uopšte, drugi ih imaju. Trenutno koalicija oko SPS-a nema nikakav problem, dok su drugi u mnogo velikim problemima.

Da li ste se ikad pokajali zbog koalicije sa SNS-om?

– Ja se nikada ne kajem ni za šta, pre svake odluke dobro promislim. Ja koalliciju sa SNS-om nisam pravio iz ljubavi, nego zato što je to aktuelno stanje nalagalo. Postoje dva čoveka u vrhu SPS-a koje ja ne mogu da odbijem za bilo šta. Stav je bio vrlo jasan, i mi smo morali da ga poštujemo. Mi SNS ni na koji način nismo dezavuisali, nismo im pravili probleme ni nanosili štetu, njihova je legitimna volja da izađu iz vlasti i mi ćemo to poštovati.

Nije baš tako delovalo na onoj skupštini  27. novembra. Vi ste tada, na iznenađenje mnogih, delovali krajnje čvrsto i niste hteli da izađete u susret ni jednom od zahteva SNS-a i URS-a.

– Ja uvek delujem čvrsto,  zato što mogu da predvidim događaje i osetim unutrašnjost političkih poteza neistomišljenika. Da percipiram određene stvari u politici. Delovao sam strogo principijelno ne želeći da se moja stranka meša u unutrašnje stvari partnera. Da smo to uradili mi bi rasturili skupštinu i bili okvalifikovani kao ti koji smo, stavljajući se na jednu stranu, podržavajući smenu Tričkovićeva i Veličkove, direktno bez saglasnosti vrha SNS-a, a čuvam poruke vrha SNS-a koje kažu da to ne treba da se podrži, mi bi se svrstali na jednu stranu. Mi to nismo uradili, nismo imali ni jedan jedini razlog da kvarimo odnose ni sa kim, pa čak ni sa URS-om. Oni su mislili da treba da krenu na SPS i mene, i krenuli su. I dobili su!

Svi smo prisustvovali scenama na skupštini kada su vas partneri gotovo molili da budete fleksibilniji, ali ste vi ostali nepopustljivi. Zašto?

–  Ne mogu da budem fleksibilan u nečemu za čim nema potrebe. Pre toga smo razgovarali, nekoliko puta sam upozoravao na scenario koji će se desiti. Meni je žao što je URS napustio skupštinu pokušavajući da sruši kvorum. Time su se demaskirali i pljunuli na devetogodišnju saradnju i bacili rukavicu na mene, koji sam u SPS-u bio okarakterisan kao lični zaštitnik URS-a. Ja sam podneo najveći teret ulaska i bivstvovanja URS-a na vlasti, zbog specifičnih odnosa sa nekim ljudima u toj stranci. Da su se neki drugi pitali, oni bi i dan danas bili opozicija, i ne bi ni postojalli.

DOGODIO SE NAROD

Zašto su samo oni platili cenu pokušaja rušenja SPS-a?

– Koliko vidim, nisu samo oni. Raspušten je i odbor SNS-a, i oni izlaze iz vlasti. A sve je to zbog događanja i dešavanja. Nekima se dogodio narod, nekima članstvo, a nekima su se dogodili i funkcioneri. Ali, bez obziira na sve, mi smo funkcionisali, a i dan danas funkcionišemo, sa SNS-om u punom kapacitetu.

Pa kako će se tu stvari dalje razvijati?

– Doći će do rekonstrukcije i stabilizacije vladajuće većine, naravno sa drugim akterima. Lako ćemo rešiti i problem novih većnika i direktora, koji će doći iz neke političke opcije, a videćemo koje. Imamo jasne ideje, i samo se čeka Skupština za njihovu realizaciju.

Šta će biti sa Dejanom Tričkovićem i Bojanom Veličkov?

–  To ćete morati njih  da pitate. U njima sam imao odlične saradnike, a o Bojani imam veoma visoko mišljenje, kao i o Dejanu, bez obzira što smo kao predsednici odbora imali suprostavljene pozicije. Njihove su odluke o tome šta će raditi, a mi ćemo pratiti dešavanja, ali mislim da će oni ipak podneti ostavke.

Ali, čuje se da Tričković ne namerava da podnese ostavku. Pa koga bi on u tom slučaju predstavljao u Skupštini?

– O tom potom. Čovek tako misli i ima pravo na to. Da sam na njegovom mestu i ja bih možda tako mislio. Opet, ne vidim ni jedan razog zbog koga narodni poslanik Dragan Nikolić, koji je izazvao čitavu ovu ujudurmu, ne podnese ostavku. To je krajnje legitimno. I to je jedino realno rešenje svih ovih problema.

SIMPO
Kakvi su vaši odnosi sa gospodinom Tomićem?
– Izvandredni. Mi smo u stalnoj komunikaciji. Pratim situaciju u „Simpu“, i verujem da će on i menadžement naći načina da očuvaju kompaniju. Šta se od mene tražilo da pomognem, mislim da sam pomogao.

Dobro, u kakvim ste vi sada odnosima? Poslednji put ste se posvađali i prekinuli sve kontakte?

– Ne, ja se uopšte nisam svađao sa njim. Ne! Nikakav ja problem nemam sa njim. Ali, trenutno sa njim nemam nikakve kontakte. Čestitao sam mu slavu, odgovorio je „hvala“, i on je meni čestitao  i to je to. Civilizacijski odnosi, i to je to.

Da li je većina problema koje ste imali u koaliciji sa SNS-om generisano zapravo ličnim odnosom vas dvojice?

– Oni jesu inicirani Nikolićevim političkim odnosom prema meni. Ali ja to smatram potpuno legitimnim. On ima pravo tako da deluje, a  ja imam pravo da se branim.

Opet, tu je i izjava iz SNS da izlaze iz vlasti u 11 opštiina u Srbiji, među kojima je i Vranje, jer ne žele da dele odgovornost za loš rad lokalnih samouprava. Da li se to i ovde loše radilo?

– Apsolutnno to demantujem, jer smo mi radili odlično. Parametri koje mi imamo nema niko drugi u Srbiji. Oni bi prvo trebalo da smene svoje ljude u gradovima koji duguju basnoslavne sume novca i gde je privreda u potpunomm rasulu. Ovde za tim nema potrebe. Nemamo ni jedno preduzeće ili segment javnog sektora koji ne funkcioniše. Sve planirano smo ostvarili. To su parametri. Možda se neko zaneo u nekom apsolutističkom duhu vladavine, ali ovo je Vranje, ne ostatak Srbije.

Da li vi to kažete da je odluka SNS-a da izađe iz vlasti u Vranju uperena protiv građana Vranja?

– Ja shvatam da su oni ljuti na svoje ljude, i to ne na pojedince nego na sve. Nisam čuo da je neko prozvao SPS. Ako nas prozovu, odgovorićemo žestoko.

Najnoviji vaši potezi su ipak sve na političkoj sceni okrenuli protiv vas.

– Bože sačuvaj, ja mislim da su baš svi za mene. Evo pitajte građane, ljude, viđenije Vranjance, uživam nesebičnu podršku građana. Sutra kada bih izašao na neposredne izbore dobio bih 50 odsto glasova.

NE PLAŠIM SE IZBORA

Ali, izbori nisu na vidiku.

– Ko to kaže? Još nisam odlučio oko toga, radim procenu da li mi odgovaraju ili ne. Za sada iza mene stoje četiri partije, a stajaće još dve ili tri. I dobar deo, 90 odsto SNS-a je za ovu priču. Prema tome, radi se o zabludelim mislima preigranih pojedinaca u politici. A mnogi su se preigrali zaplašeni mojom energijom i snagom koju sam pokazao. Plaše se ljudi, i ja ih potpuno razumem. Niko nije očekivao da će Antić i ekipa uraditi ovo što je urađeno u Vranju.

Zašto smatrate da je to neočekivano?

– Svi su mislili da ću se saplestii na funkciji i da se neću snaći. Nasuprot tome, grad funkcioniše sjajno, a biće još i bolje. I sve što sam rekao biće urađeno, na korist građana. Moji rezultati rada su garant mojih reči. Nije sporno da imam političke protivnike, ali se mnogi plaše od mene, jer se plaše rezultata rada, koja će im oduzeti sve šanse na izborima.

Gura li vas to ipak u neko autoritarno ponašanje?

– Ja se nikad u životu nisam ponašao autoritarno. Ni jednu odluku nisam doneo sam, i uvek idem u široke konsultacije. Ja nikoga nisam terao u opoziciju, i svi su odlučili sami da budu tamo gde jesu. Stranci sam ponudiio tri opcije – privremene mere, nove izbore i ostanak u vlasti. Stranka je izabrala ovu treću, jer smo dobro radili do sada.

Da li ste zaista spremni da idete na izbore?

– Nikakav probem, ali nikakav, verujte mi. Na osnovu rezultata na prethodnim izborima, koji su dobili potvrdu na izborima za MZ, više sam nego ubeđen da ćemo razvaliti na izborima. Znate da ne pričam napamet, nego znam raspoloženje naroda.

AFERA KONjAK
Kako ste preživeli tu aferu koju ste imali prilikom putovanja u Rusiju?
– Više mi je to smešno da komentarišem. Sad mi postaje simpatično. To je tolliko prevaziđena stvar… Mislim da je i dolazak Palme u Vranje pokazao o čemu se radi – o klasičnoj tabloidizaciji i zloupotrebi medija u političke svrhe.

Izbacivanje URS-a sa vlasti rezultovalo je smenom Uroša Trajkovića sa čela ZC Vranje.

– Sticaj okolnosti.

Da li je novi direktor Vlada Stamenković vaš čovek?

– Ne. On je, koliko znam, odličan lekar, i bio je kandidat jedne opcije među nekoliko njih, i pokazao se kao sjajno rešenje. Mislim da će ZC uspeti pomoću njega da izađe iz ogromne krize u kojoj se nalazi.

Ali, najnovija rešenja u ZC pokazuju da tamo sada SPS ima pretežan uticaj?

– Ne bih se složio sa tim, sve je to stvar dogovora.

Dakle, spisak načelnika nije pravljen u SPS-u?

– Mi jesmo učestvovali u usaglašavanju, ali je o svemu odlučivala sstruka. Eto, ja sam bio lično protiv postavljenja Milene Antić (Antićeva supruga; p.u). Ali, nisam želeo da se mešam u predloge struke. A struka je želela da ona preuzme odgovornost u ZC-u. Koja je svrha da promenite direktora a da ostanu svi ostali?

Na kraju, šta će biti sa odvajanjem Doma zdravlja?

– Uputili smo zaključke Gradsog veća ministastvu, i čekamo odgovor. Da smo ušli u proces odvajanja, sada bi bili u blokadi za 300-400 miliona. Mora neko drugi da preuzme te dugove, da se na državnom niovu reši problem neugovoreniih radnika. Tada ćemo rado preuzeti  Dom zdravlja.

SPS JE JEDINSTVEN

Dobro, kakve su vaše pozicije u SPS-u?

– Odlične.

Prema mojim informacijama, najmanje troje ljudi na stranačkim organima je oštro kritikovalo vaš rad?

– Bože sačuvaj, pogrešne su vam inforacije. Moje veze sa centralom su svakodnevne, i od njih imam punu podršku. Vranjski odbor SPS-a je monolitan, i nikada nisam imao veću podršku stranke, nikada. Imali smo probleme na samom početku, zbog neulaska URS-a u vlast, ali posle toga niko nije imao primedbe na moj rad. Zašto bi ih i imao?

Koja su to glavna dostignuća vaše vlasti?

– To je prvo stabilizacija ekonomskih, finansijskih i političkih prilika u Vranju. Izdržali smo tri jaka finansijska udara na lokalne samouprave, i uspeli smo da godinu izguramo na nogama, bez ikakvih manjkavosti. Voditi grad pod ovim uslovima je abnormalno teško, i svi znaju da radim po 20 sati dnevno, kako bih sačuvo grad od svih ala, ula i bula koji hoće da ga naruže. Iz petnih žila se trudim da ne dozvolim da kriminogene strukture i vaninstitucionalni centri moći utiču na razvoj grada. Bitno, u ovim okolnostima, održali smo nivo razvoja koji je planiran.

Šta Vranjance očekuje u 2014. godini?

– Svi traže bolju egzistenciju, i tu je napravljan iskorak sa stručnom praksom, i gledaćemo da to i ove godine uradimo. Ako ostanem na mestu gradonačelnika, a mislim da ću ostati, svakako, moj će posao biti što veća zaposlenost. Tražimo strateške partnere da krenemo sa punim zapošljavanjem u privredi, jer je administracija prepuna, a i zakonom je zabraneno  zapošljavanje u toj oblasti. Vranje mora biti moderan grad, uz promenu određenih navika i mnogo, mnogo više rada.

Imate li novogodišnju poruku za građane Vranja?

– Želim im miran život i dobro zdravlje, spokojstvo, porodično i lično, i napredak u svakom segmentu života. I svima koji nemaju posao da ga nađu u 2014. godini. Da ostvarimo standard kao krajem osamdesetih, kada je ovde prosečna zarada bila nekoliko hiljada maraka. Tada ćemo svi biti najsrećniji. Moramo da smanjujemo razlike među ljudima, zato moramo da ubrzamo reforme i da svi pomalo pomognemo našem gradu. Političkim neistomišljenicima želim da nastave borbu protiv mene, kao i ja protiv njih, naravno u interesu grada.

Šta bi vi bez neprijatelja?

– Problem je u tome što imam mnogo prijatelja. Neprijatelja ima, recimo, tri. Da ne nagađamo, prepoznaće se oni sami.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar