Mahanje lilihipom



Sednica Skupštine na kojoj je pukla koalicija: gradonačelnik sa saradnicama

Socijalisti tvrde da imaju potrebnu većinu, ali su za svaki slučaj pozvali domokrate da im se pridruže u vlasti



 



Sednica Skupštine na kojoj je pukla koalicija: gradonačelnik sa saradnicamaDešavanja koja prate odluku Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) da njeni funkcioneri izađu iz lokalne vlasti i, na drugoj strani, pokušaji socijalista da sami, bez dosadašnjeg partnera, formiraju većinu, sve više dobijaju obrise španske serije – bes, radost, tuga, zabranjene veze i, uopšte, ne zna se ko je tu sa kim i ko kome šta dođe. Gradonačelnik Zoran Antić, poput alhemičara pokušava da napravi većinu i sva je prilika da će u tome i uspeti. Njegovi najbliži saradnici iz SNS, Bojana Veličkov i Dejan Tričković, zamenica gradonačelnika i predsednik parlamenta, danima se femkaju šta da čine; da li da se povinuju odluci centrale i tako vrate svojim uobičajnim zanimanjima, ili da ostanu na funkcijama, i rizikuju isključenje iz stranke koje najavljuje potpredsednik Bratislav Gašić. Neposredno pre odlaska ovog broja u štampu, Veličkova je saopštila da podnosi ostavku ne samo na zameničku funkciju, već i na članstvo u SNS, čime je pokazala zaista visok stepen pre svega samopoštovanja. Tričković to još nije učinio uz izgovor da nije završio sve skupštinske poslove (vidi okvir), ali je utisak da potpredsednik Gašić nema za previše sluha za njegovu odluku:

DEJAN TRIČKOVIĆ
OSTAVKA, ALI KASNIJE
– Sigurno ću ispoštovati zahtev Predsedništva SNS i podneti ostavku na mesto predsednika Skupštine Vranja. Kada će se to desiti zavisi od završetka skupštinskih poslova koje sam u obavezi da obavim. Želim da do kraja odgovorno obavljam posao koji mi je poveren zbog gradjana, stranke i sebe.Upoznao sam sa ovim  najviše funkcionere stranke i imam njihovu saglasnost. O isključenju iz stranke ne razmišljam jer za to ne postoji ni jedan jedini razlog, za razliku od nekih koji su se već  kandidovali.

– Neki ljudi bili su u pravu kada su govorili da njih dvoje rade protiv interesa SNS, a odbor u Vranju je, između ostalog, raspušten zbog takvog njihovog delovanja. Ukoliko do ponedeljka (30.decembar) ne podnesu ostavke, biće isključeni iz stranke – kaže Gašić za Vranjske.

OSTAVKE

Nije, dakle, teško zaključiti da će Tričkoviću, čak i ako podnese ostavku pre zadatog roka, na čelu ostati žig „unutrašnjeg neprijatelja“. Za razliku od njega, gradski većnici SNS su svoje ostavke još u ponedeljak popodne predali pisarnici Gradske uprave. Srđan Milošević (saobraćaj i infrastruktura), Nenad Veličković (poljoprivreda), Dragoljub Kostić (privreda) i  Maja Ristić (kultura) će se do neke druge prilike vratiti poslovima koje su obavljali do ulaska u vlast prošlog leta, a ostavku je podneo i naprednjački pomoćnik gradonačelnika Voja Zlatković.

– Kao i uvek do sada, ispunili smo ono što je centrala stranke tražila od nas – kratko je prokomentarisao Milošević, odbivši da još nešto doda na ovu temu.

Prema Gašićevim najavama, direktori  javnih preduzeća i ustanova iz SNS ostavke će morati da podnesu u prvim danima 2014, „jer grad mora da funkcioniše“.

Ovim je, makar privremeno, stavljena tačka na fertutmu koja mesecima unazad prati naprednjake u uveseljava čaršiju, a kulminirala je prijavom odbornika SNS Slobodana Petrovića da su ga neki partijski drugovi, predvođeni poslanikom Draganom Nikolićem, pretukli prošlog meseca u centru grada, posle čega je cengtrala raspustila odbor a Gašić doneo aber od predsednika Vučića koji im je poručio da ih se stidi.

BOJANA VELIČKOV
IZLAZIM IZ SNS
Bojana Veličkov se javnosti obratila saopštenjem i nije želela da ga detaljnije obrazlaže:
– Kao odgovorna osoba osećam  moralnu potrebu da se obratim, pre svega članstvu SNS-a, ali i građanima Vranja. Verovala sam u ideju i program SNS-a i zato sam i pristupila stranci februara 2009 godine. Tada nas je bilo malo, a moja želja je bila  da svojim znanjem i radom doprinesem boljem životu građana Vranja. Od člana stranke,preko predsednika mesnog odbora, do potpredsednika GrO, stigla sam radom i angažovanjem u stranci (…) Zbog svega što se dešavalo u  GrO SNS, zatim izlaska odbornika SNS-a na sednici Skupštine Grada 27.11.2013. raspuštanja GrO, zvaničnog stava stranke o kome sam obaveštena iz medija i stalnim prozivanjem od strane potpredsednika stranke Bratislava Gašića putem lokalnih medija da čeka moju ostavku, a da me nije obavestio o roku podnošenja iste, što je učinio sa ostalim predstavnicima  vlasti iz SNS-a u Vranju. Ostavku sam sama ponudila gospodinu Gašiću još 23.10.2013 godine , prilikom njegove prve posete GrO SNS-a, koju on tada nije prihvatio.
Moja ostavka na mesto zamenika gradonačelnika je najmanje što treba da brine građane, članstvo i funkcionere SNS-a. Podnosim je danas. Ovim putem i zvanično istupam iz članstva SNS-a, jer ne želim da se moje ime više zloupotrebljava od strane pojedinaca kao ime nekog  ko ruši ugled i interese SNS-a u Vranju. To radi neko drugi čije ime  i postupke znaju svi građani Vranja, ali nažalost i Srbije – napisala je Veličkova zahvalivši se članstvu i građanima.

Socijalisti, posle povlačenja naprednjaka, i pošto su iz vlasti još krajem novembra izbacili Ujedinjene regione Srbije (URS) a šefa te stranke Uroša Trajkovića iz fotelje direktora Zdravstvenog centra, kao da hrane svoj atavistički nagon da vladaju sami. U međuvremenu, okolo mašu lilihipom i čekaju ko će na njega da se zalepi.

Iako je gradonačelnik u ponedeljak na netom zakazanoj konferenciji za novinare objasnio kako je stanje redovno i nema bojazni od privremenih mera, sednica parlamenta planiraana za kraj godine ipak je pomerena za početak naredne. Do tada valja obezbediti pouzdanu većinu, a prema nezvaničnim ali pouzdanim informacijama, koje socijalisti inače demantuju, ona je već osigurana oprobanom metodom koja je mnogo puta u prošlosti pokazala odlične rezultate.

Naime, čitav grad i mediji bruje da je podrška obezbeđena tako što je sedmoro odbornika sa liste SNS dobilo posao u preduzećima i ustanovama koje kontrolišu socijalisti:

– To su najobičnije glasine – kaže Branimir Stojančić, gensek socijalista i glavni „terenac“ ove stranke, ali dodaje da SPS ima većinu.

NEPRISTOJNA PONUDA

Ukoliko se ova tvrdnja ispostavi tačnom, a ispostaviće se vrlo brzo, socijalisti će imati najmanje 35 svojih odbornika, dva više od neophodne većine u parlamentu sa 65 mesta, ako se zna da trenutno kontrolišu 28 narodnih deputata, a vrlo je verovatno da će im prići još neki.

Zbog toga poziv koji su socijalisti uputili demokratama deluje kao džentlmenski poziv bivšoj ljubavi koji bi, ukoliko bude bio prihvaćen, zacementirao socijalističku vlast i raspršio svaku pomisao na prinudnu upravu ili izbore, za koje svi, SPS naročito, tvrde da su spremni. Uostalom, i DS poput SNS ima 14 odbornika pa takvoj vlasti teško da bi se mogao osporiti legitimitet.

Zvanična ponuda stigla je početkom nedelje, a prema najavama iz Gradskog odbora Demokratske stranke na nju će biti odgovoreno posle praznika, iako se čuju glasine da su demokrate kao „odgovorna partija“, gotovi da prihvate ponudu stranke sa kojom su do 2012. četiri godine delili vlast. Samo, ni demokrate više nisu naivne, znaju oni dobro da ih socijalisti ne zovu zato što ih mnogo vole. Slobodan Stamenković, šef vranjskih demokrata kaže da će o ponudi socijalista odlučivati Gradski odbor, a ovaj stav deli i Goran Stefanović, predsednik Okružnog odbora DS.

Igor Andonov ponavlja da je dosadašnja nenarodna vlast bila ruglo demokratije od koje su grad i građani trpeli samo štetu:

– Nema  razloga za žurbu. Odluku ćemo doneti posle praznika. Mi smo ozbiljna stranka a Gradski odbor doneće odluku u interesu građana i grada – kaže Andonov.

Niko od sagovornika za sada ne želi da govori o tome šta je na talonu. Demokrate sigurno neće ponovo dozvoliti sebi da budu fikus u kabinetu Zorana Antića koji, opet, nema razloga da im velikodušno ne ustupi sve ono što su do sada držali naprednjaci.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar