Žal za neostvarenim željama



, , , ,

                        Minula sportska 2013. za sportske kolektive i pojedince protekla je u velikim ambicijama da se zabeleže što bolji rezultati, kako na kolektivnom, tako i ličnom planu. Posle svega što se dogodilo ocena je da je među sportistima ostala žal što se rezultati nisu poklopili sa željama. Kad je u pitanju fudbal, Vranje je bilo obavijeno tugom zbog ispadanja Dinama iz Srpske lige, a Surdulica je bila u ekstazi zato što je Radnik posle ravno devet decenija igranja fudbala na prostorima ove opštine – postao prvoligaš! U Surdulici su se radovali i ljubitelji košarke, jer je Košarkaški klub Radnik iz druge, prešao u Prvu regionalnu košarkašku ligu – istok. U Trgovištu takođe bilo je tužno, jer njihov najpoznatiji klub FK Pčinja nije uspela ni drugi put za redom da prođe baraž za popunu Niške zone, gde im se na putu isprečio Topličanin iz Prokuplja koji ih je pobedio u odlučujućem meču. Tugovali su u Vranju i malobrojni simpatizeri Stonoteniskog kluba koji je ispao iz prvoligaškog društva i preselio se u drugoligaško jato. Takva situacija nije bila kad su u pitanju rukometaši, jer se novoformirani klub Vranje 1957 iz Druge lige Morava, preselio u Prvu ligu – grupa istok. Radovali su se i ljubitelji malog fudbala, jer je mlada ekipa Vranje 2 se plasirala u Drugu ligu – istok. Do neba su se radovali ljubitelji kik boksa, jer su Dragana Sretenović i Fazlija Redžepi u lou kiku postali nosioci zlatne i srebrne medalje na juniorskom prvenstvu Evrope koje je održano u poljskom gradiću Krinica Zdroj.



                               Minula godina bila je berićetna i za najmlađi kolektiv u Vranju – Klub za dizanje tegova Mladost, gde je trener Ljubiša Stevanović napravio čitavu plejadu mladih šampiona Srbije do 17 godina, pri tom izvodeći treninge u neverovatnom prostoru od svega 19 kvadrata koji se nalaze u suterenu Sportske hale. Veliki podvig ide i na adresu mladog košarkaša i trenera Nikole Radisavljevića koji pored nastupa u seniorskom timu, uspeva da kao mladi trener ostvari rezultat sa kadetskom selekcijom koja je godinu završila deleći prvo mesto sa leskovačkim Plej ofom. Odbojkaši Mladosti i odbojkašice Vranja koji se takmiče u Drugoj ligi, svojim iskustvom i organizacijom uspeli su da ostvare rezultate i dođu do zlatne sredine drugoligaškog karavana. Odbojkaši Vranja ni u minuloj godini nisu uspeli da se domognu Druge lige, ali po nagoveštaju iz jesenje sezone vodiće žestoku borbu sa Leskovčanima za ulazak u republički rang. Tradicionalno dobri su bili i strelci Vranja, koji u mlađim kategorijama imaju prvake države, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Mnogo medalja sa takmičenja doneli su i karatisti Vranja, ali i karatisti Feniksa. Treba napomenuti i dobre rezultate mlađih selekcija odbojkaških klubova Vranja, Mladosti, Pande i to u obe konkurencije – muškoj i ženskoj.

                               Sve ove aktivnosti sportista u Pčinjskom okrugu pratila su ogromna finansijska sredstva koja su pristizala iz budžeta lokalnih samouprava. U Vranju na sport je potrošeno 80 miliona dinara, u Surdulici upola manje, u Vladičinom Hanu, Bujanovcu, Trgovištu, Bosilegradu, utrošena su skromna sredstva, jer budžeti su mali a paralelno s tim mali je i broj sportskih kolektiva. Naredna 2014. za mnoge će biti teška jer situacija u privredi nije sjajna, pa samim tim biće vrlo teško obezbediti preko potreban novac. Jedini koji će biti bezbrižni su surdulički sportski kolektivi i to iz razloga što novca ima, a sa druge strane ima malo administracije i ima mnogo rada i pameti u realizaciji postavljenih ciljeva. Surduličani su plasmanom Radnika u prvoligaško društvo najpre osvetlali obraz celom okrugu, a ulaskom na prvoligašku mapu Srbije pokazali da Vranje više nije centar fudbalskih zbivanja, već su to oni i to sa pravom. Vranjanci ako žele da povrate izgubljeni primat, moraju se vratiti tamo gde su bili – najpre u Srpsku, a potom i Prvu ligu, jer takmičenje u Niškoj zoni je ispod svakog nivoa grada iz koga su potekli Vlada Stošić, Dejan Stefanović, Nenad Jakšić, Vojislav Stanković, Dejan Osmanović i mnogi drugi vrsni fudbaleri.



                                Prilika da se izađe iz svojevrsnog ćorsokaka je i naredna deseta jubilarna školska olimpijada koja će se održati u Vranju maja 2016. godine, jer do tada treba da grad ima potpuno nov stadion sa atletskom stazom, zatvoren bazen, moderno strelište, dobro opremljene sportske dvorane i nema sumnje da će takvi objekti biti pogodno mesto da se sport razvija u centru Pčinjskog okruga, a po sistemu koncentričnih krugova i u ostalim opštinama. Ono što ostaje je usavršavanje, pogotovo trenera za fudbal, jer nema logike da Dinamo koji se takmiči u Niškoj zoni ima trenera sa strane, a da pritom stručnjaci iz Vranja sa daleko većim trenerskim zvanjem, poput mladog Aleksandra Antića, rade kao treneri u Okružnoj ligi. Za kraj, treba pomenuti lep gest najčuvenijeg vranjskog fudbalera Vlade Stošića koji je u ulozi sportskog direktora španskog prvoligaša Betisa iz Sevilje klubu u kojem je ponikao – Dinamu, poklonio garnituru dresova, a darivao je takođe garniturom dresova i mlade igrače iz Kluba malog fudbala Vranje 2. Lep potez napravio je i legendarni Dragan Stojanović Firga, aktuelni trener omladinaca Dinama, ne dozvolivši da se meč Dinamo – Jedinstvo(Paraćin) ne igra jer klub nije imao para da plati sudijsku trojku, a oni nisu hteli da dele pravdu. Izvadio je novac iz svog džepa, dao pet i po hiljada dinara, sudije su sudile, omladinci su pobedili, Firga dao pare, spasao bruku, a klub za uzvrat mu još nije dao novac. Lep gest priredili su i veterani FK Dinamo kada su početkom jeseni na stadionu Jumka upriličili susret starijih i mlađih veterana kluba, kako bi pomogli obolelom fudbaleru Bogosavu Pešiću koga sportska javnost poznaje po nadimku Robi. Veterani odigrali meč, između sebe skupili novac i oko 50 hiljada dinara predali obolelom Pešiću.

AKTERI MINULE SPORTSKE GODINE IZNOSE UTISKE

SAŠA NIKOLIĆ, TRENER SURDULIČKOG PRVOLIGAŠA RADNIK
GODINA ZA PAMĆENjE
Iako sam došao u Surdulicu u drugoj polovini godine, moram da kažem da je ona za mene godina za pamćenje. Zatekao sam prvoligaša Radnika sa svega dva boda iz pet odigranih kola, a na kraju smo osvojili 18 bodova i stekli velike izglede da i dalje budemo prvcoligaši.

NOVICA TONČEV, PREDSEDNIK OPŠTINE
OSTVARILI SMO SVE ŽELjE
Kada sam od građana dobio poverenje da vodim opštinu, ja sam obećao da ću do kraja mandata Radnik uvesti u Prvu ligu. To se i obistinilo i na svu sreću i radost žitelja opštine, i mi smo sada jedini prvoligaš u Pčinjskom okrugu, a ujedno smo postali centar fudbalskih zbivanja na jugu Srbije. Surdulica se nalazi na fudbalskoj mapi države, uz to na našem stadionu izgradili smo tribine i ugradili elektronski semafor. Košarkaši su ušli u viši rang, bokseri i karatisti ostvarili su sjajne rezultate tako da mogu da kažem da su nam se u 2013. ostvarile sve želje.

DRAGANA SRETENOVIĆ, JUNIORSKA PRVAKINjA EVROPE
OVU GODINU PAMTIĆU DOK SAM ŽIVA
Osvajanjem zlatne medalje na juniorskom prvenstvu Evrope u Poljskoj u septembru minule godine za mene je izuzetan događaj i ja ću 2013. pamtiti dok sam živa. Uspela sam da najpre savladam  u polufinalu Ruskinju Irinu Gluhočenko, a u velikom finalu pobedim italijansku takmičarku Džesiku Kugliši i postanem šampion Evrope za 2013. godinu u lou kiku u svojoj disciplini 65 kilograma. Želim da i u 2014. nastavim sa dobrim rezultatima kako u Srbiji, tako i na velikim takmičenjima u svetu.

FAZLIJA REDžEPI, JUNIORSKI VICEŠAMPION EVROPE
SA PONOSOM SAM BRANIO BOJE SRBIJE
U Poljskoj selektor naše reprezentacije Neca Milošević dao mi je priliku da branim boje naše zemlje. Ja sam mu se odužio jer sam na juniorskom prvenstvu Starog kontinenta osvojio srebrnu medalju i titulu vicešampiona Evrope. Zato mogu da kažem da je prošla godina za mene bila najlepša od kako se bavim kik boksom.

GORAN JOVIĆ, TRENER KMF VRANjE
I SRETAN I TUŽAN
Kad se osvrnem na prošlu godinu i sretan sam i tužan. Radostan sam jer naš mladi klub, koji se takmiči pod imenom Vranje 2, se domogao druge lige postavši šampion bez ijednog poraza. Kad je u pitanju prvi tim, ja sam tužan jer u junu smo jedva spasli živu glavu i opstali u Prvoj futsal ligi, da bi jesenju sezonu završili katastrofalno – na pretposlednjem mestu sa svega pet bodova. Naredna godina biće za nas hamletovska – biti, il ne biti! Osnovni cilj je da ne ispadnemo a to neće biti lako ostvariti. Čeka nas pakao!

PETAR VELIČKOVIĆ, PRVOTIMAC DINAMA
GODINA PLAČA I PESME
Neverovatno je kakva je sve bila sportska 2013. Plakao sam kao malo dete kada smo u junu ispali iz Srpske lige i dospeli do Niške zone. Stegli smo svi zube, prihvatili realnost i nastavili dalje. Jesenju sezonu u Niškoj zoni završili smo na prvom mestu i sada drugačije gledam na stvarnost. Jesenja titula zimuje u Vranju, na korak smo do Srpske lige i ja zbog toga često zapevam.

VIKTOR PETROV, KAPITEN ODBOJKAŠA VRANjA
IZMAKLA NAM DRUGA LIGA
U minuloj godini nismo uspeli da se domognemo Druge lige i ne mogu je smatrati uspešnom. Jesen smo obeležili dobrim partijama, sa Leskovčanima delimo prvo mesto i taj kapital koji smo   stekli u 2013. trebalo bi da nam konačno donese drugoligaški status.

MARJAN PETROVIĆ, GOLGETER OMLADINACA DINAMA
GODINA LEPA, POSTADOH PRVOTIMAC
Sve je krenulo fantastično u mojoj karijeri u godini koju smo ispratili. U omladincima Dinama sa 12 golova sam najbolji strelac, i to me je preporučilo za prvi tim. Postao sam prvotimac i to je ono zbog čega će mi 2013. ostati u lepom sećanju.

RADE ALEKSIĆ, TRENER BSK
SASVIM PRISTOJNA GODINA
Kao trener BSK-a cilj u 2013. bio je da opstanemo u Niškoj zoni. To smo i ostvarili i mogu reći da je prošla godina za nas bila pristojna, u smislu da smo u junu opstali, a nastavak prvenstva dočekali u sredini tabele.

ALEKSANDAR ANTIĆ, TRENER MORAVE IZ VLADIČINOG HANA
GODINA ŠAMPIONSKE IGRE
Kao nikad do sada ostvarili smo fantastične rezultate u Pčinjskoj okružnoj ligi. Ubedljivo držimo prvo mesto na tabeli, imamo 14 pobeda i samo jedan poraz. Dakle, bila je to godina šampionske igre Morave, a u narednoj planiramo da uspešno prođemo baraž i domognemo se Niške zone gde je hanskom klubu i mesto.

NIKOLA RADISAVLjEVIĆ, KOŠARKAŠ JUGA
NAJVEĆI USPEH – OPSTANAK U LIGI
Svi košarkaši Juga dugo će pamtiti 2013. godinu. Nismo igrali na potrebnom nivou i došli smo u situaciju da napustimo srpskoligašku košarkašku scenu. Srećom, zbog finansija niški klubovi su odustali od takmičenja i mi smo ostali u ligi. Ono lepo što mi se desilo leži u činjenici da kadeti koje treniram, blistaju u Međuokružnoj kadetskoj ligi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar