Prvi utisak je pesimističan



Dobio sam vruć krompir sa posebnim filom

Postoji, nesumnjivo, potreba za medicinskim radnicima; međutim, prema uvidu u diplome i sve što se odnosi na stručnu spremu, videlo se da su to neke neadekvatne škole, privatne, i na osnovu toga im je priznata stručna sprema; takođe, nije poštovana sistematizacija radnih mesta za većinu nemedicinskih radnika



 



PROFIL
Dr Vladimir Stamenković rođen je u Kosovskoj Kamenici 1956. godine. Osnovno obrazovanje i gimnaziju završio je u Vranju, Medicinski fakultet i specijalizaciju urologije u Beogradu. Pre postavljenja za direktora ZC Vranje, bio je dugogodišnji načelnik Urološkog odeljenja Bolnice u Vranju. Oženjen, otac dvoje dece.

Odlukom dr Slavice Djukić Dejanović, ministarke zdravlja u Vladi Republike Srbije, sa mesta direktora Zdravstvanog centra (ZC) Vranje smenjen je dr Uroš Trajković, koji je na toj funkciji proveo skoro pa punu deceniju, a za v.d. direktora postavljen je dr Vladimir Stamenković, dotadašnji načelnik Urološkog odeljenja vranjske bolnice.

U strahovitim turbulencijama, materijalnim, kadrovskim, organizacionim, političkim, kroz koje ZC danas prolazi, mediji su postavljenje Stamenkovića na njegovo čelo krstili kao „vruć krompir“. Pa, koliko je vruće, pitamo sagovornika.

MANjAK SREDSTAVA

Vranjske: Stara je istina da prvi utisak nikada ne vara; kakav je vaš prvi utisak posle desetak dana na čelu ZC?

Stamenković:  Prvi je utisak, moram da kažem, vrlo pesimističan. Mnogo je problema sa manjkom sredstava, sa neadekvatnom strukturom zapošljenih u ZC i, naročito, problem koji je aktuelan – razdvajanje Doma zdravlja i Bolnice u ZC Vranje.

Hajdemo redom: šta znači manjak sredstava?

-Nenamenskim trošenjem sredstava napravljen je veliki dug, koji jednostavno mora u narednom periodu da se izmiri; kako prema dobavljačima, tako i prema zapošljenima, te Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO).

O kojim ciframa se radi?

Dobio sam vruć krompir sa posebnim filom-Sredstva koja su predviđena za lekove i sanitetski materijal utrošena su nenamenski – samo prema RFZO to je oko 200 miliona dinara u 2013. godini. Ostalo su sredstva koja zakonodavac ne prepoznaje, a to su takozvani „neugovoreni“ radnici, za koje mi od RFZO ne dobijamo sredstva, već su isplaćivani iz nenamenskih izvora. I tu imamo oko četiri miliona dinara, a videće se uskoro da li je dugovima tu kraj.

Pa kako će ZC namiriti svoja nasleđena dugovanja, imate li neki plan o tome?

-Izvori za vraćanje dugova biće isključivo namensko trošenje i štednja. Ukidaju se sve beneficije nemedicinskom osoblju koje im po zakonu ne sleduju, a koje su do sada koristili. Svi koeficijenti koji sleduju prema stručnoj spremi, a Uredba Ministarstva zdravlja ih je propisala, biće dovedeni u sklad sa njom.

NEADEKVATNA STRUKTURA

Pojasnite problem koji ste nazvali „neadekvatna struktura zaposlenih“?

-Postoji, nesumnjivo, potreba za medicinskim radnicima; međutim, prema uvidu u diplome i sve što se odnosi na stručnu spremu, videlo se da su to neke neadekvatne škole, privatne, i na osnovu toga im je priznata stručna sprema. Takođe, nije poštovana sistematizacija radnih mesta za većinu nemedicinskih radnika. Sada sve dalje zavisi od resornog ministarstva – kako će ono da prihvati takozvane „neugovorene“ radnike i kako će tretirati dugove Zdravstvenog centra. U ovom trenutku, mi jedino možemo da se oslonimo na štednju, namensko trošenje sredstava, i od odgovora Ministarstva u toku narednih meseci zavisiće da li će to biti otpis duga u smislu javnog duga i prevođenje statusa „neugovorenih“ u status „ugovorenih“, te prepoznavanje toga od strane RFZO.

Najaktuelnija i najosetljivija stvar u trenutku kada ste se prihvatili ove dužnosti je razdvajanje Doma zdravlja i bolnice; pa, dokle dođosmo sa time?

-Ja sam tu najmanje učestvovao, došao sam tek nakon toga, tako da sada samo slušam optužbe jednih protiv drugih. I rekao sam im da mi to liči na „srpska posla“, ono kad dva brata dele očevinu, pa je jedan alav, a drugi skroman. Ponoviću, zbog toga, da je sve na resornom ministarstvu, i svu našu dalju sudbinu može samo ono da reši. Da li će tražiti reviziju celog postupka, da li će se saglasiti, mi čekamo samo to.

Pominjete samo Ministarstvo zdravlja, koje je u ovoj „bratskoj deobi“ jedna strana; šta je, međutim, sa lokalnom samoupravom, koja bi tralo da preuzme Dom zdravlja, sa svim njegovim dugovima?

-Za sada su odnosi korektni, pa i ako se budemo razdvojili, mi smo tu da zajednički doprinesemo efikasnijoj zdravstvenoj zaštiti građana. Praktično je nemoguć rad Bolnice bez Doma zdravlja, i obrnuto.

Naposletku, da li je funkcija direktora ZC Vranje u ovom trenutku „vruć krompir“?

-Tako nešto, samo sa „posebnim“ filom.

POLITIKA
-Nikakav politički uticaj – kaže dr Vladimir Stamenković – nije postojao prilikom mog postavljenja za direktora ZC Vranje, i to upravo zbog toga što ne pripadam ni jednoj političkoj partiji. Kao načelnik Urološkog odeljenja, nisam imao detaljan uvid u partijsko zapošljavanje. Međutim, na osnovu mojih sadašnjih saznanja, postoji osnovana sumnja da je toga u prethodnom periodu i te kako bilo.

MEDjULjUDSKI ODNOSI
Na pitanje o međuljudskim odnosima u ZC Vranje, dr Stamenković diplomatski odgovara:
-Relativno su dobri, pa recimo, korektni. Lekarska sujeta je uvek prisutna, ali još uvek nisam dobio nikakve predmete o međusobnim sukobljavanjima lekara, mada znam da je toga ranije bilo.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar