Prasetina i pihtije,zimovanje možda kasnije



Teško do Beča: Dimitrijević, Razmišljala sam o Grčkoj: Sotirović, Ostaću kod kuće: Veličkov, Uz domaću trpezu: Milošević, Možda na skijanje posle praznika: Zupančić

Ne može se sa sigurnošću tvrditi da li je u pitanju foliranje, nedostatak para, slobodnog vremena usled burnih političkih dešavanja, ili je zaista kod kuće najlepše, ali će većina gradskih funkcionera novogodišnju noć provesti uz već okićene jelke u svojim domovima



 



Teško do Beča: DimitrijevićOvih dana kada se sretnete sa nekim, ne pita vas kako ste, nego gde ćete za „novaka“. Neko pokušava da bude duhovit, pa priupita „Gde ćeš za Nadala?“. Najčešći komentar je da se nema para za sedenje kod kuće, a kamoli da se negde ode i obeleži završetak godine.

U Vranju svi vole da budu upućeni u kretanje sugrađana, pogotovo ovih koji su na vlasti, pa smo ih priupitali gde će oni odbrojavati do ponoći 31.12.2013. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da li je u pitanju foliranje, nedostatak para, slobodnog vremena usled burnih političkih dešavanja, ili je zaista kod kuće najlepše, ali će većina gradskih funkcionera novogodišnju noć provesti uz već okićene jelke u svojim domovima.

Što naravno, ne znači da posle neće „zapaliti“ (omiljeni glagol u Vranjanaca) na neko od poznatijih skijališta u regionu.

MIRNO MESTO

Razmišljala sam o Grčkoj: SotirovićDa će najverovatnije kod kuće dočekati 1. januar, u žurbi nam je rekla Bojana Veličkov, zamenica gradonačelnika. Zbog puno posla u decembru, kaže nije imala vremena da o dočeku uopšte razmišlja, ali i da bi joj prijalo nekoliko dana na Vlasinskom jezeru u društvu najbližih prijatelja za vreme praznika:

– Moja sestra i zet idu za Instanbul, ja nažalost nemam vremena. Kad bih mogla da biram, bilo bi to neko tiho i mirno mesto.

Igor Andonov iz Demokratske stranke  će Novu godinu dočekati kod kuće, a postoji verovatnoća da sa porodicom kasnije ode na zimovanje. Kako kaže, dočeci su mu dosadili. Voli da skija, pa će verovatno njegov izbor biti Kopaonik ili neko od bugarskih skijališta, jer zbog deteta ne može da planira put na duže staze.

– Iskreno, jedna porodica bez 700-800 evra odvojenih za zimovanje, na njega ne može da računa.

Ostaću kod kuće: VeličkovOd gradskog većnika zaduženog, između ostalog i za ugostiteljstvo, Nebojše Zupančića, očekivali smo odgovor sa nekom atraktivnom destinacijom, međutim, objašnjava da mu je zbog veoma naporne godine najpotrebniji odmor kod kuće:

– Verovatno ću posle Nove godine otići do Besne kobile, a da mogu, otišao bih do Praga. Bio sam pre nekoliko godina i oduševljen sam – objašnjava Zupančić, usput komentarišući visoke cene za doček u lokalnim restoranim.

Predsednik Skupštine grada Dejan Tričković ne voli zimu i rado bi pobegao u toplije krajeve, pa će toplinu naći u porodičnoj kući.

– Nije mi u planu za sada zimovanje, a za doček ću kod kuće, tu je najlepše.

Sličan odgovor imale su i Jagoda Djorđević direktorka Predškolske ustanove, koja će i ove godine, kako tvrdi, kao i godinama unazad, u čast Nove godine nazdraviti u svojoj kući sa porodicom, kao i Nela Dimitrijević, članica foruma žena DS-a.

– Razmišljala sam o Beču, ali je ove godine to finansijski neizvodljivo– kaže Dimitrijevićeva.

Njoj je, kao i većini sagovornika, čudno to što se svi žale na skupe dočeke u Vranju, a kafane uvek na kraju budu prepune.

Možda na skijanje posle praznika: ZupančićKomenjak, prasetina, sarma i ruska salata – ukratko je svoj plan za provod i doček prvog januara 2014. objasnio Srđan Milošević, gradski većnik za komunalnu delatnost, infrastrukturu i saobraćaj, mada nije isključio mogućnost za neko kraće putovanje preko vikenda.

– Nemam nameru da bilo gde idem za vreme praznika, sve mi je dosadilo. Ranije sam rado išao na Zlatibor jer je mnogo prijatniji od Kopaonika, za sad je odluka takva da ostajem kod kuće.

ODAKLE PARE

Uz domaću trpezu: MiloševićNe zna se još uvekpraznična destinacija Nenada Veličkovića, gradskog većnika zaduženog za poljoprivredu i agroekonomiju. Smatra da je pogrešna odluka baciti skoro 400 evra na doček za dve osobe i garderobu za tu priliku, te da je bolje taj novac iskoristiti za neku od primamljivih ponuda turističkih agencija. Obilazak Beča i Praga, po njemu, uvek je pametan izbor.

– Moguće je da sa porodicom odem na zimovanje, ali tek posle Božića, na Kopaonik ili Bansko u Bugarskoj.

Da južnjaci mnogo vole Grčku, pa čak i zimi, potvrdila je i Slavica Sotirović, za koju je boravak u ovoj zemlji uvek pametan izbor. Međutim, ove godine će ipak kod kuće proslaviti, a savetuje sve da je mnogo bolje otići negde na dan dva, nego skoro pa isto toliko platiti za doček u restoranu.

ZORAN ANTIĆ, GRADONAČELNIK
Uz knjige i filmove
Gradonačelnik Zoran Antić koji se nedavno vratio iz Rusije praznike planira da provede uz filmove i knjige.
– Imam mnogo obaveza u januaru i za to se moram pripremiti, tako da jedva čekam predstojeće praznike da se odmorim kod kuće.

DOČEK U VRANjU MALO JEFTINIJI OD PRESTONICE
Svi koji žele da novogodišnju noć provedu lumpujući u nekom od restorana u Vranju ili okolini, u proseku će samo za hranu i piće izdvojiti po 30 evra.Tako doček u hotelu Železničar u Vranjskoj Banji, zajedno sa prenoćištem po osobi košta 5.000 dinara, na Vlasinskom jezeru u hotelu Narcis sa spavanjem cena je 4.200, a ko se snađe za smeštaj, plaća 3.000. U hotelu Vlasina za novogodišnju noć se možete veseliti po ceni od 4.000 dinara, na Pržaru za 3.800, u hotelu Vranje 3.200, a u Motelu 3.000 dinara. U manjim restoranima i kafanama u Vranju, piće, večera i muzika staju od 25 evra pa naviše. Cene se u srpskoj prestonici koja važi za jedno od najboljih mesta za noćni provod u regionu, kreću u proseku oko 50 evra, dok je doček u nekoj od kafana u Skadarliji oko 8.000 dinara.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar