Ja sam original



Od malih nogu olovka Andrijani Jovanović najbolji prijatelj.  Ide u sedmi razred OŠ ’’Svetozar Marković’ i kaže da ne voli da kopira nikoga već želi da prikaže svoj stil takav kakav jeste.



-Ja sam original – napominje.

U početku je crtala junake iz crtanih filmova, a kasnije je prešla na portrete ljudi. U crtanju je pronašla duhovni mir. Što se tiče inspiracije, ona je ne traži već kaže da je uvek poseduje. Svaku sliku koju nacrta pre toga već ima potpuno zamišljunu u svojoj glavi. Ona crtajući upotpunjuje neki svoj svet koji je pun veselih boja i  vedrine i u kome nema loših osećanja.



– Uvek sam zadovoljna onim što nacrtam i kad ne ispadne baš onako kao što sam zamislila, opet sam zadovoljna jer sam stvorila neki novi lik i neki novi deo svog sveta.

Dok crta u potpunosti se koncentriše i prepušta mašti. Za svoje crteže kaže da je svaki interesantan na svoj način, ali da retko ko razume poruku koju oni nose. Oni su tu da pokažu da svet nije tako mračno i tužno mesto za život već da ima i dobrih strana.

– Stalno crtam, mašta nikada ne nestaje, ali sve zavisi od raspoloženja, da li će crtež da bude veselih i vedrih boja ili mračan i pesimističan.

– Sreća pripada onima koji su dovoljni sami sebi- slaže se sa ovom Aristotelovom rečenicom.

Pre nakoliko nedelja je na takmičenju povodom Svetosavske nedelje osvojila treće mesto, a kaže da se uopšte i nije nadala da će bilo šta osvojiti. Omiljeni crtež joj je Ratnica, koju je nacrtala u momentima dosade. Odjednom je krenula ruka i nastalo pravo ’’delo’’.

Uglavnom radi senčanjem, temperama a voli i drvene bojice.

Žorž Pjer Sera je slikar čija je dela zaista oduševljavaju, a omiljena slika joj je Nedelja popodne na ostrvu Le Grand Žat. Sviđa joj se njegova tehnika poentilizma ili divizionizam (gde se boje nanose na slikarsku površinu kratkim potezima ili tačkicama i kasnije se stvara iluzija celovitosti forme). Ovu tehniku najviše koriste neoimpresionisti a ona to još nikad nije probala ali bi uskoro pokušala.

Još uvek nema neke ozbiljne planove za budućnost, ali će bez obzira na sve nastaviti da crta i ostvaruje svoj san.

-Svaki život je kao neka slika koja, kako vreme prolazi, postaje sve kompilkovanija i teža za razumevanje.

Jelena Arsić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar