Bez snega za praznike



Za razliku od vremenskih prilika prošle godine, u ovaj decembar smo ušli bez padavina a najverovatnije ih neće biti ni za vreme novogodišnjih praznika. Iako je u medijima najavljivana veoma hladna zima, iz meteorološke stanice u Vranju kažu da osim smanjene količine padavina neće biti ekstremnih i naglih promena vremenskih prilika,te da nema razloga za paniku.



– Dugoročne prognoze na koje se mnogi pozivaju nisu pouzdane, ali se sigurno može govoriti o periodu od deset do petnaest narednih dana. Ono što je za ovu godinu karakteristično, jeste da još uvek neće biti padavina, a temperatura će se kretati uobičajeno za ovo doba godine, od 7 stepeni ispod nule do nekoliko stepeni iznad nule. Prva asocijacija na zimu jeste puno snega, ali u narednom periodu ga neće biti. Prošle godine je u ovom periodu palo oko 60 litara po metru kvadratnom, a prosečna visina snežnog pokrivača bila je 21 cm. Kao što i sami možete da primetite, ove godine padavina skoro da i nema.

Kakve posledice može ostaviti izostanak padavina?



– Prošlogodišnja količina padavina, uprkos blokadama koje je izazvala, bila je dobra jer je sprečila pojavu sušnog perioda nakon otapanja snega. Na jednoj strani sada preti opasnost od suše jer neće biti toliko padavina kao prošle godine, a na drugoj strani ne bi trebalo da bude poplava. Sa prirodom se svakako ne možemo boriti, ali nema mesta panici.

Da li će građani morati da nabavljaju dodatna ogrevna sredstva?

– Grejna sezona traje do sredine aprila za korisnike centralnog grejanja, a za one koji koriste drva ili ugalj kao ogrevno sredstvo najbolji je princip „uvek kupim da mi ostane i sledeće godine“. Znamo da niko ne može da bude spreman onoliko koliko priroda može da uradi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar