Pokreni se za posao



Do 31. decembra traje konkurs za nacionalni program „Pokreni se za posao“ za sve koji žele da realizuju svoje biznis ideje.  Program finansira kompanija Filip Moris, a realizuje NVO ENEKA iz Niša.



Ko se sve može prijaviti za učešće u programu, i šta program obezbeđuje?

– Svi zainteresovani građani sa teritorije Republike Srbije koji imaju ekonomski isplativu poslovnu ideju i žele da pokrenu sopstveni porodični biznis ili  razviju već postojeću aktivnost kojom se trenutno bave.  U okviru ovogodišnjeg konkursa biće podržano 100 preduzetnika širom Srbije u osnivanju ili razvoju malih porodičnih firmi. Programom se obezbeđuje oprema (mašine, alat..) u prosečnoj vrednosti od 200.000 dinara, poslovne i stručne obuke i stalno praćenje i savetovanje, a sve u cilju dugoročne stabilnosti podržanih malih porodičnih firmi. Obaveze klijenata su: registracija poslovne delatnosti u skladu sa zakonom, 20 odsto finansijskog učešća u nabavci opreme  i 15 sati društveno korisnog rada, kao doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kandidati žive i rade.



Kome da se obrate Vranjanci zainteresovani za učešće?

– Stanovnici Vranja i okoline mogu se obratiti kancelariji ENEKA u Nišu, na telefone 018/528-228, 240 306, vebsajt www.pokrenisezaposao.rs, www.eneca.org.rs. Takođe, prijavni formular je dostupan i u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju. Prijavljivanje se vrši popunjavanjem prijavnog obrasca koji je dostupan na sajtu www.pokrenisezaposao.rs. Popunjen obrazac treba poslati elektronskom poštom na [email protected] ili poštom na adresu ENECA Niš, poštanski fah 85, 18106 Niš.

Koji su kriterijumi za odabir učesnika?

– Kriterijumi za odabir finalnih klijenata su socijalni i ekonomski. Socijalni se odnose na socijalni status podržanih klijenata koji im ne daje pristup kreditima kod komercijalnih banka, a ekonomski kriterijum  podrazumeva da je ideja sa kojom kandidat konkuriše dobra, održiva i ekonomski isplativa.

Kakvi su rezultati prošlogodišnjeg nacionalnog konkursa?

– U okviru programa ”Pokreni se za posao” koji je realizovan u periodu 2012/2013  ukupan broj pristiglih prijava iznosio je 3327, broj posećenih kandidata u fazi druge selekcije je 346, a podržano je ukupno 118 preduzetnika iz cele zemlje. Od 2009.godine do danas podržano je ukupno 278 malih porodičnih firmi i omogućeno zapošljavanje oko 1.000 ljudi.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar