Pokreni se za posao

Eko Taxi Vranje

Do 31. decembra traje konkurs za nacionalni program „Pokreni se za posao“ za sve koji žele da realizuju svoje biznis ideje.  Program finansira kompanija Filip Moris, a realizuje NVO ENEKA iz Niša.Ko se sve može prijaviti za učešće u programu, i šta program obezbeđuje?

– Svi zainteresovani građani sa teritorije Republike Srbije koji imaju ekonomski isplativu poslovnu ideju i žele da pokrenu sopstveni porodični biznis ili  razviju već postojeću aktivnost kojom se trenutno bave.  U okviru ovogodišnjeg konkursa biće podržano 100 preduzetnika širom Srbije u osnivanju ili razvoju malih porodičnih firmi. Programom se obezbeđuje oprema (mašine, alat..) u prosečnoj vrednosti od 200.000 dinara, poslovne i stručne obuke i stalno praćenje i savetovanje, a sve u cilju dugoročne stabilnosti podržanih malih porodičnih firmi. Obaveze klijenata su: registracija poslovne delatnosti u skladu sa zakonom, 20 odsto finansijskog učešća u nabavci opreme  i 15 sati društveno korisnog rada, kao doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kandidati žive i rade.

Kome da se obrate Vranjanci zainteresovani za učešće?

– Stanovnici Vranja i okoline mogu se obratiti kancelariji ENEKA u Nišu, na telefone 018/528-228, 240 306, vebsajt www.pokrenisezaposao.rs, www.eneca.org.rs. Takođe, prijavni formular je dostupan i u filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Vranju. Prijavljivanje se vrši popunjavanjem prijavnog obrasca koji je dostupan na sajtu www.pokrenisezaposao.rs. Popunjen obrazac treba poslati elektronskom poštom na pokrenisezaposao@eneca.org.rs ili poštom na adresu ENECA Niš, poštanski fah 85, 18106 Niš.

Koji su kriterijumi za odabir učesnika?

– Kriterijumi za odabir finalnih klijenata su socijalni i ekonomski. Socijalni se odnose na socijalni status podržanih klijenata koji im ne daje pristup kreditima kod komercijalnih banka, a ekonomski kriterijum  podrazumeva da je ideja sa kojom kandidat konkuriše dobra, održiva i ekonomski isplativa.

Kakvi su rezultati prošlogodišnjeg nacionalnog konkursa?

– U okviru programa ”Pokreni se za posao” koji je realizovan u periodu 2012/2013  ukupan broj pristiglih prijava iznosio je 3327, broj posećenih kandidata u fazi druge selekcije je 346, a podržano je ukupno 118 preduzetnika iz cele zemlje. Od 2009.godine do danas podržano je ukupno 278 malih porodičnih firmi i omogućeno zapošljavanje oko 1.000 ljudi.  • Ostavi komentar