Loša osećanja ostaju ispod slike



Želi da bude najbolja, ,

Želi da bude najboljaOva lepa, mlada dama planira da svoj život posveti slikanju. Kao devojčica crtala je anima i Diznijeve junake, a kasnije je počela sa crtanjem mrtve prirode i portreta. Svaki početak je težak, pa i njena karijera slikarke. Ubrzo nakon što joj se javila želja za crtanjem i slikanjem, krenula je u Likovnu radionicu gde je zadivljeno gledala druge radove i želela da postane deo tog sveta. Učestvovanje na radionicama joj je veoma pomoglo, učila je i na tuđim primerima i greškama.



– Shvatila sam da je potrebno naći suštinu svega što radim, polako počinjem da ulazim u suštinu realizma jer dok crtam neki portret gledam odlike lica.

Tek je počela, pa ne smatra da njeni radovi nose određenu poruku, ali bi htela da dostigne veštinu kojom bi ljudima kroz sliku rekla ono što misli.



Želi da ostavi ustisak i da svojim radom, pre svega, skrene pažnju drugima. Nije joj bitno vreme i mesto gde crta:

– I da imam samo pet minuta, važno je da ja crtam.

Dok crta i slika izbriše sva loša osećanja, ispod slike ostaju i bol i tuga, i razmišlja samo o onome što radi. Nema određeni broj crteža koje mora mesečno da nacrta, ali je vrlo vredna pa mesečno bude i po nekoliko punih blokova.

-Želim da napredujem i zato mnogo crtam, znam da se napredak postiže radom a ne talentom.

Sve svoje crteže čuva, a ako joj se neki ne sviđa radi ponovo pa ih zatim upoređuje.

Katarina voli da sluša muziku dok radi, ali priznaje da su joj ponekad potrebni samo mir i tišina. Kaže da joj je važno šta ljudi misle o njenim crtežima a kritike koje joj najviše znače jesu one od roditelje i prijatelja.

– Kad mi oni kažu da je dobro, onda je stvarno dobro – objašnjava.

Ako joj ponekad nešto i zamere, trudi se da ispravi grešku. Njen omiljeni crtež je Balerina, koju je najduže radila, ali tvrdi da se sav trud isplatio. Omiljeni slikari su joj Van Gog i Salvador Dali.

– Van Gog je imao težak život i kad mu je bilo najteže on je slikao. Na slikama se vidi njegovo unutrašnje stanje i ja pokušavam da se izrazim kao on – fascinirana je Katarina.

Za Dalija kaže da je’’lud’’ na neki sebi svojstven i zanimljiv način, i sviđa joj se njegov stil. Salvador Dali je jednom rekao da je slikanje najiskrenija umetnost u kojoj nema mogućnosti da varaš. Ili je dobro ili je loše, i ona se vodi tom maksimom. Zna da se pronašla u njoj – želi da bude najbolja.

– Ako ti neki unutrašnji glas govori da ne možeš da slikaš, onda slikaj i taj glas će vremenom utihnuti – Katarinin omiljeni citat.

Priznaje da joj je san, kao i svakom slikaru, da jednog dana ima svoju izložbu. Za sada radi portrete i figure senčanjem ali i duboreze, pirografiju, slikala na platnu i tušem. Voli da proba nove tehnike i još uvek se ni u jednoj nije potpuno pronašla. Ova osamnaestogodišnjakinja uskoro završava Srednju medicinsku školu i priprema se za Likovnu akademuju.

-Život  je kao slika, postoje i dobre i loše slike, baš kao što u životu ima i uspona i padova, ali pad prekriješ belom, dodaješ i oduzimaš dok ne bude dobro, ali ipak, ispod toga postoji onaj sloj koji će zauvek biti tu i podsećati te na to šta je bilo pre.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar