Radimo cele godine



U Vladičinom Hanu volonterska organizacija RELOAD već šest godina zaredom, uz pomoć više srpskih ministarstva i lokalne samouprave, organizuje jedan od najvećih muzičkih festivala u Srbiji.Tim festivala koji volontira tokom cele godine, priključio se obeležavanju 3. decembra, međunarodnog Dana volontera. Jedan od organizatora festivala Dragan Antić govori o aktivnostima i planovima za sledeću godinu:



Kako ćete obeležiti međunarodni Dan volontera?

– Naši volonteri su spremili predstavu, tačnije forum teatar na temu diskriminacije i ona je premijerno izvedena 3. decembra. Pored toga, organizovali smo turnir u košarci i odbojci za učenike iz dve srednje i tri osnovne škole u Vladičinom Hanu. Nastavićemo sa obeležavanjem sve do kraja meseca, te će grupa volontera sledećeg vikenda boraviti na Kukavici. U pitanju je dvodnevni seminar na kome će biti obrađene teme iz ekologije i zaštite životne sredine, gde ćemo izraditi pet kanti za odvajanje otpadaka koje će biti postavljene u onih pet škola. Tu se ne zaustavljamo jer smo krenuli sa razradom planova za sledeću godinu, a već smo konkurisali sa nekim projektima kod donatora.



Kakvi su planovi za sledeću godinu?

– Napomenuću pre svega da bez obzira na to što festival traje nedelju dana u julu, mi kao organizacija radimo preko cele godine i trudimo se da nam akcije budu što produktivnije, jer nije cilj da nešto postoji samo na papiru. Zajedno sa Omladinskim klubom u planu su nam dva glavna projekta i nekoliko manjih. Prvi je omladinska razmena – Vladičin Han će ugostiti mlade aktiviste iz dve susedne zemlje, dve zemlje iz regiona i mlade iz dve zemlje koje su u EU i oni će imati priliku da se bolje upoznaju sa evropskim zakonima koji se tiču mladih i volontiranja. Na ovaj način ćemo promovisati Vladičin Han i južnu Srbiju.Tu je i studijska poseta mladih iz devet srpskih gradova i zajedno ćemo raditi na pronalaženju najboljih načina za promovisanje volonterizma bez kojeg bi život u 21. veku bio nezamisliv. Pokrenućemo i intenzivniju medijsku kampanju, jer se rad volontera skoro uopšte i ne pominje u medijima.

Na čemu ćete prvo raditi?

– Saobraćajne nesreće u kojima mahom stradaju pešaci  je zaista ozbiljan problem u našem okruženju, s obzirom da je mesto jako prometno. Čekamo odobrenje i uskoro bi trebalo da krene realizacija projekta o bezbednosti u saobraćaju, a istovremeno radimo na projektu koji će podstaći pripadnike romske populacije da se školuju.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar