Ko uzima kiriju



Sporna je rekonstrukcija tri lokala u glavnoj ulici i jednog u Petog kongresa, Pritvor od 30 dana: Jović, Vučković i Stošić

Sporna je rekonstrukcija tri lokala u glavnoj ulici i jednog u Petog kongresa. Naši sagovornici bliski istrazi navode kako policija sada proverava okolnosti i pozadinu poslovno – tehničke saradnje „7.jula“ i „Europetrola“



 



Sporna je rekonstrukcija tri lokala u glavnoj ulici i jednog u Petog kongresaU ledeno jutro prošlog petka (29. novembar), dok čitav grad još spava, policija je pokucala na vrata sedam osoba koje su mediji samo nekoliko sati kasnije prozvali „građevinskom mafijom“. Niko se, saznaju Vranjske, tokom privođenja nije opirao a inspektori su bili krajnje ljubazni, kao da se, eto, izvinjavaju što iz toplih postelja moraju da ih odvedu na ne tako idilično mesto – u pritvor vranjskog Okružnog zatvora zbog sumnje da su, ukratko, zidajući bez dozvole stekli milionsku protivpravnu korist. Još devetoro ljudi će se narednih dana svakako osvrtati na svaki šum jer je policija i protiv njih podnela krivične prijave zbog sumnje da su prekršili zakon ali su izbegli „pansion“ u Cara Dušana ulici.

VRANjANKA

Na toj adresi, po odluci suda, a prema policijskom saopštenju, narednih do 30 dana provešće Goran Vučković, direktor i vlasnik „Europetrola“, Novica Stošić i Dragan Jović, suvlasnici preduzeća „7. Juli“ (nešto kasnije o odnosima ove dve firme), Nebojša Ljubić, bivši načelnik Gradske uprave, zatim šefica Građevinske inspekcije u Vranju Vesna Jovanović, građevinski inspektor Zoran Cvetković i Snežana Ristić, projektant Inžinjerske komore Srbije (vidi okvir).

Mediji su odmah u petak preneli policijsko saopštenje iz koga se vidi da je sporna rekonstrukcija četiri poslovna objekta – tri u Stefana Prvovenčanog i jednog u Gornjoj čaršiji, među kojima je svakako najpoznatiji „Vranjanka“ u centru grada, u kome se nalazi veliki kineski tržni centar (policija sumnja da je ovaj objekat povećan za 1.000 kvadrata bez dozvole). Policija sumnja da su Vučković, Jović i Stošić bespravnom izgradnjom, od 2008. do 2010. svojim firmama obezbedili nelegalnu imovinsku korist od gotovo 177 miliona dinara (u to vreme 1,7 miliona evra), što su im svojim nečinjenjem, odnosno „nevršenjem službene dužnosti“ omogućili ostali uhapšeni.

Pritvor od 30 dana: Jović, Vučković i StošićPrema rečima našeg sagovornika bliskog istrazi, Vučković, Stošić i Jović (koji se sumnjiče za saizvršilaštvo u krivičnom delu Zloupotreba položaja odgovornog lica) su 15. januara 2008. sklopili ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji  za izgradnju četiri objekta, iako su za tri imali samo potvrde za adaptaciju i sanaciju, dok za ovaj poslednji (Gornja čaršija, ulica Petog kongresa) nisu posedovali nikakvu dokumentaciju. Prema istom izvoru, „7.juli“ se, kao vlasnik objekata, u ovom slučaju javlja kao investitor, a „Europetrol“ kao izvođač radova.

Umesto sanacije, sumnja se da su stari, postojeći objekti srušeni a na njihovom mestu izgrađeni novi, u neskladu sa Generalnim urbanističkim planom i dozvolama dobijenim od gradskog Sekretarijata za urbanizam i imovinsko-pravne poslove.

OSTALI
Prema podacima do kojih su došle Vranjske, policija sumnja da su šefica Građevinske inspekcije u Vranju Vesna Jovanović i građevinski inspektor Zoran Cvetković zloupotrebili službeni položaj u saizvršilaštvu zato što nisu, u skladu sa svojim ovlašćenjima iz domena Zakona o planiranju i izgradnji, nisu obavili kontrolu izvršenja donetog Rešenja (br 356-134/08-11 od 28.jula.2008.) o obustavi daljih radova na zgradi „Vranjanka“. Oni su, sumnja dalje policija, svojim nečinjenjem, omogućili nastavak radova i izgradnju novog poslovnog objekta za 985,38 kvadratnih metara većeg u odnosu na postojeći. Prema proceni poreske uprave, oni su na taj način omogućili „7.julu“ i „Europetrolu“ protivpravnu korist od 125 miliona dinara (tržišna vrednost lokala umanjena za troškove izgradnje). Prijava dalje tereti Jovanovićevu i građevinsku inspektorku Srbijanu Savić da nisu kontrolisale sprovođenje Rešenja (br.356-76/09-11 od 24.02.2009.) o zatrpavanja zemljanog iskopa unutar poslovnog objekta u Stefana Prvovenčanog 178, da nisu naložile obustavu radova i uklanjanje bespravno sagrađenog objekta uvećanog za 137,86 kvadrata, čime su Europetrolu i 7.julu pribaile 16,9 miliona dinara protivpravne koristi. Za slično delo osumnjičen je i inspektor Cvetković u slučaju objekta u S.Prvovenčanog 153.
Krivične prijave (bez ofređivanja pritvora), pod sumnjom da su prekršili zakon, policija je podnela protiv građevinskih inspektorki Srbijane Savić i Snežane Mihajlović, Igora Simovića, inspektora vranjskog Odseka za preventivnu zaštitu Odseka za vanredne situacije, Živojina Mitrovića, tehničkog direktora Vodovoda, Verice Jović i Bosanke Momčilović iz ovog javnog preduzeća, Blagoja Pešića iz Inžinjerske komore i protiv dvojice iz Elektrodistribucije Vranje – bivšeg direktora Miodraga Zdravkovića i Staniše Pešića.

Na taj način je površina novoizgrađenih lokala povećana za 1.397 kvadratnih metara u odnosu na do tada postojeću, na lokacijama gde se cena kvadrata poslovnog prostora, prema proceni Poreske uprave na koju se poziva policija, tada kretala između 100.000 i 150.000 dinara, što daje ukupnu vrednost od 209,5 miliona dinara. Na drugoj strani, procenjeno je da je vrednost radova „po okončanim situacijama“ iznosila 32,7 miliona, pa razlika daje onih blizu 177 miliona za koje se sumnja da su ih Europetrol i 7. Juli nelegalno stekli.

Policija, prema našem izvoru bliskom istrazi, najviše tereti Vučkovića jer nije postupio po nalogu Građevinske inspekcije (Vranjskim su poznati brojevi i datumi izdavanja Rešenja) da stopira izgradnju na tri lokacije u Stefana Prvovenčanog  i u Petog kongresa bez broja, već je, umesto toga, izgradio poslovne objekte znatno veće površine. Tako zgrada „Vranjanka“ i lokali u Stefana Prvovenčanog 153 i 178 do danas nemaju upotrebnu dozvolu, dok je ona u Petog kongresa izgrađena bez ikakve dokumentacije i dozvole.

Vučkoviću ovo neće biti sefte iza rešetaka. On je u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu proveo skoro godinu dana i jedan je iz grupe okrivljenih za pranje novca odbeglog Darka Šarića u Vranju. Vučković se sada sumnjiči i na poresku utaju jer je, navodno, sa računa preduzeća od 2008 – 2010. u nekoliko navrata podigao ukupno nešto preko dva miliona dinara, novac na koji nisu obračunati porezi i doprinosi od 1,34 miliona.

AKCIJE

U čitavoj priči svakako su najzanimljiviji odnosi između 7. Jula i Europetrola, firme koju je „prema papirima“ vodioVučković, a sumnja se da iza nje zapravo stoji Boban Djura Stojiljković, optužen za šverc kokaina iz Južne Amerike kao deo Šarićeve grupe , protiv koga se vodi proces pred beogradskim Specijalnim sudom.

Društveno preduzeće „7. Juli“, koje danas važi za držeću i uglednu firmu, je Konzorcijum sa Novicom Stošićem na čelu, 2003. na aukciji u Agenciji za privatizaciju kupio za 17,1 milion dinara, uz obaveznih 2,55 miliona investicija. Stošić i Jović, koji su u Vranje posle rata 1999. došli iz Gnjilana, su tada kupili 70 odsto kapitala firme čije su se akcije do 2010, kada je „7.juli“ iz akcionarskog prešao u društvo sa ograničenom odgovornošću, kotirale na Beogradskoj berzi. Konzorcijum je, prema podacima sa sajta Agencije za privatizaciju, tada preuzeo i nekoliko lokala na najboljim lokacijama u gradu, među kojima su i ovi za koje se sumnja da su nelegalno renovirani, osim onog u Gornjoj čaršiji koji se u Geodetskom zavodu vodi na izvesno fizičko lice. Prema izveštajima sa Beogradske berze, Stošić (i Jović) su za nekoliko godina kupovinom preostalih 30 odsto akcija došli do 100 odsto vlasništva nad firmom, pa se sada u Agenciji za privredne registre vode kao jedini vlasnici. Jović i Stošić do sada se nisu preterano pojavljivali u medijima i za njihova imena ne vezuju se nikakve afere. Iz „7.jula“, prema pisanju lokalnih medija, nastale su četiri firme koje posluju (dobro) pod okriljem matice, zapošljavaju 102 radnika a „Sprint marketi“ njihov su prepoznatljiv brend.

E, otkud sad tu Djura, Vučković i Europetrol u čitavoj priči?

Izvori Vranjskih sećaju se da je Djura svojevremeno bio prilično besan što je neko drugi došao do „7.jula“, pre svega do nekoliko lokala u centru grada, a naš sagovornik blizak istrazi navodi da policija istražuje okolnosti pod kojima su „7. Juli“ i „Europetrol“ postali partneri u (nelegalnoj) rekonstrukciji lokala.

Ovaj sagovornik podseća na čudnu okolnost da su u lokalima u Glavnoj ulici ne nalaze radnje koje mogu da se povežu sa delatnošću ni „7.jula“ ni „Europetrola“; u jednom je butik, u drugom prodavnica obuće a u onom najvećem Kinezi. Zanimljivo, u lokalu u Gornjoj čaršiji nalazi se prodavnica gradske Fabrike hleba i mleka, koja se povezuje sa Stojiljkovićem.

Kako god, prema podacima sa sajta Republičkog geodetskog zavoda, sva tri sporna objekta nalaze se u vlasništvu „7.jula“. Samo, ko uzima kiriju?!

LjUBIĆ
Prema našim podacima, policija sumnja da je Nebojša Ljubić, od 30.oktobra 2008. rukovodilac Gradske uprave, zloupotrebio položaj nevršenjem službene dužnosti jer Građevinskoj inspekciji nije naložio da preduzme „mere i radnje“ na uklanjanju sva četiri bespravno izgrađena objekta.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar