Nagrada za vranjske arhitekte



Na 22. Međunarodnom salonu Urbanizma u Nišu, tim vranjskog Zavoda za urbanizam učestvovao je sa dva projekta. Jedno od priznanja sa ovog salona otišlo je u ruke Vranjanaca a radi se o Planu generalne regulacije Vranjske Banje.



Koji su bili kriterijumi za dodelu priznanja?

– To su kriterijumi kojima se u radu inače rukovodi Zavod za urbanizam jer se teži ka savremenom funkcionisanju. Kada je odabir najboljih planova u pitanju, uzeti su u obzir kvalitet rešenja, racionalnost, aktuelnost, aspekti održivog razvoja, kao i ekološka i ekonomska strana projekta. Stručnjaci Zavoda na čelu sa dipl. inž.arh Tatjanom Cvetković Vranjsku Banju sagledali su šire. Nismo je videli samo kao lečilište, već smo forsirali priču o turističkom centru sa kulturno-istorijskim potencijalom. Udruženje urbanista Srbije, koje uz Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Grada Niša realizuje ovu međunarodnu manifestaciju, odabralo je nas, među velikim brojem radova iz eminentnih zavoda kao što su novosadski ili beogradski, što je zaista, veliki uspeh.



Šta je inovativno u Planu generalne regulacije V.Banje?

– Uzete su u obzir neke nove lokacije, a površina prostora koji obuhvata plan je znatno smanjena. Namena je dobro isplanirana i kompatibilna. Cilj je bilo omogućavanje raznolikih sadržaja. Kao što je već pomenuto, Vranjska Banja je više od lečilišta, i planom je dobro iskorišćen kulturno istorijski potencijal.

Od kakvog je značaja to priznanje za Vranje?

– Planskim dokumentima se zakonski uređuje određeni prostor, reguliše se izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola i na taj način se otvara put novim investitorima. Sada ostaje na upravi Grada da se založi i prepozna potencijal i mislim da je spremna za to. Mi postavljamo temelje i nadamo se realizaciji.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar