Aleksić Ambasador dobre usluge



, Nagrađeni učesnici Foruma, Prvi domaći lanac luksuznih hotela,

Predsednik „Alco grupe“, rečeno je u obrazloženju, dao je nemerljiv  doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma   



Proslavljajući desetogodišnji jubilej, Forum menadžera hotela i hotelskih domaćinstava po prvi put je dodelilo specijalno priznanje – „ZNAK Ambasadora dobre usluge“. Priznanje je poneo Miroljub Aleksić, za nemerljiv „doprinos razvoju, unapređenju i promociji turizma, poštovanje najviših ljudskih i profesionalnih vrednosti, posvećenost i odanost nacionalnim interesima, entuzijazam koji prevazilazi vreme i granice, ostavljajući tragove kojima se meri – budućnost!“.  Na taj način Forum hotelijera koji je održan 19.11.2013.godine u Privrednoj komori Srbije, (a koji svake godine organizuju redakcija časopisa „Turistički svet“, Privredna komora Srbije i Univerzitet Singidunum) je posebno nagradilo vlasnika prvog srpskog lanca „A hotela“, koji je svojim luksuznim hotelima na atraktivnim turističkim lokacijama, podigao standard celokupne turističke ponude Srbije.

Prvi domaći lanac luksuznih hotelaNagrade „Ambasadori dobre usluge“ za 2013. uručene su i hotelu ZIRA,  Beograd, za najuspešniji tim hotelskog domaćinstva u kategoriji Veliki hoteli, a hotelu ABC HOTEL, Leskovac za najuspešniji tim hotelskog domaćinstva u kategoriji Mali hoteli.



Osim Aleksića, ovo priznanje poneo je i ministar Velimir Ilić.

Vesna Vlatković, marketing & PR menadžer hotela „Izvor“ u Aranđelovcu, takodje dobitnica jedne od nagrada, napravila je distinkciju između informatičke i informacijske pismenosti, otkrivši da ovaj hotel sa pet zvezdica koristi društvene mreže za svoju promociju, ali ne i za prodaju smeštaja, jer su korisnici usluga hotela „Izvor“ uglavnom gosti srednjih godina, koji nisu u velikom broju prisutni na društvenim mrežama.

Predsednik „Alco grupe“, Miroljub Aleksić, dugo je bio van medijske pažnje, iako u okviru njegove Grupe, osim „A hotela“ posluje i nekoliko većih srpskih kompanija medju kojima je i „Alfa plam“. Poslednjih nekoliko godina, međutim, Aleksić je više puta nagrađivan priznanjima državnih institucija i stručnih tela, a više puta je proglašavan i poslovnim čovekom godine što je očigledno posledica uspešnog razvoja cele kompanije.

 

Miroljub Aleksić
BUDUĆNOST JE U TURIZMU

Na početku svog izlaganja, Miroljub Aleksić istakao je kako nije očekivao nagradu i da je iznenađen jer do trenutka kada su ga pozvali uopšte nije znao da je dobio nagradu.
– Želeo bih da izrazim zadovoljstvo danas što sam dobio priliku da među prvima čestitam organizatorima Foruma i posebno gospođi Ljiljani Rebronji lično, što već 10 godina istrajno, i uspešno rade na unapređenju usluga u hotelijerstvu i doprinose na stvaranju pozitivne slike o Srbiji. Oni zaslužuju podršku svih nas ovde, predstavnika vlade i Predsedništva Srbije jer je njihov uspeh ujedno i naš, kao i pokazatelj da smo dobrom putu. Posebno me raduje što je akcenat foruma rad na ljudskim resursima, jer smatram da je to ključni segment i ključ uspeha bilo kod pravnog subjetkta, hotelijera posebno. Insvesticija je vidljiva, imate novac i parcelu, dovedete arhitekte i napravite objkekat koji se kasnije kategoriše. To je jedan aspekt. Ali, izbor investicija u ljude i stavranje motivisanog tima koji pruža usluge kojima je gost zadovoljan, koji komunicira sa javnošću, sa turističkim agencijama, operaterima i okruženjem, mnogo je neizvesnije ulaganje. Zato poz sve menadžere i hotelijere da ulažu u mladi kadar jer generacije koje dolaze potpuno su spremne za tržišnu utakmicu – rekao je Aleksić.
On je dodao da je turizam jedna od vodećih privrednih grana na svetu i apelovao je na nadležne da ne povećavaju PDV na turističke usluge, kao što je najavljeno, na 20 odsto.
– Čast mi je da se još jednom zahvalim Forumu na nagradi i poželim mu dug rad, i da uz njega i mi doživimo da Srbija postane poželjna turistička destinacija. Jer, turizam je danas peta privredna grana u svetu i svaka zemlja koja ima bilo kakav turistički potencijal ukazuje dužno poštovanje ulaganjem u turizam koji povlači i druge priv grane, ceo lanac pratećih industrije. Zato ne mogu da ne apelujem na vladu i predsednika Nikolića da se razmisli o povećanju PDV sa 8 na 20 odsto. Ako želimo evrospke standarde, onda treba da sledimo i preporuku EU koja kaže da stopa na hotelske usluge treba da bude niža. Ako je ona u EU između 5 i 10 odsto, u najvećim zemljama kao što su Francuska i Nemačka sedam, onda i mi treba na neki način da se držimo tog pravila i ne povećavamo stopu jer bi to za našu turističku privredu, koja se pokrenula, bilo opasno. Apelujem da se stopa ne povećava jer ćemo postati nekonkurentni, a to nije ničiji interes – kazao je Aleksić.
Prema njegovim rečima, ključ za rešenje problema nalazi se na sasvim drugoj strani:
– Po meni, ključ rešenja ekonomskih problema leži u sasvim drugoj sferi – smanjenju administracije i prevođenju sivih finansijskih tokova tokova u realne, smanjenju poreskih opterećenja i stvaranju povoljne klime za ulaganje, posebno na lokalu, jer većina lokalnih samouprava ne razume svoju ulogu u ovim vremenima. U sivoj ekonomiji leži više milijardi evra koje bi, prevođenjem u legalne tokove, smanjile naš deficit, napravile fiskalnu konsolidaciju i stvorili uslove da strani investitori, uz poreske i druge olakšice, ulažu u Srbiju.
Vlada Srbije uslišiće apel Miroljuba Aleksića i srpskih hotelijera jer,  kako saznajemo, ipak neće podići PDV na hotelijerske uslugesa 8 na 20 odsto, kako je ranije najavljivano, već sa 8 na 10 odsto.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar