ŽBEVAC I VLADIVOSTOK



Tako je to u novinama – danima se ništa ne dešava, a onda u samo nekoliko sati sve same bombe. U ovom broju detaljno se bavimo naprednjačkom brukom i skupštinskim cirkusom, a zbog vremenskog ograničenja samo smo preneli kratku vest o zainteresovanosti ruske kompanije „Delo“ za kupovinu, kako se navodi, držvanog udela u Simpu. Da je stvar ozbiljna svedoči i to što je ruskog gazdu Sergeja Nikolajeviča Šiškarjova i njegove saradnike primio lično Prvi Potpredsednik Aleksandar Vučić. U saopštenju iz njagovog kabineta, osim opštih mesta o očuvanju radnih mesta i neophodnosti investicija, kaže se još kako je neophodno što pre izvršiti konverziju Simpovog duga u vlasništvo države, kako bi se transakcija što pre obavila.

Podsetićemo da su Vranjske u nekoliko prošlih brojeva pisali o do danas anonimnom ruskom investitoru koji bi za 20 miliona evra kupio Simpo, ali očišćen od dugova.



Sve je to lepo i krasno, ali…!

Poreski dug vranjske kompanije iznosi 60 miliona evra, a procenjuje se da Simpo duguje ukupno između 250 i 300 miliona – poslovnim bankama, državi po raznim osnovama, za komunalije, struju, velikim javnim preduzećima i ko zna kome još.



Na drugoj strani, Simpo ovih dana na Beogradskoj berzi vredi oko 850.000 evra, a berza je u svakoj normalnoj ekonomiji jedini validan pokazatelj vrednosti neke kompanije. U prevodu, Simpo vredi 70 puta manje samo od duga na osnovu koga država treba da postane većinski vlasnik kompanije. Ili, još prostije, potrebno je 70 Simpa da bi se ovaj dug namirio.

U redu, bogati mladoženja nosi kesu dukata i familija jedva čeka da se reši matore usedelice koju niko neće, ali na neka pitanja niko od nadležnih ne nudi odgovor. U slučaju Simpa, država nešto kupuje za 60 miliona a prodaje za 20! Ko će da nadoknadi oni 40 miliona evra razlike u ceni? I ko će da vrati kasnije ostala Simpova potraživanja? Naravno, država kao vlasnik ili, ako Rus zaista calne lovu, samo posrednik u transakciji, a srpskim rečima mi, poreski obveznici ove zemlje.

Prema saznanjima naših novina, bogati Rus zapravo prijatelj Gorana Tomića, sina predsednika Kompanije Dragomira, koji ga je i doveo u Srbiju i Vranje. Znači li to da će Šiškarjov na čelu Simpa ostaviti Tomića Seniora, da završi onomad prezentovan desetogodišnji plan oporavka kompanije. Jer, ako se to dogodi, onda je zaista tačno sve ono što o Tomiću govore njegovi satrapi i dupeuvlakači – da je privrednik svetskog formata kome nema ravnog od Žbevca do Vladivostoka. A možda je i Rus opijen slovenskom fantazijom o večnom prijateljstvu, rešen da Tomić ostane bedem separatizmu?!

Ili će mu se, ako je pragmatičan biznismen, zahvaliti što mu ostavlja zdravu kompaniju i postaviti ga na neku protokolarnu funkciju, u ime porodičnog prijateljstva. Ili će, iz razloga koje samo možemo naslutiti, Tomić i dalje ostati na čelu kompanije u pravom smislu te reči?

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar