U borbi protiv monotonije



Običnu vikend šetnju Vranjanaca maturant Tehničke škole Stefan Trajković pretvorio je prošlog vikenda u neobičan hepening. U društvu drugarice je više od sat vremena na šetalištu delio besplatne zagrljaje.



Zbog čega si odlučio da sat slobodnog vremena provedeš ovako?

– Gledao sam na internetu sa društvom video zapise osoba koje su širom Evrope to radile. Zanimljivo mi je bila kada je dečko iz nekog grada u Britaniji na kartonu napisao „Poljubi me, ja sam iz Irske“. Dugo sam razmišljao o poruci koju bih ja mogao da napišem, ali pošto se to prvi put ovde radi, odlučio sam ze za početak da to bude „Besplatni zagrljaji“. Akcije ovog tipa nisu novina i postoje svuda u svetu, ali su očigledno kod nas svima čudne, s obzirom da je bilo svakakvih reakcija.



Kakve su bile reakcije?

– Mnogi su samo prolazili, nisu ni primetili. Oni koji su primetili ili su se smejali i iščuđivali ili prilazili da dobiju svoj zagrljaj. Bio je jedan dečko koji se oduševio, jer isto to radi u Nišu. U većim gradovima mnogo bolje prolaze ovakve akcije. Smešno je bilo kada se jedan mladić krstio predamnom. Mnogi su reagovali kao da sam napisao „Besplatni udarci“ a ne „Besplatni poljupci“. Bilo je pozitivnih reakcija nekih starijih gospođa, ali je sve u svemu prošlo bolje od očekivanog. Ja sam prezadovoljan, iako su mi mnogi vršnjaci i neki mlađi govorili da je to blamaža, glupost i slično. U gradu je monotono, uspeo sam da nešto promenim. Zbog tih promena i inače volontiram.

Zbog čega te privlači volonterizam?

– To radim već tri godine u vranjskom Crvenom krstu. Ispunjava me, ne gubim vreme uzalud i dobar je osećaj kad možeš na neki način da ulepšaš nekome dan. Uvek me pitaju da li nama neko plaća za to što radimo, što meni zaista nije jasno. Dobro je što u Vranju ima organizacija koje podržavaju volonterizam i organizuju volontere zarad dobrih stvari. Imam još par ideja, i uz pomoć prijatelja i prijateljica ću ih verovatno realizovati. Veliki je problem što se mladi previše posvećuju društvenim mrežama, otuđili su se jedni od drugih. Sledeća akcija će verovatno biti na tu temu, a čuveni fejsbuk ću iskoristiti da što više ljudi tada okupim.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar