STRUJA



U ovom broju bavimo se temom zbog čega u Vranju nema Albanaca. Odgovor ćete pročitati na stranama koje slede, ali ćemo dodati da, iako ih nema u Vranju, ima ih u srpskim medijima. I to, složićemo se, uglavnom u negativnom kontekstu. Ovi ljudi uglavnom se povezuje sa kriminalom, pre svega sa trgovinom narkoticima, a Veliki Trnovac, najveća albanska naseobina na jugu Srbije proglašava evrospkim centrom ove rabote. Kao da u Nišu, Beogradu i drugim gradovima niko ne diluje drogu, kao da po zlu čuveni „zemunski klan“ nije bio iz Zemuna, kao da u Srbiji nema organizovanih kriminalnih grupa. Zamislimo kako bi izgledao naslov u novinama tipa „Srbin iz Kragujevca uhvaćen sa kilogramom marihuane“.

Ovih dana, kad na pretraživačima ukucate „Vranje“ ili „ Bujanovac“ dobićete seriju tekstova o dugovanjima za struju meštana Velikog Trnovca. Naravno, tu su ispovesti kako tamo niko ne sme da ode da iseče struju dužnicima uz već stereotipe o maskiranim, naoružanim čuvarima sela.



Naši mediji nikako da izađu iz matrice, naprotiv, u njoj plivaju tako vešto. Tako konzumenti medija mogu saznati da EPS pravi bezbednosne procene za rešavanje strujnog problema u Trnovcu, da je električarima potrebna asistencija policije i žandarmerije, i sve tako u tom stilu.

Narod, naravno, čita, sluša i psuje. Međutim, niko da postavi pitanje zašto dužnici nisu utuženi, ako znamo da dugovi za struju postoje odavno. Šta rade pravnici EPS-a? Da li i za Albance u Trnovcu važi zakon po kome dug zastareva nakon godinu dana, već svako domaćinstvo prosečno, prema podacima EPS-a, duguje po 100.000 dinara. „Albanci odbijaju da plaćaju struju“ – naslov je teksta na jednom portalu. A Srbi svi, kao, rado plaćaju struju, jedva čekaju da to urade u Nišu, Leskovcu, Valjevu…



I ovde se, naravno, javlja problem kolektivne krivice. Svaki od dužnika ima ime i prezime, lična dokumenta i svoj JMBG. Pa lepo na sud. U EPS kažu i da se na teritoriji Preševa i Bujanovca nezapamćeno krade struja i da su podneli izvestan broj krivičnih prijava protiv onih koji to rade. To je svakako tačno, ali bi bilo u redu da su objavili da se struja krade i u Vranju, gde žive Srbi.

Naravno, da ne budemo pogrešno shvaćeni, struja mora da se plaća kao što se plaćaju hleb u prodavnici ili račun u kafani.

Ali postoje brojni načini kako da se to uradi, a ne da se čitav jedan narod stavlja na stub srama.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar