Učitelj je uvek učitelj



Na Učiteljskom fakultetu u Vranju nedavno je održana humanitarna akcija prikupljanja školskog pribora za vranjske osnovce iz socijalno ugroženih porodica. Akciju su realizovali studenti volonteri u okviru projekta „Za đački osmeh“. O ishodu humanitarnih aktivnosti razgovarali smo sa vođom projekta i studentkinjom treće godine Draganom Jovanović:



Kako ste došli na ideju za projekat?

– Za vreme didaktičke i pedagoške prakse studenti su primetili neke probleme sa kojima se suočavaju učenici osnovnih škola. Imali smo cilj da pružimo neophodnu pomoć osnovcima čije su porodice socijalno ugrožene, kao i da razvijemo i unapredimo socijalnu odgovornost i svest studenata o humanosti učiteljskog poziva u rešavanju pojave i problema siromaštva u učionici. Pored rada u amfiteatrima i učionicama, zadatak Učiteljskog fakulteta je davanje doprinosa učeničkoj atmosferi i njeno podizanje na nivo dostojan savremenog đaka Evrope. Aktivnosti projekta planirane su i održane na nivou fakulteta a u akciju su bili uključeni podjednako studenti i svi zaposleni.



Kakav je bio odziv donatora?

– Prezadovoljni smo količinom prikupljenog materijala i školskog pribora. Sve to je dodeljeno ugroženim đacima osnovnih škola Svetozar Marković i Radoje Domanović. Želim da naglasim da je to samo početak delanja kada su u pitanju studenti, budući učitelji. U planu je saradnja ove vrste sa svim osnovnim školama na lokalnom nivou, kao i sa školama iz seoskih područja u okolini. Učitelj je učitelj svuda, na svakom mestu i u svako vreme se bori za đački osmeh.

Jesu li studenti volonteri imali neku podršku?

– Budući da se sama tema projekta od samog početka vezala za sociologiju, mentor nam je bila doc. dr Danijela Zdravković. Realizovan je uz pomoć studenata saradnika sa treće godine, Jovane Ristić i Aleksandra Mišića. Ja sam sve vreme bila u ulozi rukovodioca projekta, usmeravala i nadgledala svaku aktivnost tokom realizacije. Dobili smo i finansijsku podršku od Učiteljskog fakulteta i u tom pogledu se naš projekat četvorostruko isplatio.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar