GLAVNA ULICA



Pre tačno deset godina multinacionalka BAT (British American Tobacco) stigla je u Vranje pošto je kupila ovdašnju Duvansku industriju za 87 miliona evra, od čega je pet odsto pripalo lokalnoj samoupravi. O, kako smo se samo obradovali tim novcima! Kao u sirotinjskoj kući kojoj sve fali, pa ljudi kad dođu do neke crkavice ne znaju da’l prvo da napune stomake, kupe televizor, novu mašinu za veš ili da zamene rasklimatane stolice, tako je bilo i ovde u Vranju. Međutim, odlučeno je da se pare potroše na asfaltiranje glavne ulice i sređivanje vodovodnih i kanalizacionih instalacija ispod asfalta koji je zamenio kocku. Zlobnici kažu da ova odluka 2004. nije doneta slučajno. I deci u vrtiću poznato je da se na kapitalnim investicijama može kapitalno i zaraditi. Ali, o tome neka misle nadležni organi, ionako se u zemlji vodi žestoka borba protiv kriminala i korupcije!

I tako, preko četiri miliona evra je, da prostite, sprcano u 500 metara od Monopola do Robne kuće. I šta? Pa, ništa, dobili smo još jedno „Potemkinovo selo“, veštu iluziju spakovanu u oblandu infrastrukture, nama omiljene fraze. Važno da se nešto, kao, radi! A šta se uradilo, svedoci smo poslednjih nekoliko meseci, kada se glavna ulica sporadično pretvara ne u reku uspomena nego, da prostite opet, u reku govana! Kanalizacija odjednom šikne ko gejzir, početkom nedelje poslednji put. Ispostavilo se da majstori kad su, je li, rekonstruisali ulicu, uopšte nisu zamenili stare cevi od azbesta, iako je svakom normalnom jasno da su to morali da učine kad već menjaju kocku i asfaltiraju ulicu. A sad malo poređenja. Gradsko veće je pre nekoliko meseci donelo odluku o ponovnom rekonstruisanju glavne ulice, a računica kaže da je pre deset godina na ovom poslu neko ozbiljno gurnuo ne prste nego ruke u pekmez, a da do danas nije uhvaćen kako ih oblizuje. Naime, sve bi, sa zamenom azbestnih cevi, koštalo oko 150.000 evra. Mizerno spram tačno 4,4 miliona iste valute od BAT-a, uz olakšavajuću pretpostavku da je pre deset godina sve to bilo, ajde, pa i tri puta skuplje.Tada je, podsetimo se, predsednik opštine bio Miroljub Stojčić, sada narodni poslanik SPS, a na vlasti koalicija njegove stranke, DSS i G17 plus (preteča URS-a).



Ovih dana mašine ponovo brundaju glavnom ulicom. Saobraćaj je blokiran, cisterne vuku podzemni sadržaj a majstori nešto posluju okolo, kopaju i zatrpavaju. Građani plaćaju nečiji nemar, neznanje, lenjost ili da ne kažemo još nešto pa da popijemo tužbu. I tek će da plaćaju, jer ovo što se sada radi tek je kozmetika u iznudici pred zimu.

I, sad, šta se desilo sa onolikim milionima? Zna li to neko? Možda je tim novcem odrađen još koji posao, a da građani, u krajnjoj liniji vlasnici tog novca, ne znaju koji. I hoće li neko konačno da nam kaže šta se desilo sa naših četiri miliona evra, ko nam ih je uzeo i hoće li zbog toga da odgovara?!



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar