Za nekoliko godina bez nezaposlenih



Sa ove dve, trećom koja je na vidiku i eventualno još jednom dobrom kompanijom, mi u Surdulici iskreno, u naredne tri, četiri godine, nećemo imati nezaposlenih medju radno sposobnim stanovnicima koji traže posao – kaže predsednik opšptine Novica Tončev



 



Velika delegacija koju je predvodila Jagodina, sa 12 gradonačelnika i prdsednika opština, tri dana je oktobra  boravila u Beču. Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma još jedanput je uspeo da sa partnerima u inostranstvu ostvari kontakte koji mogu dobro doći lokalnim samoupravama u Srbiji. U toj delegaciji bio je i Novica Tončev, predsednik opšptine Surdulica. Po povratku iz Beča razgovarali smo sa njim i prvo ga pitali koje je potencijale on ponudio eventualnim austrijskim investitorima.

-Ponudio sam najpre neiscrpne potencijale Vlasine i Vlasinskog jezera. Na drugom su mestu energetske i hidroenergetske mogućniosti, jer Surdulica ima velike potencijale za izgradnju vetro generatora i mini hidroelektrana. Treći naš potencijal, koji nudimo strancima su prazne hale propalih firmi kao što je, recimo,  „Mačkatica“.

Interesantna ponuda?

-Pa, da! Srbija strancima nudi do 10.000 evra za svako novo radno mesto. Mi tog novca više nemamo. Zato mi potencijalnim investitorima nudimo hale za pokretanje proizvodnje kojih imamo na pretek. Ovu bi materiju država mogla na ovakav način da uredi propisima.

HALE UMESTO PARA

Jeste li to predložili državi u zvaničnoj formi?

-Naravno. Zamislite šta znači kada država za 1.500 novih radnih mesta  strancu da u kešu 150 miliona evra. Bez ironije, mislim da ovo nema nigde u svetu. Zar za nas nije apsolutno opravdano da mu ustupimo prazne hale, koliko god one koštale?

Dobro, kako vi to radite u borbi za nova radna mesta?

-Rekoh, u Surdulici nam ne pada na pamet da tako nešto punudimo bilo kome. Meni je ovo prvi put da, u potrazi za novim radnim mestima, putujem vani sa jednom delegaciom. Bez obzira na to, ja sam već doveo dve italijanske kompanije u Surdulicu.

Kako? Sami su došli?

-Vaše pitanje je suvišno. U uslovima modernih i savremenih sredstava komuniciranja, kada partneru internetom možete omogućiti da vas maksimalno dobro upozna, mislim da je za pojedine siromašne opštine luksuz da njihovi predstavnici šetaju svetom.

Danas je i previše takvih „šetača pantalona“?

-Kako god ih zvali, Beč, Rim, London, Pariz…mnogo su nam danas bliži na internetu. A tim internet stručnjaka svaku našu ponudu, slikom i rečju, napraviće mnogostruko kvalitetniom od onoga što će jedan predsednik opštine, uz pomoć prevodioca, uživo reći nekom strancu.

Vratimo se na teren Surdulice? Kažete da su došle dve kompanije?

-Da. Jedna je već doterala mašine koje se uveliko instaliraju. Ta kompanija je iz obućarske grupacije, već je zaposlila 55 radnika, a do kraja godine biće ih još 150.

A druga?

-Sa drugom kompaniom pregovori su u završnoj fazi. Ona se bavi proizvodnjom keramike, sanitarija i kuhinjskih elemenata. Obe kompanije su iz Italije. Videćete uskoro koliku reputaciju obe te kompanije uživaju ne samo na tržištu Italije.

Kako ste došli sa njima u kontakt?

-Sa prvom smo uspostavili kontakt pre godinu dan. Onda je, verovali ili ne, ta fabrika obuće, Surdulicu i naše potencijale, preporučila ovoj firmi za proizvodnju keramike. A sada će ova druga firma da dovede treću.

Čime ste to, gospodine Tončev obezbedili?

-Čime? U privatnom biznisu važi pravilo da jedan posao otvara drugi, da ti jedan dobar poslovni potez otvara neka druga vrata i daje neku novu šansu. Mi smo kod prve italijanske kompanije nastupili krajnje profesionalno, bez i jedne improvizacije. Gazda te tekompanije je onda bio naš emisar i preporučio nas drugima.

Zanimljivo?

-Jeste, ali je zanimljivije to što ja, da bi ih doveo, nisam iz Surdulice prešao ni jedan kilometar i nisam potrošio ni jedan dinar poreskih obveznika.

Ne rekosmo precizno o broju zaposlenih u te dve fabrike?

-Prva će zaposliti oko 200, a druga 300 radnika. Tih 500 radnika za Surdulicu je u ovom trenutku neverovatno značajno, jer će, za godinu dana, tih novih 500 plata svakog meseca, pokrenuti sve druge delatnosti.

Surdulica i danas ekonomski bolje stoji od mnogih drugil lokalnih samouprava?

-Vi ili umete ili ne umete da radite jedan posao. Sa trećom kompanijom koja je na vidiku i eventualnoi još jednom, mi u Surdulici iskreno, u naredne 3-4 godine, nećemo imati nezaposlenih medju radno sposobnim stanovnicima koji traže posao.

(KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANjU)

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar