Voćarstvo je naša budućnost



Realizacija projekta Unapređenje voćarstva u Pčinjskom okrugu, koji sa 280.000 evra finansiraju Vlada Švajcarske i Evropska unija preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES, privodi se kraju sledeće nedelje, kada će 93 poljoprivrednika iz Vranja dobiti blizu 50.000 sadnica šljive, jabuke i višanja.



Na koji način se ovim projektom unapređuje voćarstvo, osim besplatnih sadnica?

– Uzgajivači voća iz Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Bosilegrada, Preševa, Bujanovca i Trgovišta, kojima je ukupno dodeljeno 202.000 sadnica voća, su tokom cele godine učestvovali u edukacijama i prošli obuku u okviru projekta. Održano je desetak različitih modula u sklopu edukacije poljoprivrednika na temu tehnika proizvodnje voća, upravljanje voćnjakom, standardizacija i priprema biznis plana. Stručni predavači iz poljoprivredne savetodavne službe Agrozem i Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga održali su obuku o tome kako da pravilno postupaju sa sadnicama pre i posle sadnje i kako da zaštite voćnjak tokom zime. Osim toga, imali su priliku da pohađaju praktičnu obuku na demonstracionom voćnjaku od 1,2 hektara koji će i dalje služiti za približavanje savremenog pristupa gajenju voća ovdašnjim voćarima.



Koji su bili kriterijumi po kojima su se birali učesnici?

– Mi smo na početku imali problem sa nedovoljnim brojem prijavljenih učesnika, ali smo uspeli da podignemo interesovanje kod voćara. Na kraju se ispostavilo da je Grad Vranje dobio najveći broj sadnica. Bilo je potrebno da kandidati, pored učešća na radionicama i pohađanja obuke, imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i posedovni list koji potvrđuje da imaju određenu površinu zemljišta koje se može zasaditi, kako bi se izbegle malverzacije tipa preprodaje besplatnih sadnica. Iz tog razloga, a i kako bi im pomogli nakon sađenja, formirali smo komisiju koja će kontrolisati postupak.

Šta posle ovog projekta?

– Trebalo bi da ubuduće svi projekti u Vranju i okolini budu usmereni ka voćarstvu i stočarstvu, jer je ovde veoma pogodna konfiguracija terena. Ukoliko sve sa projektom Unapređenja voćarstva u Pčinjskom okrugu prođe kako treba, slični projekti će postati praksa. Moguće je formiranje mini oglednih farmi na teritoriji Vranja i unapređenje povrtarstva koji će služiti ta buduće generacije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar