U slavu genija



,

Karakterizacija realnog lika kakav je bio Milutin Milanković je u isti mah neopisivo težak posao, ali sa osećajem ispunjenja višeg cilja. Njegov lik je ujedno i podstrek, prateći njegove uspone i padove, posmatrajući sve nemogućnosti i nerazumevanje  države kojoj je pripadao i koju je voleo, vidi se snaga duha koja uvek gura napred



 



Biografska muzička drama „Milanković“, po tekstu Vasilije Antonijević, studentkinje treće godine FDU u Beogradu, na katedri za dramaturgiju, u režiji Aleksandra Nikolića, biće premijerno izvedena 23. novembra u posebno adaptiranom prostoru Velike scene Opere i Teatra „Madlenijanum“ u Zemunu.

Vranje je izrodilo diplomirane reditelje, glumce, ali će (ili je već) Vasilija Antonijević biti prvi dramaturg. Ekipa koja će po njenom tekstu odigrati predstavu „Milanković“, vrlo je referentna – u naslovnoj ulozi je Nebojša Dugalić, tu su i Dubravka Kovjanić i Andrija Daničić, autor i izvođač muzike je Vera Milanković, potomak Milutina Milankovića, a scenografiju i kostime potpisuje Kosta Bunuševac.

ULICA I NOVČANICA

Vranjske: Nemerljiv je doprinos koji je Milutin Milanković dao svetskoj nauci; ipak, njegova grandiozna ličnost je malo zastupljena u srpskoj umetnosti.

Antonijević: – Još jedan podsetnik da ukoliko smo onoliko mali koliko nas pamte, da smo u velikom problemu. Milutin Milanković postoji kao ime ulice, kao slika na novčanici koja se prebrzo rastroši da bi se uopšte postavilo pitanje o njegovoj ličnosti i šta je zapravo uradio da bi dobio toliko priznanje.

PROFIL
Vasilija Antonijević, uspešni student treće godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za dramaturgiju. Tokom srednje škole osvojila je mnogobrojne  prve nagrade za prozu, autor pozorišnih i filmskih kritika. Prvi dramaturg iz Vranja. Pisac je dramskog teksta za predstavu „Milanković“, koja će premijerno biti prikazana 23. novembra u pozorištu Madlenijanum u Beogradu.

Utisak je da je Milanković više upamćen i uvažavan u inostranstvu, nego u svojoj otadžbini?

– Stvar otežava činjenica da sećanje na tog čoveka održavaju živim naučnici širom sveta, budući da je njegova teorija nazvana „Milankovićevi ciklusi“ jedna od ključnih referenci u oblasti klimatologije. Milanković je pre svega čovek, on pruža afirmisanu suprotnost pretpostavci o udaljenim i introvertnim naučnicima čiji karakter dozvoljava određeno ponašanje i specifičan odnos prema životu.

Gde tu dramaturg nalazi motiv za ovakvo delo?

– U biti, Milutin Milanković je običan čovek, običan u kontekstu svega zemaljskog i materijalnog, čovek koji je racionalno posmatrao svoja i tuđa  delanja, dok je jedino čemu je težio bilo otkrivanje istine (funkcionisanja Univerzuma i mehanizma Zemlje). Opus njegovog naučnog rada odnosi se na astronomiju, klimatologiju, matematiku i građevinsko inženjerstvo. Milanković je podržavao primenu armiranog betona, predavao predmet Primenjena matematika na Beogradskom Univerzitetu, bio osnivač katedre za Nebesku mehaniku, proučavao kretanje Sunca, Zemlje i ostalih planeta kako bi došao do matematičkih proračuna o pravilima pojavljivanja ledenih doba.

PRELAZAK PREKO NEPOZNATOG

Da ne ponavljam prethodno pitanje…

– Istina o svetu koju je Milutin Milanković otkrio bila je deo njega samog, on je u sebi sadržao istu principijalnost i ista pravila. U njegovom univerzumu nije postojala proračunata greška što se može videti u svakom segmentu njegovog života. „Milanković“  je predstava koja će 23. novembra imati premijeru u pozorištu „Madlenijanum“ koja je nastala kao projekat velikog broja ljudi, pre svega potomka Milutina Milankovića, Vere Milanković koja u predstavi učestvuje kao kompozitor i izvođač. Predstava će pokušati da nadoknadi zaborav kome smo predali jednu veliku ličnost i da pruži uvid u taj mikro univerzum koje je zapravo suočavanje sa istim kroz evociranje sećanja i prelaska preko nepoznatog. Karakterizacija realnog lika kakav je bio Milutin Milanković je u isti mah neopisivo težak posao, ali sa osećajem ispunjenja višeg cilja. Njegov lik je ujedno i podstrek, prateći njegove uspone i padove, posmatrajući sve nemogućnosti i nerazumevanje države kojoj je pripadao i koju je voleo, vidi se snaga duha koja uvek gura napred.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar