Na svadbi sa Cecom i Lukasom



Studiranje u Beču nije skupo, Pun pogodak: pevačica je iznenadila sve, , , ,

Prošlog ponedeljka je na trodnevnu studijsku posetu Beču sa još 500 studenata iz Srbije i gradonačelnikom Jagodine Draganom Markovićem Palmom krenulo i pet studentkinja iz Vranja



 



Studiranje u Beču nije skupoPoziv državnim fakultetima i višim školama koji imaju sedište u Vranju stigao je nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji gradova i opština između Zorana Antića, gradonačelnika Vranja i Dragana Markovića Palme. Tada je dogovoreno da se i najbolji studenti iz Vranja pridruže kolegama iz gradova sa kojima Jagodina ima pomenuti sporazum na besplatnoj studijskoj poseti jednom od najlepših gradova Evrope. U obzir su uzeti isključivo studenti iz Vranja koji su na završnim godinama Učiteljskog i Pravnog fakulteta, kao i Visoke škole primenjenih strukovnih studija i imaju najviše proseke. Zbog nedostatka ličnih isprava, jedan od pozvanih studenata nije mogao da krene, te je Vranje u Beču predstavilo pet devojaka – Milica Jović i Jelena Ristić (VŠPS), Nevena Pešić i Marija Stanković (Učiteljski) i Jelena Maksić (odeljenje niškog Pravnog), koja je bila sprečena da razgovara sa nama.

DžEPARAC OD GRADONAČELNIKA

Svima su savršena organizacija i tempo putovanja opšti utisak. Grad poput ovog se ne može obići za tri dana, ali je ovim devojkama koje su prvi put boravile u Beču i to bilo dovoljno da ga, kako kažu, pamte za ceo život.

Gradonačelnik Zoran Antić  je prilikom prijema pre polaska devojkama uručio po 100 eura, ne bi li im boravak bio prijatniji. Od Markovića je svih 500 studenata dobilo po 10 eura, da im se nađe. Prvo su opštinskim kombijem otišle do Jagodine gde ih je čekalo nekoliko dvospratnih autobusa.

Pun pogodak: pevačica je iznenadila sveOrganizatori su, sa namerom da se upoznaju sa ostalim kolegama iz Srbije, Vranjanke smestili u različite autobuse. Nisu bile u istim sobama i hotelima, kao ni krajevima grada. Svaka grupa je imala različite termine za posete znamenitostima, te su imali priliku da se vide samo tokom zajedničke večere o kojoj svi ovih dana pričaju:

– Ta večera je pun pogodak. Druženje i hrana su bili na zavidnom nivou, a niko nije očekivao da će nas zabavljati Ceca i Aca Lukas. – sa oduševljenjem objašnjava Jelena Ristić.

Tokom, kako u šali kažu, svadbe – što zbog načina posluživanja „od ordevera do torte“, što zbog muzike, imale su priliku da se druže sa ostalim kolegama, kada nisu čekali u redu da bi se slikali sa Cecom ili Lukasom. S obzirom da se večera završava pola sata pre ponoći, a da ne poznaju grad, nisu se usudile da okuse noćni provod Beča.

JEFTINO STUDIRANjE

Tokom  dana su obilazili znamenitosti, zanosni Šonburn dvorac pre svih, a za sve studente iz Srbije je organizovan prijem u zdanju bečkog Univerziteta, jednog od najstarijih u Evropi. Tom prilikom je dvoje studenata iz Srbije, koji studiraju u Beču, gostima održalo predavanje o studentskom životu.

– Studiranje Beču nije skupo, cene su skoro pa iste kao i na našim fakultetima, ali su zato stanovi skupi, najjeftiniji 500-600 eura. Razumljivo, to je pristojno za njihov standard– kaže Nevena sa Učiteljskog koja planira da posle osnovnih studija upiše master.

Pao je, naravno i šoping, ipak su to devojke. U Beču se nalazi takozvana najskuplja ulica u Evropi, gde su radnje najpoznatijih modnih kreatora na svetu. Studentarija, džeparac ne uključuje luksuz, te su samo njome prošetali.

Marija Stanković
NAJBOLjA BESEDNICA
Marija je nakon diplomiranja u roku pre nekoliko meseci na Učiteljskom fakultetu, krenula na master studije. Prosek od 8,87 koji je imala tokom redovnih akademskih studija omogućio joj je da uđe u odabrane za ovo putovanje. Ona je društveno angažovana, a pored studija, bavi se novinarstvom i radi kao spiker na radiju Iskon. Na ovogodišnjoj Učiteljijadi osvojila je prvo mesto u besedništvu. Ne prati televizijski program, ali rado čita, trenutno joj pažnju privlači Ljiljana Habjanović Djurović.

Nevena Pešić
KOELjO I ROZGA
Nevena je na završnoj godini osnovnih akademskih studija Učiteljskog fakulteta. U Beč je otišla zahvaljujući prosečnoj oceni 8,33. Nakon diplomiranja, cilj su joj master studije na defektološkom smeru Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu. Omiljena Nevenina knjiga je Koeljov roman Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala. Koelja najviše i čita, a uz aerobik, kojim se nekoliko godina bavi, voli pesme Jelene Rozge.

Jelena Ristić
PARLAMENTARNA EKONOMIJA
Nije bilo dileme kada je trebalo odabrati nju, s obzirom da je na završnoj, trećoj godini Visoke škole primenjenih strukovnih studija u Vranju i ima prosek 9,88. Član je studentskog Parlamenta i zadužena je za svoj smer, proizvodnu ekonomiju. Slobodno vreme posvećuje organizovanju aktivnosti Parlamenta, a kada je kod kuće, opušta se uz dobre drame, romane Paula Koelja, pop i „ar-en-bi“ muziku.

Milica Jović
VOLI MIKU ANTIĆA
Milica je na istom smeru kao i njena saputnica na ovom putovanju Jelena Ristić, takođe na završnoj godini. Ostvarila je prosek od 9,5 i nada se nekom zaposlenju nakon završetka, ili eventualnom produžetku studija, ukoliko bude u mogućnosti. Nema neki hobi, ali voli da izlazi. Voli pesme Mike Antića, narodnu i zabavnu muziku sa Balkana, informativne i zabavne emisije na nacionalnim televizijskim programima.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar