Srednjoškolci protiv konflikta iz prošlosti



Tribina,

TribinaOvog ponedeljka su u dve srednje škole u Bujanovcu i Preševu održane tribine o konfliktima koji su se dešavali na jugu Srbije krajem devedesetih godina, sa ciljem poboljšanja položaja manjina i rešavanja konflikta.



Kampanja „mi – tu“ koju sprovodi vranjski Generator uz podršku delegacije EU u Srbiji, počela je u Bujanovcu obeležavanjem Svetskog dana mira, 21. septembra, uličnom izložbom fotografija „Ratna priča“ autorke Marije Janković koja se direktno bavila temom rata i besmislom ratnih sukoba.

Na prvim tribinama održanim ovog ponedeljka učestvovao je predsednik NUNS-a i direktor i glodur Vranjskih Vukašin Obradović, koji je sa učenicima iz Srednje stručne škole Sveti Sava u Bujanovcu i Gimnazije Skenderbeg u Preševu razgovarao o konfliktima s kraja devedesetih na ovim prostorima koji i dalje utiču na nestabilnost ovih prostora. Tribine su bile prilagođene problemima sa kojima se suočavaju stanovnici Bujanovca i Preševa, i sagledani su problemi nacionalnih grupa Albanaca, Roma i Srba.



U narednom periodu biće održano još 10 tribina na kojima će eksperti predstaviti učenicima šest srednjih ško,a u četiri opštine na jugu Srbije načine na koje se može uticati na rešavanje konflikta i poboljšanje položaja manjina.

 

NAJAVA DOGADjAJA
Niški džezeri gostuju u Vranju

Vranjanci će posle dužeg perioda imati priliku da u Kafeu Libero (petak od 22h) uživaju u džez muzici niškog benda CAFÉ BALL, koji je svojim nastupom otvorio ovogodišnji Nišvil džez festival.

Muzički izraz benda koji postoji već pet godina je fuzija latino i balkanskih ritmova, džez harmonija začinjena balkanskim strastima. Iako su im prioritet autorske kompozicije, grupa se podjednako dobro snalazi u obradama latino tema i džez standarda. Pre tri godine objavili su prvi album Cafe Ball – In C.

Osim mnogih koncertnih i klupskih nastupa širom Srbije, bend je 2008. godine zatvorio Nišvil nastupom sa Dadom Topićem, iste godine učestvovali su u koncertnom omažu Šabanu Bajramoviću u Sava Centru, a zapaženi su im nastupi na džez festivalima u Valjevu i Banskom u Bugarskoj.

Osnivač, kompozitor i aranžer najvećeg broja pesama benda je klavijaturista Zoran Mamutović, a stalni deo postave čine basista Dušan Pisković i Dragan Milovanović za udaraljkama i trombonom.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar